Καλωσορίζοντας τα πρωτοβρόχια: κατασκευάζουμε το νέο χάρτη των ΔΕΝτοπ(ι)ων (22/9-31/10/ 2014)

... Πολλαπλές αφηγήσεις αποτίμησης της δράσης ...

20141103_1
20141103_2
20141103_3
20141103_4
1/4 
start stop bwd fwd

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανατροφοδότηση που μοιραζόμαστε μεταξύ μας ως συνεργάτες των ΔΕΝ για κάθε δράση που ολοκληρώνουμε – ως μέρος της φάσης αποτίμησης της πορείας τις συνολικής μας δράσης. Έχουμε αναπτύξει ένα εργαλείο που ενθαρρύνει τον καθένα μας να αποτυπώσει “τη ματιά του” – όπως την ονομάζουμε, με ανοιχτές φράσεις που συμπληρώνουμε. Η κουβέντα που ακολουθεί στην ολομέλεια βασίζεται πάνω στις ατομικές ματιές και χτίζει πολλαπλές αφηγήσεις, συνθέτοντας την οπτική όλων.

Η ΔΡΑΣΗ ΩΣ ΓΕΦΥΡΩΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ γιατί μας βοήθησε να αλληλεπιδράσουμε μεταξύ μας, σαν συνεργάτες, πάλι από την αρχή και να βρούμε τρόπους να ανοίξουμε τη δράση. Μας έδωσε τη δυνατότητα για να διερευνήσουμε, να προσδιορίσουμε και να θέσουμε νέους στόχους, αξιοποιώντας τα όσα έχουμε μάθει. Βοήθησε να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα αυτό που ονειρευόμαστε να υλοποιήσουμε με βάση τα καινούργια δεδομένα. Χρησίμευσε για την διερεύνηση πιθανών συνεργασιών με παλιότερα μέλη του εργαστηρίου τη νέα χρονιά, αλλά και για να ξαναζωντανέψουν οι σχέσεις που είχαμε χτίσει πέρσι και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Ενθάρρυνε την αναδιοργάνωση στο νέο αυτό ξεκίνημα και αξιοποιήθηκε για να έρθουμε ξανά σε επαφή με γονείς και νέους, να δηλώσουμε τη συνέχειά μας και να αφουγκραστούμε τις επιθυμίες τους. Ο χρόνος που δόθηκε ήταν επαρκής για να μπορέσουν να δημιουργηθούν, να ανανεωθούν και να αναθερμανθούν οι κατάλληλες επαφές, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες – τόσο στο πεδίο όσο και μεταξύ μας. Η δράση συνέβαλλε ώστε να μην χαθεί η εμπιστοσύνη που χτίστηκε με κόπο από γονείς και παιδιά, αλλά και για να συνεχιστούν συνεργασίες.

ΝΙΩΣΑΜΕ ικανοποίηση όταν οι σκέψεις μας βρήκαν ανταπόκριση και από τους συνεργάτες, κι ενθουσιασμό όταν συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή και δημιουργική δράση. Νιώσαμε όμορφα όταν διαπιστώσαμε ότι η δράση μας έχει εξέλιξη, όταν είδαμε την ανταπόκριση και την επιβεβαίωση από τα μάτια των νέων. Νιώσαμε χαρά όταν συναντήσαμε γονείς και τα παιδιά που συμμετείχαν πέρσι να μας υποδέχονται με τόση χαρά και ανυπομονησία, και υπέροχα όταν μας συναντούσαν παιδιά και μας ρωτούσαν αν μπορούν να γραφτούν, επειδή είχαν ακούσει για τη δράση στο Νέστο. Υπήρχανε στιγμές που νιώσαμε υπερηφάνεια για τον εαυτό μας. Υπήρχαν και στιγμές άγχους καθώς προσπαθούσαμε να σκεφτούμε τον εαυτό μας μέσα σε νέες συνεργασίες νέους ΔΕΝτόπους. Νιώσαμε ότι έχουμε καταφέρει πολλά με τις επαφές που έχουμε κάνει όταν είδαμε την ανταπόκριση και την αποδοχή από γονείς και νέους σε όλο το κοινωνικό φάσμα της δράσης μας, καθώς και την ανάγκη ότι έχουμε αρκετά ακόμα να δώσουμε σ' αυτό που έχουμε ξεκινήσει.

ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑΜΕ πως σε κάθε τι που θέλουμε να κάνουμε, χρειάζεται ομάδα κι ότι η εξέλιξη μας δείχνει δρόμους διαφορετικούς. Ότι δεν μπορούμε να επαναλάβουμε παλιές “συνταγές” αλλά να τολμήσουμε νέες, κι ότι μπορούμε με την εμπειρία που αποκτήσαμε να κάνουμε νέα μεγαλύτερα ανοίγματα με σταθερά βήματα. Όσο προσπαθείς τόσο πιο εμφανή είναι τα θετικά αποτελέσματα. Όσα περισσότερα δίνεις από τον εαυτό σου, τόσα περισσότερα σου επιστρέφονται. Υπάρχει θέληση για μια εποικοδομητική χρονιά καθώς και το ενδιαφέρον από τους ανθρώπους να ξεκινήσουμε άμεσα. Η ανταπόκριση που βρήκαμε μας έδειξε ότι η περσινή μας προσπάθεια είχε αφήσει καλά συναισθήματα στις επιμέρους κοινωνίες. Η διερεύνηση αναγκών -δηλαδή, η κάθε έρευνα πεδίου που γίνεται- πάντα έχει βοηθητικό αποτελέσματα που ανακουφίζουν.

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ συνεργαστήκαμε πολύ καλά με πολύ όρεξη και νοιάξιμο. Το ένα χέρι βοηθούσε το άλλο και χωρίς πολλά να πούμε όλα κυλούσαν ομαλά και έμπαιναν σε μια ροή. Ήμασταν πολύ οργανωμένοι και τυπικά όσον αφορά τη δουλειά μας και υπήρχε βοήθεια και στήριξη όπου χρειαζόταν. Μπορέσαμε να βρούμε τρόπους επικοινωνίας κι όπου δεν μπορούσαμε, ψάχναμε εναλλακτικές. Μπορούμε να αναδιοργανώνουμε διότι χτισμένες και δουλεμένες σχέσεις σε βοηθούν πάντα να πας ένα βήμα παρακάτω. Έχει δημιουργηθεί ένας δυνατός πυρήνας και μεταξύ εμψυχωτών αλλά και μελών όπου κυριαρχεί η εμπιστοσύνη και η στήριξη. Μπορούμε να συνεργαστούμε καλά και σε διαφοροποιημένες συνθέσεις. Από την αρχή μιας καινούργια συνεργασίας υπήρχε η επικοινωνία που έπρεπε.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΜΕ με την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, και τον όγκο της οργάνωσης του ανοίγματός της δράσης μας. Υπήρχαν πολλά που έπρεπε να μελετηθούν καλά πριν γίνουν. Υπύρχαν στιγμές που δυσκολευτήκαμε με τον διαθέσιμο χώρο γιατί ο μεγάλος αριθμός πολλές φορές δυσκολεύει τη λειτουργία της ομάδας. Δυσκολευτήκαμε με την αβεβαιότητα στο επίπεδο των συνεργατών των ΔΕΝ, και σε μερικές περιπτώσεις με την μεταξύ μας επικοινωνία και στις αντιδράσεις που είχαμε κατά την πορεία του νέου σχεδιασμού. Δυσκολευτήκαμε να χτίσουμε την μεταξύ μας επαφή των νέων συνεργασιών, και υπήρχαν στιγμές όπου ένας από εμάς ένιωσε πως δεν ανήκει κάπου.

ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ που είχαμε διάφορες εναλλακτικές ανοίγματος της δράσης και τις αξιοποιήσαμε. Η περιφερειακή μας ματιά πάντα μας διευρύνει τους ορίζοντες, και η διερεύνηση πάντα έχει να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Έχουμε δημιουργήσει έναν σταθερό πυρήνα που έχει λειτουργήσει πολύ θετικά στο ευρύ κοινό. Μας έκανε καλό το άνοιγμα και σε νέους ανθρώπους, που έγιναν πολλές επαφές ώστε να έχουμε αρκετές αιτήσεις συμμετοχής. Μας έκανε καλό το να ερευνήσουμε το πεδίο, να “αισθανθούμε” ανάγκες και να προτείνουμε “κατευθύνσεις” ώστε να οργανωθούμε έχοντας χρόνο και για τον εαυτό μας και για τις ομάδες (πώς θα κινηθούμε). Μας έκανε καλό η συχνή επαφή μεταξύ μας, και η στήριξη που νιώσαμε στις συνεργασίες μας. Μας έκανε καλό το γεγονός ότι δίναμε έκφραση σε όσα αρνητικά συναισθήματα νιώθαμε στην πορεία κι αυτό βοηθούσε υποστηρικτικά προς όλους δίνοντας πρακτικές λύσεις.

ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ να ενθαρρύνουμε καινούργιες συνεργασίες, να διευρύνουμε τις σχέσεις μας και να ανοίξουμε και σε άλλες δράσεις. Να διερευνήσουμε, να αφουγκραστούμε, να εκπληρώσουμε τους αρχικούς μας στόχους αλλά και να διευρύνουμε τους στόχους. Να προσεγγίσουμε τα “κατάλληλα” άτομα, τα οποία μπορούν να πλαισιώσουν τη δράση, να χτίσουμε σχέση και να δημιουργήσουμε ένα καλό κλίμα συνεργασίας. Να προσεγγίσουμε πολύ νέο κόσμο, να τα βγάλουμε πέρα με ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Καταφέραμε να έχουμε πολλά νέα παιδιά και από την πλειονότητα και να δημιουργήσουμε διαπολιτισμικές ομάδες. Καταφέραμε να γίνουμε πιο ώριμοι με βάση την εμπειρία που αποκτήσαμε, και με τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας να είμαστε ενήμεροι για όλα όσα γινόταν.

ΕΙΔΑΜΕ ΟΤΙ κάθε προγραμματισμός θέλει αναδιοργάνωση. Ένας καλός προγραμματισμός και μια έρευνα πεδίου βήμα-βήμα κάνει το έργο και το ρόλο μας πιο εύκολο. Η ανάλογη οργάνωση της δουλειάς και η όρεξη που έχει κανείς φέρνει τα ανάλογα αποτελέσματα. Με την κατάλληλη ενημέρωση και επαφή, έχουμε μεγάλο αριθμό αιτήσεων συμμετοχής, καθώς και μέσω της έρευνας πεδίου “ανακαλύπτουμε” και νέες συνεργασίες και αναδύονται νέες ιδέες. Οι μεγαλύτερης ηλικίας νέοι έχουν ανάγκη να αξιοποιήσουν το χρόνο αυτό με θέματα που αρέσουν στους ίδιους. Είδαμε ότι οι καλές συνεργασίες σε ανταμείβουν και στο μέλλον (σε μελλοντικές ομάδες – συνεργασίες). Με την καλή συνεργασία η δουλειά μας προχωρά με σωστά βήματα ενώ πάντα οι σχέσεις έχουν περιθώριο να δουλευτούν περισσότερο. Όσο μεγαλύτερη ενημερότητα υπάρχει μεταξύ μας, τόσο πιο εύκολα κυλάνε τα πράγματα. Έχουμε πολλές ενδείξεις ότι φέτος θα είναι μια πολύ γεμάτη χρονιά.

ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ το γεγονός ότι μπορεί ένα “κύτταρο συνεργασίας” να ανταποκριθεί τόσο καλά στις διάφορες απαιτήσεις. Ότι κάθε καλή ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί έστω και εάν προκύπτουν εμπόδια. Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να “εξηγούμε” τη δράση, ότι ήδη μας γνωρίζουν και η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή στα καλέσματα που κάναμε – γεγονός που αποδεικνύει την περσινή επιτυχία της δράσης. Μας έκανε ενύπωση η προσέλευση, οι ματιές, οι κουβέντες, το μοίρασμα με τους νέους και η σύνδεση που νιώσαμε στο άνοιγμα των δράσεών μας.

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΕΝ ΤΩΡΑ, ΜΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕ το προχώρημα που έχουμε κάνει τόσα χρόνια, οι καλές συνεργασίες, ο κοινός στόχος και το μεγάλωμα της δράσης, οι γερές σχέσεις, η προσέλευση, η αναγνώριση και η πολύ καλή διάθεση και όρεξη για ξεκίνημα απ' όλες τις πλευρές (γονείς, νέων, συνεργάτες ΔΕΝ). Μας ενθάρρυνε να πάμε λίγο παραπέρα, γνωστοποιώντας την εξέλιξη του ΔΕΝ στο ευρύ κοινό. Να τολμήσουμε νέα ανοίγματα καθώς το πεδίο είναι έτοιμο και ζητά δράσεις. Να προσφέρουμε τη γνώση μας σε γνώριμο κοινωνικό περιβάλλον. Μας ενθάρρυνε το νέο άνοιγμα να δουλέψουμε με διαφορετικό τρόπο, με νέους ανοιχτούς ορίζοντες. Να δοκιμαστούμε και να εξελιχθούμε.