“Το ΕΓΩ και το ΕΣΥ φτιάχνουν το ΕΜΕΙΣ”

animalMoCh

liveloulaΜεγάλες στιγμές που συνθέτουν το εμείς...απλές και καθημερινές, αλλά μεγάλες! Στιγμές που μας αλλάζουν, στιγμές που μας ενώνουν, μας καθορίζουν, μας πλάθουν και στιγμές που συνειδητοποιούμε. Τέτοιες στιγμές είναι οι παρακάτω, που εκφράστηκαν από την ομάδα γονέων και παιδιών Κομοτηνής.cat-kit

 

Όταν ανακαλύπτω τον κόσμο σου και τον βιώνω, γίνομαι λίγο εσύ

Στιγμές όπου νιώσαμε ΕΜΕΙΣ με τον γιο μου. Μια μέρα μαζί με τον γιο μου πήραμε ένα παιχνίδι, πήγαμε σπίτι στρώσαμε το παιχνίδι πάνω στο χαλί,  ήταν πολύ διασκεδαστικό παίξαμε αρκετή ώρα και γελάσαμε αρκετά μαζί. Ένα πρωί ξυπνήσαμε και κοιτάξαμε έξω από το παράθυρο και είδαμε να χιονίζει, αμέσως πήραμε το πρωινό μας, ετοιμαστήκαμε και πήγαμε στο δάσος παίξαμε χιονοπόλεμο και φτιάξαμε χιονάνθρωπο. Ένα άλλο πρωί που ξυπνήσαμε πήγαμε στην γιαγιά μας, όπου ο γιος μου πήρε το ποδήλατο του και εγώ του θείου μου βγήκαμε έξω για βόλτα πήγαμε στο πάρκο παίξαμε, κάναμε βόλτα γυρίσαμε στο σπίτι.

- Μητέρα και γιος

Πριν γεννηθεί ο γιος μου υπήρχα μόνο εγώ, ζούσα μόνο για μένα όμως από την στιγμή που τον γέννησα και ένιωσα πρώτη φορά την αίσθηση του θηλασμού ένιωσα πως από εδώ και πέρα θα ζήσουμε ως ΕΜΕΙΣ και όχι μόνο ως «εγώ». Πριν αρχίσουμε να παίζουμε με τον γιο μου έπαιζα με κούκλες, καθώς μεγάλωνε ο γιος μου, έμαθα να παίζουμε με παιδικά αυτοκινητάκια και ακόμη μια φορά ένωσα το νόημα του ΕΜΕΙΣ.

- Μητέρα και γιος

Όλα αλλάζουν από την στιγμή που θα σε γνωρίσω...

Γιε μου, πριν σε γνωρίσω ήμουν ένα άτομο, όταν σε γέννησα γίναμε ΕΜΕΙΣ σε πολλά κοινά σημεία της ζωής νιώσαμε το ΕΜΕΙΣ . Πριν έρθεις στη ζωή μου ήμουν “εγώ”, όταν γεννήθηκες έγινα μαμά και εσύ έγινες ο γιος, γίναμε όλοι μαζί μια οικογένεια. Όταν δεν υπήρχες στη ζωή μου δεν ήξερα αρκετά πράγματα, όταν ήρθες στην ζωή μας, μου έμαθες πολλά. ΕΜΕΙΣ μαζί αποκτήσαμε εμπειρίες.
Εγώ και εσύ παίξαμε πολλά παιχνίδια.
Εγώ και εσύ νιώσαμε την αίσθηση του θηλασμού.
Εγώ και εσύ γίναμε ΕΜΕΙΣ.

- Μητέρα και γιος

Μέχρι τα 21 μου ήμουν μόνο εγώ . Μετά γεννήθηκε το παιδί μου όταν τον πήρα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου ένιωσα πως από εδώ και πέρα θα είμαστε ΕΜΕΙΣ . Μαζί του όλη η ροή της ζωής μου άλλαξε, το πρώτο του χαμόγελο, όταν έτρωγε φαγητό, τα πρώτα βήματα του. Με το πέρασμα του χρόνου καταλάβαινα περισσότερο ότι είμαστε ΕΜΕΙΣ, όλα αυτά τα ένιωσα έντονα όταν το παιδί μου, είπε για πρώτη φορά μαμά, είχα νιώσει ένα πολύ διαφορετικό συναίσθημα, τα πράγματα είχαν από μόνα τους αλλάξει, άρχισε να με ρωτά τα πάντα, ήθελε να βλέπει τα πάντα, να μάθει τα πάντα. Το γεγονός ότι ο περισσότερος χρόνος πέρνα μαζί, καταλαβαίνεις πως στην ζωή δεν υπάρχεις μόνο Εσύ, αλλά εσύ και το μωρό σου, δηλαδή ΕΜΕΙΣ.

- Μητέρα και κόρη

Εγώ και ο σύντροφος μου, πριν γεννηθεί ο γιος μας ήμασταν μόνοι, όταν ήρθε στην ζωή μας ταυτόχρονα στο σπίτι μας ήρθε ένα φως, νιώσαμε ότι έχουμε ολοκληρωθεί, δεν μπορούμε να περιγράψουμε αυτό το συναίσθημα, ολοκληρώθηκαν τα πάντα. Το χαμόγελο του, η φωνή του, οι στιγμές του θηλασμού δεν ήθελα να τον αφήσω από την αγκαλιά μου, ήταν τόσο αθώος, αναρωτιόμουν αν είναι δικός μου… δεν μπορούσα να το πιστέψω …όταν πρώτο μπουσούλησε, τα πρώτα του βήματα, το πρώτο του χαμόγελο, το κλάμα του, όλα ήταν πολύ ωραία στα μάτια μου, δεν ήθελα να τελειώσουν αυτές οι στιγμές. Μετά το πρώτο παιδί στο σπίτι μας ήρθε ένας μικρός αδερφός και τότε γίναμε πιο μεγάλη οικογένεια, νιώσαμε περισσότερο την αίσθηση της ολοκλήρωσης, η χαρά μας έγινε διπλάσια τώρα είμαι μαμά των δυο παιδιών - τα παιδιά, μου τα αγαπώ περισσότερο από όλα.

- Μητέρα και γιος

Στιγμές που νιώθουμε ότι μπορεί να χάσουμε ένα κομμάτι μας, συνειδητοποιούμε πολύ έντονα ότι είμαστε αναπόσπαστα συνδεδεμένοι…

Μια ανάμνηση μας! Η κόρη μου -την ώρα που έπαιζε- είχε πέσει η πόρτα πάνω της, αυτός ο πόνος από την πλευρά μου δεν περιγράφετε, προσπαθούσα να καταλάβω αν είναι ζωντανή ή όχι. Σαν μάνα δεν θέλω να ξαναζήσω τέτοιου είδους εμπειρία, ευχαριστώ τον θεό μας που η κόρη μας δεν είχε πάθει κάτι.

- Μητέρα, κόρη και γιος

Τα διαφορετικά Εμείς…

Κάθε στιγμή όπου περνώ χρόνο μαζί με τον εγγονό μου νιώθω την έννοια του ΕΜΕΙΣ, όταν τον πάω σχολείο ή όταν τον παίρνω από το σχολειό. Ευχαριστούμε και εσάς που χάρη σε εσάς περάσαμε ωραίες διαφορετικές στιγμές με τον εγγονό μου, αλλά και σαν ομάδα. Μαζί σας βιώσαμε το διαφορετικό ΕΜΕΙΣ.

- Γιαγιά και εγγονός