erhetai anoixi cartoonεκδρομή η [ekδromí]: η μετάβαση σε άλλον τόπο για αναψυχή, διασκέδαση κτλ., με προϋπόθεση την επιστροφή σε σύντομο συνήθως χρόνο πεζή ή με συγκοινωνιακό μέσο

Στην Κομοτηνή, η φετινή άνοιξη έφερε μαζί της κέφι για άνοιγμα! Έφερε σε μεγάλους και μικρούς μια όρεξη για "εκδρομή". Που να πάμε; Πώς να ταξιδέψουμε; Οι πιθανοί “τόποι” πολλοί και τα διαθέσιμα μέσα "μετάβασης" διάφορα και διαφορετικά μεταξύ τους! Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές "εξορμήσεις" και δραστηριότητες των νέων.

 

 

anakyklwshΤι υλικό υπάρχει γύρω μου, και πώς μπορώ να το αξιοποιήσω δημιουργικά;

Τα παιδιά χρησιμοποίησαν παλιές εφημερίδες ως υλικό για τις δημιουργίες τους κι ανακάλυψαν στο δρόμο μια σημαντική δεξιότητα της φύσης: “ανθίζουμε με την ανακύκλωση”. Τα αντικείμενα που κατασκεύασαν βρήκαν τη θέση τους στον ευρύτερο χώρο του ΚΕΣΠΕΜ. Η έκφραση της ομάδας βρήκε ευρύτερο κοινό!

 

 

petame balloonsΠώς να νιώθουν άραγε οι πεταλούδες και τα χελιδόνια που πετάνε;

Με αφορμή το ερώτημα, τα παιδιά άρχισαν να ταξιδεύουν και να δημιουργούν εικόνες με την φαντασία τους και να τις αφηγούνται. Η κουβέντα πήγε απ' τις εικόνες στην φωτογραφία, τη φωτογράφιση και την φωτογραφική μηχανή. Τι μπορούμε να πιάσουμε στην κάμερα σε μια στιγμή; Αχ, πόσο θα θέλαμε κι εμείς να δούμε πώς είναι να πετάς! Η ομάδα πήγε εκδρομή λοιπόν, με στόχο να πετάξει!

Όπως αφηγούνται οι εμψυχώτριες της ομάδας: “Βγήκαμε στη αυλή του ΚΕΣΠΕΜ. Κάνοντας ένα παράδειγμα στα παιδιά, τους δείξαμε πως η φωτογραφική μηχανή μπορεί να σε πιάσει στον αέρα εάν χοροπηδάς και πώς αυτό φαίνεται σαν να πετάς πραγματικά. Διαλέξαμε το μέρος που έχει περισσότερο φως από τον ήλιο και αρχίσαμε να χοροπηδάμε για να μας πιάσει η κάμερα στον αέρα. Η κίνηση μας χάρισε την αίσθηση της ελευθερίας! Όταν τελειώσαμε, επιστρέφαμε στο χώρο του ΔΕΝ και είδαμε τις φώτο στον υπολογιστή, κόβοντας ταυτόχρονα μεγάλα μπαλόνια από χαρτόνι τα οποία θα μας έκαναν να πετάξουμε προς την άνοιξη μαζί με τις πεταλούδες. Ενώσαμε τους εαυτούς μας με τα μπαλόνια μας και δημιουργήσαμε ένα πολύ όμορφο κολάζ που αποτυπώνει ότι "κι εμείς μπορούμε να πετάξουμε!”


Η πορεία ομάδων νέων στο ΔΕΝ του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής

Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο 2012, νέες διαπολιτισμικές ομάδες παιδιών και προεφήβων διαμόρφωσαν το δικό τους δημιουργικό εργαστήρι στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής. Κάνοντας κλικ στον κάθε σύνδεσμο, ταξιδεύετε μαζί τους στις δημιουργικές τους περιπέτειες!

Φεβρουάριος 2012: το ΔΕΝ Κομοτηνής καλεί προεφήβους ν' αναρωτηθούν συλλογικά - "Που να' ναι άραγε ο παπαγάλος;!"

Μάρτιος 2012: ομάδες παιδιών δημιουργούν το δικό τους χώρο στο ΔΕΝ Κομοτηνής

Μάιος 2012: η ομάδα προεφήβων ζωντανεύει τις σκιές της!

Μάιος 2012: ένα καράβι ταξιδεύει την ομάδα προεφήβων απ' τη λύπη στη χαρά