«ΠΟΛΥΦΩΝΙΕΣ» - μία προσπάθεια του «Δημιουργικού Εργαστηρίου Νέων» (Δ.Ε.Ν.)

... να εκφράσει τον εαυτό του δημιουργικά, μέσω των φωνών των εμψυχωτών & των νέων του...
... να ανακαλύψει συνοχή μέσα σε πολύτιμη πολυμορφία...
... να ανοίξει προς τον κοινωνικό χώρο...

Το αυτοσχέδιο αυτό περιοδικό είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό έργο Κοινωνικό-πολιτισμικής Εμψύχωσης. Το κάθε τεύχος χτίζεται πάνω σε μία κεντρική ιδέα που εμπνέει τα κείμενα και τις εικόνες που το συνθέτουν. Ευχή μας είναι τα κείμενα και οι εικόνες να γίνουν όχημα που θα ταξιδέψουν τον καθένα μας στο χώρο του Δ.Ε.Ν. αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό-πολιτισμικό χώρο μέσα στον οποίο το Δ.Ε.Ν. υπάρχει και αναπνέει.


 > διαβάστε τις Πολυφωνίες κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα του κάθε τεύχους για να ανοίξει το σχετικό αρχείο

 

polyT01th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 1 (ΙΑΝ 07) «ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ»

Ταξιδέψτε μαζί με την Ομάδα Εμψυχωτών του Δ.Ε.Ν. στον κόσμο του εργαστηρίου. Μια εσωτερική ματιά στο έργο που γεννιέται καθώς «ακροβατούμε στα όνειρά μας».

 

polyT02th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 2 (ΦΕΒ 07) «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Ταξιδέψτε σε τοπία βιωμάτων των νέων που έχουν κάνει μεγάλης διάρκειας διαδρομή ως μέλη ομάδων νέων του Δ.Ε.Ν. Δέστε τα μονοπάτια που περπάτησαν μέσα από τα δικά τους μάτια.

 

polyT03th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 3 (ΜΑΡ 07) «ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ»

Ταξιδέψτε ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές «εικόνες εαυτού» που ανακαλύπτουν και εκφράζουν οι διακόσοι και κάτι νέοι που «κατοικούν» τον ανθρώπινο και φυσικό χώρο του Δ.Ε.Ν. σήμερα.

 

polyT04 05th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 4 & 5 (ΑΠΡ & ΜΑΗ 07) «Ο ΜΠΑΧΤΣΕΣ ΤΟΥ Δ.Ε.Ν.»

Ταξιδέψτε στα μονοπάτια ενός κήπου όπου οι νέοι φυτεύουν σπόρος διαφόρων ειδών. Στον πολύχρωμο ανοιξιάτικο μπαχτσέ του Δ.Ε.Ν. ανακαλύψτε ευχές του καθενός για τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγαλώνει.

 

polyT06th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 6 (ΙΟΥΝ 07) «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ»

Ταξιδέψτε ανάμεσα σε κείμενα & εικόνες των ομάδων νέων του Δ.Ε.Ν. και ανακαλύψτε τη γεύση των τεσσάρων εποχών - «χειμώνας» (υφαίνουμε παραμύθια), «άνοιξη» (δοκιμάζουμε το κουκλοθέατρο ως μέσο έκφρασης), «καλοκαίρι» (οργανώνουμε γιορτές νέων) & «φθινόπωρο» (κλείνουμε κύκλους δράσης).

 

 

polyT07th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 7 (ΙΟΥΛ 07) «ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ»

Ταξιδέψτε μαζί με τους νέους του Δ.Ε.Ν. σε καλοκαιρινά μονοπάτια. Ακολουθώντας τη ροή κοντά στο Νέστο και στη Μέση, οι προέφηβοι ανοίγουν νέα αναζήτηση γύρω από θέματα φύλου, παιδιά και προέφηβοι ανακαλύπτουν ότι το καλοκαίρι σημαίνει δράση και μεγάλωμα καθώς εξασκούνται σε δεξιότητες δημιουργικής έκφρασης και γνωριμίας με άλλες ομάδες νέων των Δ.Ε.Ν.

 

 polyT08th

ΤΕΥΧΟΣ 8 (ΑΥΓ 07) «ΚΙΛΙΜΙ-KİLİM-КИЛИМ»

Το Δ.Ε.Ν. απευθύνει πρόσκληση σε διάλογο γύρω από θέματα διαπολιτισμικής εμψύχωσης νέων. Ταξιδέψτε μαζί με τους εμψυχωτές του Δ.Ε.Ν. σε μία καλοκαιρινή ανταλλαγή με συνεργάτες από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Καθώς ταξιδεύουμε ανάμεσα στο γεωγραφικό δίκτυο των Δ.Ε.Ν., χτίζουμε ένα δίκτυο σχέσεων που ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ μας. Το τεύχος αυτό είναι η δράση αξιολόγησής μας – μία σύνθεση από κείμενα και εικόνες των 31 ανθρώπων που συμμετείχαν στη δημιουργία του πολύχρωμου αυτού «κιλιμιού».

> BG - КИЛИМ

> TR - KİLİM

 

polyT09 10th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 9 & 10 (ΣΕΠ & ΟΚΤ 07) «ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ & ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ»

Μπόλικες ιδέες, σχέδια & όνειρα για καινούριες εξερευνήσεις αποτελούν τα περιεχόμενα του τεύχους. Αυτή τη φορά αναρωτηθήκαμε: τι θέλουμε να κάνουμε; τι μας αρέσει; Ακολουθήσαμε την σπείρα προς τα μέσα και σκεφτήκαμε τον εαυτό μας, αργότερα σκεφτήκαμε τον εαυτό μας μέσα στην ομάδα. Έτσι αποφασίσαμε όλοι μαζί την πορεία μας. Ταξιδέψτε μαζί μας καθώς η κάθε ομάδα νέων μας παρουσιάζει τη δράση που έχει οργανώσει για τον νέο κύκλο ζωής της.

 

polyT11th

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 11 (ΝΟΕ 07) «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ»

 «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα γέρικο δέντρο…» Έτσι ξεκινάνε οι ιστορίες μας στο τεύχος αυτό, και γεμάτες φαντασία μας οδηγούν σε μέρη μαγικά. Διαφορετικοί χαρακτήρες αναδύονται και ζωντανεύουν τις ιστορίες αυτές, προσκαλώντας μας να επισκεφτούμε κι εμείς μέρη ονειρικά, βγάζοντας ο καθένας μας το δικό του μήνυμα ανθρωπιάς. Ελάτε μαζί μας να διαβάσουμε πολλές και διαφορετικές ιστορίες - ίσως και κάποιες αληθινές - ενός γέρικου δέντρου. Οι παραμυθάδες μας αναλαμβάνουν δράση!!!

 

polyT12th

 

ΤΕΥΧΟΣ 12 (ΔΕΚ 07) «ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ»

Ταξιδέψτε με 24 εφήβους μιας τάξης του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Σαπών καθώς καταστρώνουν σχέδια για μια διαφορετική κατάληψη. Τι συμβαίνει όταν μικρά πράσινα πλασματάκια με μεγάλα μυτερά αυτιά - πειραχτήρια με κάθε σημασία της λέξης - αποφασίζουν να επισκεφτούν το σχολείο, φέρνοντας τα πάνω κάτω; Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο σε συνεργιστική δράση του Δ.Ε.Ν. με τη σχολική κοινότητα, και τη θεατρική παράσταση που γεννήθηκε καθώς δώσαμε χώρο να επεξεργαστούμε έννοιες του μαθήματος της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής, μελετώντας στην πράξη, μεταξύ μας, τα καθημερινά μας βιώματα ως μέλη μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

 

polyT13th

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 13 (ΙΑΝ 08) «ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ»

Τι νέα λοιπόν; Που βρισκόμαστε; Τι έχουμε στα σκαριά; Τι μαγειρεύεται στα διάφορα Δ.ΕΝ.; Η κάθε ομάδα νέων, με τη μύτη χωμένη στα δικά της, κρατά στα χέρια της ένα κομμάτι του ολοκληρωμένου παζλ. Οι διαφορετικές μας φωνές συνθέτουν μια εικόνα που παρουσιάζεται σ’ αυτό το τεύχος, καθώς οι ΠΟΛΥΦΩΝΙΕΣ κλείνουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους κι ανοίγουν νέο κύκλο έκφρασης.

 

polyT14th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 14 (ΦΕΒ 08) «Δ.Ε.Ν. ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ»

Αν δεν ήμουνα εγώ, ποια θα μπορούσα να είμαι;! Σ’ αυτό το τεύχος δύσκολα θα μας αναγνωρίσετε μιας και βάλαμε τα δυνατά μας να αλλάξουμε μορφή! Παίξαμε, κατασκευάζοντας μάσκες, φτιάξαμε δικά μας ρούχα, δημιουργήσαμε κούκλες και τους δώσαμε χαρακτήρα. Με λίγα λόγια - μιας κι εμείς είμαστε οι δημιουργοί - είμαστε και ΔΕΝ είμαστε εμείς στα 1000 πρόσωπα & 1000 χρώματα που θα βρείτε σ’ αυτό το τεύχος!

 

polyT15th

 

ΤΕΥΧΟΣ 15 (ΜΑΡ 08) «ΕΧΩ, ΕΧΕΙΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.;!»

Υπάρχει χώρος για μένα; Υπάρχει χώρος για σένα; Υπάρχει χώρος για εμάς; Ερωτήματα κεντρικά για την κοινωνικό-πολιτισμική εμψύχωση νέων. Το Δ.E.N. έχει υπάρξει κυρίως μία επίπονη και υπομονετική προσπάθεια μιας διαπολιτισμικής κοινότητας ενηλίκων να δημιουργεί τις συνθήκες γι αυτόν τον «χώρο». Αυτό το τεύχος των ΠOΛYΦΩNIΩN είναι γέννημα της σχέσης που χτίστηκε μεταξύ του Δ.Ε.Ν. και του Συνηγόρου του Παιδιού από την άνοιξη του 2007 - μια σύνθεση δημιουργικής έκφρασης πολλών φωνών γύρω από ερωτήματα, προβληματισμούς, ανάγκες και επιθυμίες που μαγειρεύονται εντός της κάθε ομάδας.

 

polyT16th

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 16 (ΑΠΡ 08) «Δ.Ε.Ν. ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Ο νέος κύκλος δράσης μας (2007-2008) είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για την ομάδα εμψυχωτών. Σ’ αυτό το τεύχος παρουσιάζονται δύο δράσεις που στόχο είχαν να διευρύνουν τους ορίζοντες του Δ.Ε.Ν. πέρα από τα καθημερινά μας γνωστά όρια δράσης: τη συνεργασία μας με ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών-εμψύχωτών, και το ταξίδι μας στο Λονδίνο & στον κόσμο του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσω ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου.

 

polyT17th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 17 (ΜΑΙ 08) «ΗΡΘΕ Η ΑΝΟΙΞΗ!»

Ήρθε η άνοιξη! Κι όπως σας έχουμε συνηθίσει… στο τεύχος μας αυτό σας ταξιδεύουμε σε ένα «ανοιξιάτικο τοπίο», όπως το έχουν ονειρευτεί τα παιδιά, οι προέφηβοι κι οι έφηβοι του Δημιουργικού Εργαστηρίου Νέων. Ελάτε να σας ξεναγήσουμε στον πολύχρωμο μπαχτσέ μας!

 

polyT18th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 18 (ΙΟΥΝ 08) «ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ»

Αυτό το τεύχος σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας ιδιαίτερης φάσης του Δ.Ε.Ν. - την ολοκλήρωση ενός εξάχρονου κύκλου δράσης στο πλαίσιο των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Είναι γεμάτο από στιγμές αφομοίωσης των ομάδων νέων. Στιγμές όπου σταθήκαμε και γιορτάσαμε «τι Δ.E.N. είμαστε» και «τι Δ.E.N. κάνουμε»… Σας προσκαλούμε να τις μοιραστείτε τις μαζί μας.