v6 mellon11 Ιουλίου - 7 Αυγούστου 2011: Τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων (ΔΕΝ) οργάνωσαν ημερήσιες κατασκηνώσεις στο Νέστο στη Γαλάνη του Δήμου Τοπείρου και στην παραλία της Μέσης του Δήμου Κομοτηνής. Οι 222 νέοι (181 της μειονότητας και 41 της πλειονότητας) ζωγράφισαν, δημιούργησαν κατασκευές, θεατρικά έργα και τραγούδια, εξερεύνησαν το φυσικό τοπίο, αλλά και δημιούργησαν δεσμούς και φιλίες μεταξύ τους. Συμμετείχαν 126 αγόρια και 96 κορίτσια χωρίς να λείπει η ηλικιακή πολυχρωμία με το μικρότερο παιδί στο νηπιαγωγείο και το μεγαλύτερο νέο στο πανεπιστήμιο. Η δράση “Ακολουθώντας τη Ροή” σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από διαπολιτισμική ομάδα εμψυχωτών – 14 μέλη του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ. Αναπτύχθηκε ένας πολύπλευρος εργαστηριακός χώρος διαπολιτισμικής συνύπαρξης ο οποίος χώρεσε όλων των ειδών δημιουργικής έκφρασης. v7 atmomixaniΗ δράση άνοιξε στην τοπική κοινωνία μέσα από συνεργασία με την τοπική κοινότητα και ομάδες εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού. Σε ανταπόκριση  στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλάνης, δημιουργήθηκε μια συλλογική τοιχογραφία 60 μέτρων στο χώρο - ένα γέρικο τραίνο που ήρθε να ξεκουραστεί από τα πολυάριθμα ταξίδια στον κόσμο – με βαγόνια τον μύθο, την ιστορία του τόπου, το χωριό της Γαλάνης, τα μονοπάτια του Νέστου, το ποτάμι, και το μέλλον. Ατμομηχανή η ομάδα νέων ενηλίκων η οποία σχεδίασε, οργάνωσε και εμψύχωσε το έργο εντάσσοντας το σύνολο των παιδιών.

TΟΠΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ

Θέλεις να ταξιδέψεις μαζί μας στο Νέστο και τη Μέση; Δεν έχεις παρά να βοηθήσεις το ποντίκι του υπολογιστή σου να περάσει πάνω απ' το τοπίο της εικόνας και να κάνεις το μαγικό "κλικ"!

ΣΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΠΟΤΑΜΙ θα ανακαλύψεις τα βιώματα των νέων - ταξίδεψε κατά βούληση ακολουθώντας τη ροή του μπλε, ακολουθώντας τη ροή του κίτρινου, ή ακολουθώντας τη ροή του κόκκινου.

ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΔΑΣΑΚΙΑ θα ανακαλύψεις τις ματιές της ομάδας υπευθύνων συντονισμού και της ομάδας εμψυχωτών των Θερινών ΔΕΝ. Σε τρία απ' αυτά - αν σκάψεις στην άμμο - θα βρεις κρυμμένο θησαυρό! Μπορείς να διαβάσεις την εφημερίδα “Τα νέα της Μέσης!”,  να ακούσεις το ποτάμι να συνομιλεί με τους νέους και τους γονείς τους, και να δεις τους νέους ενήλικες να ρωτούν & να απαντούν: τι θυμάσαι απ' το καλοκαίρι;

ΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ του δέλτα του Νέστου και της λίμνης Βιστονίδας θα σου δώσουν τη ματιά της υπεύθυνης της δράσης των ΔΕΝτη ματιά των νέων και της ομάδας νέων ενηλίκων, και τη ματιά των επισκεπτών μας. Δύο απ' αυτά σου προσφέρουν την ευρύτερη εικόνα των Θερινών ΔΕΝ 2011 και του κοινού μας τόπου, το τραίνο των ΔΕΝ. Αν έχεις ερωτήματα για τα Θερινά ΔΕΝ 2011: τι, ποιος, πότε; - τότε ψάξε έναν αετό να σου δείξει το δρόμο!

topio-image1