«ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
Δ.Ε.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ
ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

7 SOCCER

«Επιτέλους! Το όνειρό μας πραγματικότητα!»

Η ομάδα εφήβων είχε δουλέψει σκληρά για να κερδίσει «την είσοδό της στο γήπεδο». Δώρο του προπονητή τους και μέλους της ομάδας εμψυχωτών του Δ.Ε.Ν. Ξάνθης – μαζί με τις μπάλες και πολύτιμες γνώσεις-εργαλεία που έφερε στη δράση – ήταν ομάδα εφήβων από το Δ.Ε.Ν. Ξάνθης που ήταν ταυτόχρονα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ε.Π. Ευμοίρου.

Την τριάδα εμψυχωτών στο γήπεδο συμπλήρωσαν η μόνιμη εμψυχώτρια της ομάδας εφήβων στον ρόλο του «απελευθερωμένου διαιτητή» (βλέπε δράση άνοιξης 2006 «Ανοιξιάτικο Κολλάζ») και φιλοξενούμενη εμψυχώτρια του Δ.Ε.Ν. Ξάνθης στο ρόλο του «βοηθού προπονητή».

Μέσα από τις συναντήσεις-προπονήσεις της δράσης, η διαπολιτισμική αυτή ομάδα εφήβων εξάσκησε πολύτιμες δεξιότητες.

Μερικές απ’ αυτές στόχευαν άμεσα στην ανάπτυξη ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων: σωματική φυσική κατάσταση, ατομική τεχνική & τακτική ομάδας.

Πολλές όμως στόχευαν στην ανάπτυξη ψυχο-κοινωνικών δεξιοτήτων:

  • Πώς μεταδίδω τη γνώση που έχω κερδίσει ως «έμπειρος ποδοσφαιριστής», αφήνοντας χώρο στον άλλον να αυτενεργήσει για να την κερδίσει;
  • Πώς αναπτύσσουμε μη-λεκτική επικοινωνία «δίνοντας πάσες», και πώς αυτό χτίζει έναν πολύτιμο ιστό των σχέσεων της ομάδας;
  • Πώς αντιμετωπίζω τον άλλον ως «παίκτη» χωρίς κριτική ματιά που τον μειώνει
  • Πώς ενθαρρύνω το συμπαίκτη μου ν’ αναπτύξει όλες του τις δυνατότητες;
  • Πώς συναγωνίζομαι κα κυρίως πώς διαχειρίζομαι όλα τα δύσκολα συναισθήματα που εμπλέκονται όταν «κάνουμε παιχνίδι»;
  • Πώς συνυπάρχουμε στο γήπεδο ως «παίκτες»;

Πολύχρωμα αυτοσχέδια «μπουκαλάκια νερού» & «μπλουζάκια της ομάδας» συμπλήρωσαν την εικόνα της δράσης. Ολοκληρώνοντας την πολύχρονη πορεία της στο Δ.Ε.Ν. (2003-2006), η ομάδα εφήβων πέτυχε ένα σημαντικό στόχο: να ανοίξει προς τα έξω, να φέρει την πλούσια εμπειρία της στο Δ.Ε.Ν. στο πραγματικό κοινωνικό γήπεδο της ζωής.