helidoniΉρθαν τα χελιδόνια!

Η μέρα μεγάλωσε. Ο καιρός ζέστανε. Μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται να καλωσορίσουν την άνοιξη στα ΔΕΝ – κάθε ομάδα με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, με ένα δικό της συλλογικό δημιουργικό έργο (project)!

Βρήκαμε τις ομάδες στην Ξάνθη, μία-μία, και τις ρωτήσαμε: "Πώς σας λένε, και τι καλλιεργείτε αυτήν την εποχή;" Να λοιπόν τι μας απάντησαν...

Είμαστε τα "ΜΙΚΡΑ ΜΑΓΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ" ή "ΠΑΡΕΑΚΙΑ" και ετοιμάζουμε το σκιαχτοκουκλάκι: Ο ερχομός της άνοιξης μας ενέπνευσε να φτιάξουμε και εμείς οι πιο μικροί κάτι μεγάλο για το μπαλκονάκι μας. Για το πως εξελίσσεται χρησιμοποιήσαμε κάθε ιδέα που προέκυπτε στην ομάδα και κάθε είδους υλικό που βρίσκαμε μπροστά μας. Έτσι παίρνει μια κοριτσίστικη μορφή… και θα είναι ο φύλακας του θησαυρού που σχηματίζεται στο μπαλκόνι μας. Επίσης έχει αποφασιστεί από την ομάδα ότι η σκιαχτροκουκλίτσα που θα μας πει το όνομα της αργότερα, θα έχει σημαντικό ρόλο στο βιβλίο της ομάδας.

Είμαστε "Ο ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΦΑΚΙΑ " και κάνουμε ένα ταξίδι από έναν τόπο μαγικό στο άγνωστο: Από τη στιγμή που μπήκε η Άνοιξη, η ατμομηχανή τρελάθηκε και χάνει τον δρόμο της, οι καλικάντζαροι λιάζονται όλη μέρα στη ζεστασιά του ήλιου και τα ξωτικά άρχισαν να ετοιμάζουν πολύχρωμες βαλίτσες. Όλα και όλοι είναι έτοιμοι να αφήσουν την ατμομηχανή να τους ταξιδέψει σε νέους κόσμους και να γεμίσουν τις βαλίτσες τους με καινούριες εμπειρίες. Το tour ξεκίνησε με ένα αρκετά μεγάλο ταξίδι στο χώρο της φαντασίας, του ονείρου, του παραμυθιού, και ονομάστηκε «Είμαι αυτό που ονειρεύομαι». Οι βαλίτσες όμως έχουν πολύ χώρο ακόμα…

Ο χρόνος είναι αρκετός, ο ήλιος λαμπερός,
Η ατμομηχανή τρελάθηκε και πάει πίσω μπρος.
Τα ταξίδια θα συνεχιστούν,
Ώστε όλοι να το ευχαριστηθούν.
Και αν κανείς ρωτήσει τι έχουν συναντήσει
Στο τέλος της διαδρομής το τρένο δίνει λύση.

Είμαστε "ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑΚΙΑ" και φέρνουμε την άνοιξη στο μπαλκόνι μας: Η ανοιξιάτικη διάθεση που έφερε σε όλη την ομάδα η αλλαγή του καιρού δημιούργησε την ανάγκη να ομορφύνουμε ακόμη περισσότερο το μπαλκόνι μας που τώρα πια είναι η προέκταση της μικρής μας αίθουσας. Λουλούδια, μικρά διακοσμητικά ζωάκια, ανεμόμυλοι, χελιδόνια και ταΐστρες έχουν αρχίσει να παίρνουν την θέση τους στην βεράντα μας με σκοπό να γεμίσει με τιτιβίσματα, γέλια, αρώματα και όμορφες αναμνήσεις. Η εποχή άλλαξε και είναι γεμάτη άνθη όπως και η πορεία της ομάδας ανθίζει και νέες ιδέες σαν μπουμπούκια ξεφυτρώνουν συνεχώς. Αρκεί μια επίσκεψη σας και μόνο για να πειστείτε στο νέο ανακαινισμένο μας μπαλκόνι. Sizi Bekliyoruz…

Είμαστε "ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ" και φτιάχνουμε αναμνηστικά: Ένα μικρό πρότζεκτ με κατασκευές αναμνηστικών της ομάδας για να γίνει συνειδητό το κλείσιμο ενός κύκλου. Να γίνει μια γέφυρα οι οποία από την μια θα ανταμείψει την ομάδα για τις επιτυχίες της και από την άλλη θα την προετοιμάσει να περάσει σε ένα αποχαιρετιστήριο πρότζεκτ μετά τις γιορτές.

Είμαστε τα "ΑΣΠΡΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ" Η "ΣΟΦΡΑΔΑΚΙΑ" και απολαμβάνουμε την Άνοιξη: Από την αρχή του Μάρτη ξεκίνησε το πρότζεκτ μας που περιλαμβάνει μικρά προτζεκτάκια κάθε φορά. Στην αρχή φτιάξαμε κάτι για μας τους ίδιους που στόλισε τα χέρια μας (βραχιολάκια). Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε διάφορα διακοσμητικά για τον μέσα χώρο μας και τον εξωτερικό χώρο του μπαλκονιού. Στις συναντήσεις μας συμπεριλάβαμε και ταινιούλα και βόλτες για να ”μυρίσουμε άνοιξη” και να χαιρετήσουμε το χειμώνα που έφυγε.

Είμαστε "ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ" και μαθαίνουμε πώς οι πελαργοί μας φέρνουν την άνοιξη: Έχουμε σκεφτεί ένα πρότζεκτ σχετικό με τους πελαργούς που μας φέρνουν την άνοιξη. Η ομάδα μας θα ασχοληθούμε με τα στάδια ανάπτυξης των πελαργών αποτυπώνοντας τα σε μακέτα.

Είμαστε "ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΜΑ ΑΣΤΕΡΙΑ" κι εξερευνούμε μια φάρμα: "Τα πολύχρωμα αστέρια’" ακούγοντας τη λέξη "άνοιξη" ονειρεύτηκαν γενικά ένα καταπράσινο τοπίο και αυτό τους οδήγησε να γράψουν την ιστορία μιας φάρμας που περιγράφει το ρόλο που διαδραματίζει το κάθε ζώο που ζει σε αυτή. Ανακαλύπτοντας τα διαφορετικά μονοπάτια, μουσική, χορός, παραμύθι και θέατρο, έχουνε φτάσει στο τελευταίο στάδιο και προετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση χρησιμοποιώντας τους διαλόγους της ιστορίας αυτής, τα μουσικά όργανα που έχουνε φτιάξη με τα χέρια τους και το τραγούδι που έχουνε γράψει.

Είμαστε "ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ" και φτιάχνουμε κούκλες για κουκλοθέατρο: Σαν "πολύχρωμοι καλλιτέχνες" που είμαστε έχουμε σαν στόχο ένα θεατρικό με κούκλες, έτσι τα βήματα που κάνουμε έχουν σαν στόχο το να μπορέσουμε να παίξουμε ένα θεατρικό βασισμένο στη πορεία της ομάδας μας. Οι χαρακτήρες είναι διαπολιτισμικοί και οι διάλογοι μας είναι φανταστικοί. Όσο για την εξέλιξη του θεατρικού μας δεν το αποκαλύπτουμε τώρα, γιατί αλλιώς θα χάναμε την καλλιτεχνική μας χροιά.

Είμαστε "ΟΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΛΙΒΕΛΟΥΛΕΣ" και δημιουργούμε το όνειρο της κάμπιας :“Tο όνειρο της κάμπιας” είναι ο τίτλος του παραμυθιού που δημιούργησε η ομάδα των κοριτσιών δημοτικού. Το concept της κάμπιας που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα είναι το κεντρικό μας θέμα και οι περισσότερες δραστηριότητες μας έχουν σχεδιαστεί γύρω από αυτήν την θεματική. Τους χαρακτήρες και την ιστορία του παραμυθιού τα έχουμε πλάσει με πλαστελίνη και η ιστορία έχει φωτογραφηθεί καρέ-καρέ.. Σχεδιάζουμε να ηχογραφήσουμε τα παιδιά να διηγούνται το παραμύθι τους και να παρουσιάσουμε σε μορφή βίντεο τον συνδυασμό διήγηση παραμυθιού και φωτογραφίες των χαρακτήρων του παραμυθιού από πλαστελίνη.

Εμείς κατασκευάζουμε την πόλη των ονείρων - the town of dreams: “H πόλη των ονείρων” είναι η μακέτα μια φανταστικής πόλης που κατασκευάζει η συγκεκριμένη ομάδα εφήβων. Ήταν μια δική τους ιδέα , την οποία δουλεύουν με ενθουσιασμό και ομαδικότητα καθώς τους αρέσουν πολύ οι κατασκευές. Στην τελευταία συνάντηση στήσαμε την πόλη, την φωτογραφίσαμε, βγάλαμε βιντεάκια και αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε την πόλη των ονείρων με βίντεο . Είχαμε ασχοληθεί με την εκμάθηση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας και βίντεο σε αρκετές προηγούμενες συναντήσεις. Μια νέα ιδέα που προτάθηκε είναι στην επόμενη συνάντηση δυο από τους εφήβους που παίζουν κιθάρα να προσπαθήσουν, και με την βοήθεια όλης της ομάδας φυσικά, να δημιουργήσουν την μουσική και το τραγούδι της πόλης. Εν τω μεταξύ, η ομάδα εφήβων Λυκείου αναζητά τη δική της μετάβαση!

Είμαστε "ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ" και λέμε: "Καλως ήρθες άνοιξη!" Ονειρευόμαστε τα “θέλω” μας που κάθε φορά είναι διαφορετικά. Δημιουργούμε, κατασκευάζουμε και αποτυπώνουμε την Άνοιξη σε μακέτα. Φανταζόμαστε σκηνικά και ανακαλύπτουμε τις ιστορίες τους!