DEN1

"ΔΕΝ ΚΑΛΕΙ ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ!" Αυτό ήταν το σήμα που πήγε σε όσους είχαν συνεργαστεί με τα ΔΕΝ στην προηγούμενη του φάση ως το 2008. Ανταποκρίθηκαν όλοι οι ακροβάτες στο κάλεσμα, και μαζί ξεκινήσαμε την μακριά πορεία εξερεύνησης. Πώς να έμοιαζαν τα ΔΕΝ άραγε στη νέα τους φάσης 2010-2013; Πώς να σχεδιάσουμε την ομάδα συνεργατών; Ποιοι από μας θα συμμετείχαμε σ' αυτόν τον νέο κύκλο; Πώς να εντάξουμε νέους συνεργάτες στη δράση; Μαζί διαμορφώσαμε τα ερωτήματα και μαζί ανακαλύψαμε τη νέα μορφή των ΔΕΝ. Αντλώντας απ' τις ρίζες της δράσης, καλλιεργήσαμε στον κήπο ένα νέο ΔΕΝτρο. Το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί αφηγείται αυτήν την πορεία.


Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2010

Σχεδιασμός και προετοιμασία ενός νέου κύκλου της δράσης των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων (ΔΕΝ). Οι πρώτες επαφές για τη διαμόρφωση της ομάδας συνεργατών και έρευνα του κοινωνικού πεδίου που πλαισιώνει τη δράση.

DEN2

Η προετοιμασία της δράσης σ' αυτή την πρώτη της φάση αφορούσε στον προγραμματισμό και σχεδιασμό των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων (ΔΕΝ). Χωρίστηκε σε δύο αλληλένδετες και χρονικά παράλληλες φάσεις - τη φάση επαφών για τη διαμόρφωση της ομάδας συνεργατών και τη γενικότερη έρευνα του κοινωνικού πεδίου που πλαισιώνει τη δράση.

Φάση επαφών για τη διαμόρφωση της ομάδας συνεργατών της δράσης: Έγιναν συναντήσεις στην Ξάνθη και την Κομοτηνή με μέλη των ομάδων συνεργατών προηγούμενων φάσεων των ΔΕΝ (2002-2008) με σκοπό την αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας στη διαμόρφωση μιας ομάδας συνεργατών που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της δράσης στην παρούσα φάση του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων εξερευνήθηκαν και διευκρινίστηκαν τόσο τα κριτήρια με βάση τα οποία μπορεί να συγκροτηθεί το πιο χρήσιμο σχήμα συνεργατών, όσο και οι ανάγκες στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η ομάδα συνεργατών. Τον Δεκέμβριο 2010, ολοκληρώθηκε ο κύκλος συζητήσεων και η έρευνα πεδίου σε σχέση με τη διαμόρφωση της ομάδας συνεργατών. Διευκρινίστηκαν οι απαιτήσεις του σχήματος που θα ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες της δράσης. Μέσα από τον πρώτο αυτό κύκλο επαφών και συζητήσεων, διαπιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας μιας όσο το δυνατόν διαπολιτισμικά διαφοροποιημένης ομάδας συνεργατών, η οποία θα δώσει στη δράση των ΔΕΝ τη δυνατότητα διερεύνησης και ανταπόκρισης σε διαφοροποιημένες ανάγκες νέων όσο αφορά στην ανάπτυξη ευκαιριών και δεξιοτήτων συνύπαρξης.

Φάση έρευνας κοινωνικού πεδίου που πλαισιώνει τη δράση: Παράλληλα, ξεκίνησαν συναντήσεις με μέλη της τοπικής κοινωνίας που συνεργάστηκαν με τα ΔΕΝ κατά τη δημιουργία και ανάπτυξή τους σε προηγούμενες φάσεις (2002-2008) με σκοπό να διερευνηθεί πώς αξιολογούν / εκτιμούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων φάσεων των ΔΕΝ, και πώς αντιλαμβάνονται τις σημερινές ανάγκες που εκφράζουν νέοι για χώρους διαπολιτισμικού διαλόγου και κοινής δημιουργικής έκφρασης. Η διευρυμένη έρευνα πεδίου διασφαλίζει ευρεία διαπολιτισμική συμμετοχή– τόσο στη διαμόρφωση της ομάδας συνεργατών όσο και στην εξερεύνηση και ανάγνωση αναγκών των νέων για το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων των ΔΕΝ στην αμέσως επόμενη φάση ανάπτυξής τους. Μέρος της καταγραφής ήταν η συγκεκριμένη μεθοδολογία κοινωνικό-πολιτισμικής εμψύχωσης και μη-τυπικής εκπαίδευσης που ανέπτυξαν τα ΔΕΝ μέχρι σήμερα γύρω από την κοινωνικοποίηση των νέων, ιδιαίτερα ως προς τη διαπολιτισμική της διάσταση. Επιπλέον, διαπιστώθηκε η συνέργεια που επιτεύχθηκε με σχολικές κοινότητες στο παρελθόν και η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξής της - με συνεργασίες που θα σχεδιαστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ευρύτερες ανάγκες κοινωνικοποίησης των μαθητών και τις δεξιότητες διαπολιτισμικού διαλόγου.

DEN3

Ιανουάριος – Απρίλιος 2011

Διαμόρφωση του δικτύου συνεργατών. Καταγραφή των αναγκών διαφορετικών ομάδων νέων, καθώς και σκέψεων και ιδεών, προτάσεων για το σχεδιασμό δράσεων των ΔΕΝ.

Αξιοποιώντας τον κύκλο συζητήσεων της προηγούμενης φάσης προετοιμασίας ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση των κριτηρίων συμμετοχής στο δίκτυο συνεργατών των ΔΕΝ. Μέσα από τη διαδικασία των συνεντεύξεων που ακολούθησε έγινε η τελική διαμόρφωση της ομάδας. Διευρύνοντας το δίκτυο επαφών με μέλη της τοπικής κοινωνίας, φορείς, και εκπαιδευτικές κοινότητες, υλοποιήθηκε κύκλος συζητήσεων για να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων βασισμένες πάνω στις κατά τόπους διαφοροποιημένες ανάγκες νέων και σχολικών κοινοτήτων. Καταγράφηκαν τόσο οι προβληματισμοί και οι ανάγκες διαφορετικών ομάδων νέων στους Ν. Ξάνθης & Ροδόπης όσο και σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που οδηγούν στο σχεδιασμό δράσεων. Ολοκληρώσαμε τη φάση προετοιμασίας τον Απρίλιο, σχεδιάζοντας την έναρξη της δράσης, η οποία ακολουθεί δύο ξεχωριστές αλλά αλληλένδετες φάσεις ανοίγματος – προς το εσωτερικό πλαίσιο της δράσης και προς το πεδίο εφαρμογής της.

DEN4

Μάιος – Ιούνιος 2011

Δύο ξεχωριστοί, αλληλένδετοι κύκλοι:
"ΔΕΝ ανοίγουμε προς τα μέσα" - με στόχο να καλλιεργηθεί η σύνδεση μεταξύ των μελών του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ, υλοποιήθηκε ένας κύκλος συναντήσεων καθώς και μια πρώτη επιμόρφωση γύρω από τη δράση των ΔΕΝ και τη μεθοδολογία της κοινωνικό-πολιτισμικής εμψύχωσης.
"ΔΕΝ ανοίγουμε προς τα έξω" - με στόχο το άνοιγμα προς τους κατά τόπους νέους, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, την κοινότητα και γενικότερα το πεδίο της δράσης, υλοποιήθηκε ένας πρώτος κύκλος δράσεων.

ΜΑΪΟΣ 2011 - “ένα άνοιγμα προς τα μέσα”: Με στόχο να καλλιεργηθεί η σύνδεση μεταξύ των μελών του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ, υλοποιήθηκε ένας κύκλος συναντήσεων καθώς και μια πρώτη επιμόρφωση γύρω από τη δράση των ΔΕΝ και τη μεθοδολογία της κοινωνικό-πολιτισμικής εμψύχωσης. Δημιουργήθηκε ο χώρος για να εξερευνήσουμε και να διατυπώσουμε τους γενικούς στόχους της δράσης, καθώς και να αποσαφηνίσαμε τη χρησιμότητα των διαφοροποιημένων μορφών συνεργασίας που απαιτεί η δράση στη νέα της φάση. Επιπλέον, μας δόθηκε η ευκαιρία για μία πρώτη γνωριμία με το πλαίσιο της δράσης – τους συνεργάτες των ΚΕΣΠΕΜ, και το πρόγραμμα ως συνολική παρέμβαση. Οι προγραμματισμένες για τον Μάιο εκδηλώσεις του προγράμματος έγιναν αφορμή για την καλύτερη ένταξη των νέων συνεργατών της δράσης. Η προβολή του ντοκιμαντέρ “Πρόσθεση, όχι αφαίρεση. Πολλαπλασιασμός, όχι διαίρεση: μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη” - στις τρεις πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη) - έδωσε την ευκαιρία να πλαισιωθεί η παρούσα φάση της δράσης των ΔΕΝ μέσα στην ευρύτερη πορεία του προγράμματος στη Θράκη, ενώ ο σχεδιασμός της δράσης “Μια μικρή γεύση ΔΕΝ” για νέους που επισκέφτηκαν το περίπτερο του προγράμματος στην έκθεση “ΘΡΑΚΗ 2011” (Κομοτηνή, 26-29/05) με τις οικογένειές τους έγινε πεδίο επιμόρφωσης εν δράσει.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 - “ένα άνοιγμα προς τα έξω”: Ο πρώτος κύκλος δράσεων επιδιώκει ένα άνοιγμα προς τους κατά τόπους νέους, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, την κοινότητα και γενικότερα το πεδίο της δράσης. Παράλληλα, καθώς προετοιμάζονται οι χώροι των ΚΕΣΠΕΜ στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, διαμορφώνουμε τους χώρους των ΔΕΝ και αναζητούμε τη συνέργεια με τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και η ενημέρωση γύρω από τις δράσεις των ΔΕΝ προετοιμάζουν το έδαφος για την καλοκαιρινή δράση των Θερινών ΔΕΝ.