DENumbrellaΧωράμε άραγε όλοι κάτω από μια ομπρέλα;

Αν η διαπολιτισμικότητα ήταν μια ομπρέλα, πώς θα έμοιζε;

Τι στόχους έχει ένα διαπολιτισμικό ΔΕΝ;

Αυτά τα ερωτήματα απασχόλησαν την ομάδα εμψυχωτών των ΔΕΝ το φθινόπωρο του 2011, καθώς ετοιμαζόταν το εργαστήρι να δεχτεί τις πρώτες ομάδες νέων του νέου κύκλου.

 

Το χτίσιμο της διαπολιτισμικότητας στα ΔΕΝ... δεν είναι αυτονόητη υπόθεση! Προϋπόθεση για την ομαδικότητα – μια αίσθηση που αποκτιέται – είναι να υπάρξει ευκαιρία να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας προτάσεις. Η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών μερών προϋποθέτει την ανάπτυξη πολλών ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων. Για τους συνεργάτες του και για τους νέους, τα ΔΕΝ είναι ένα εργαστήρι όπου ο καθένας μπορεί ν' αναρωτηθεί: Αφήνω “στερεότυπα, φόβους, προκαταλήψεις”; Μπορώ άραγε να εξερευνήσω τον κόσμο με αυτοπεποίθηση; Χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε ουσιαστική επικοινωνία για να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε κοινά “θέλω”. Πώς θα έμοιαζε άραγε ένας χώρος που στην είσοδό του θα έγραφε: όχι “ταμπέλες”; Τι είδους κοινωνικοποίηση θα μας πρόσφερε; πώς θα έμοιαζε η συνύπαρξη αν βασιζόταν πάνω στην επιθυμία; Στα ΔΕΝ, μαθαίνουμε να ακολουθούμε τη δυναμική της ομάδας Όσο ο καθένας μας χτίζει αυτοεκτίμηση, τόσο ενδυναμώνεται η εμπιστοσύνη προς “τον Άλλον”. ΟΜΑΔΑ σημαίνει και σύγκρουση. Στα ΔΕΝ, η δημιουργία περνάει μέσα από τη δοκιμασία. Ο σεβασμός που χρειάζεται να αναπτύξουμε είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος: σεβασμός του εαυτού και του άλλου, σεβασμός της σχέσης και της δυναμικής της, σεβασμός των πολλαπλών αφηγήσεων γύρω από ένα θέμα, ένα βίωμα. Στα ΔΕΝ, η εμψύχωση πηγάζει από την ανάγκη να δώσουμε μορφή στο άμορφο, ψυχή στο άψυχο. Πώς θα έμοιαζε άραγε ένα εργαστήρι που στην είσοδό του θα έγραφε: όχι “πίεση”; Στα ΔΕΝ θέλουμε λάθη! Θέλω να μπορώ να χαράζω το δικό μου προσωπικό μονοπάτι διαπολιτισμικότητας. Πώς αλλιώς θα μάθω ν' ανακαλύπτω τον εαυτό μου;!

 

...Το παραπάνω κείμενο είναι μια σύνθεση των λέξεων της “διαπολιτισμικής ομπρέλας”. Δεν είναι παρά μία πιθανή σύνθεση, μία εκδοχή. Σε προσκαλούμε να δοκιμάσεις να εκφράσεις την δική σου εκδοχή. Παίζοντας με τις λέξεις-κλειδιά, έχεις την ευκαιρία να δημιουργήσεις το δικό σου διαπολιτισμικό ΔΕΝ!