Παιδιά

Καλώς ήρθες στο δίκτυο νέων των ομάδων παιδιών!

Ομάδες παιδιών 2015-2016

...μια δημιουργική καταγραφή του φετινού κύκλου (Νοέμβριος 2015 - Απρίλιος 2016) ομάδων παιδιών στους ΔΕΝτόπους στην Κομοτηνή & την Ξάνθη...

...με τη ματιά του κυττάρου εμψύχωσης της δράσης...

2015-2016omPkx


 

Ανοίγοντας πόρτες & φτερά στην εκπαιδευτική κοινότητα

...μαθητές & δάσκαλοι συνάμα - στο θρανίο της δημιουργικής συνύπαρξης...

2016-04_sxol_1
2016-04_sxol_2
2016-04_sxol_3
2016-04_sxol_4
2016-04_sxol_5
2016-04_sxol_6
2016-04_sxol_7
2016-04_sxol_8
2016-04_sxol_9
1/9 
start stop bwd fwd

Η δράση Ανοίγοντας πόρτες & φτερά στην εκπαιδευτική κοινότητα ξεκίνησε με την επαφή του κυττάρου συντονισμού της δράσης των ΔΕΝ με τους διευθυντές των τριών δημοτικών σχολείων που είχαν επιλεγεί (με κριτήριο το γεγονός πως ένα αντιπροσωπευτικών δείγμα των παιδιών  από τα τρία σχολεία συμμετείχε στην ομάδα των ΔΕΝ στην Ξανθή) να συμμετέχουν στην δράση. Οι διευθυντές και των τριών σχολείων μας δέχτηκαν με προθυμία για να τους παρουσιάσουμε τον σκοπό της δράσης μας. Καθορίστηκαν συγκεκριμένες μέρες και ώρες για να γίνουνε ενημερώσεις στα τμήματα των παιδιών όπου μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και καλέστηκαν στις δυο συναντήσεις γνωριμίας που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του ΔΕΝ Ξάνθης.

Η ομάδα παιδιών του ΔΕΝτόπου στην Ξάνθη ανέλαβε ρόλο καθοδηγητικό σε αυτή την δράση για όλους τους συνομήλικους προσκεκλημένους με τον ρόλο που οι ίδια η ομάδα επινόησε, κι ονόμασε "μικροί κύριοι-κυρίες". Η ομάδα επέλεξε να πετύχει τον στόχο της μέσα από ένα μικρό δρώμενο που παρουσίασε την ημέρα της εκδήλωσης και περιέγραφε τις έννοιες ΔΕΝ και Συνύπαρξη, δύο έννοιες αλληλένδετες μέσα στο ΔΕΝ όπου τα παιδιά μετέφεραν με τον τρόπο που τα ίδια τις βιώνουν. Στις συναντήσεις στον χώρο του ΔΕΝ ξενάγησαν τα παιδιά στην ουσία και την πορεία τους ως τώρα.

Ταυτόχρονα  με την ενημέρωση των σχολείων, ενημέρωση πραγματοποιήθηκε και στους γονείς της ήδη υπάρχουσας ομάδας στο ΔΕΝ όπου έλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο σαν εμψυχωτές-οδηγοί των προσκεκλημένων παιδιών στην δράση αυτή. Για την συμμετοχή των παιδιών τους ζητήθηκε αλλαγή της ώρας συναντήσεων πράγμα που οι γονείς το αποδεχτήκαν με πολύ καλή διάθεση και θέληση να αλλάξουν ακόμη και το προκαθορισμένο τους πρόγραμμα με άλλες δραστηριότητες. Την ημέρα της εκδήλωσης επίσης η συμμετοχή τους ήταν πολύ ενεργή και βοηθητικοί.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Τρίτη 5/4 στο ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης, με προσκεκλημένα τα παιδιά της πρώτης τάξης του 1ου μειονοτικού σχολείου της πόλης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ήδη υπάρχουσα ομάδα να δώσει μια πρώτη γεύση του τι είναι ΔΕΝ στα παιδιά και να τους επισημάνει την σημασία που θα έχει η συμμετοχή τους στην τελική μας εκδήλωση βάζοντας τα να προετοιμάσουν ένα μικρό κομμάτι της δράσης το οποίο καλέστηκαν να κρατήσουν μυστικό κ να το αποκαλύψουν την ήμερα της δράσης σε όλους όσους έρθουν.

Μια δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/4 με προσκεκλημένους αυτή την φορά μαθητές της 1ης δημοτικού του 14ου και του 1ου δημόσιου της πόλης. Τα παιδιά με την σειρά τους ξεναγήθηκαν στον χώρο και προετοίμασαν το δικό τους μυστικό κομμάτι που θα αποκαλύπτονταν στην τελική μας δράση. Οι δύο συναντήσεις με τα παιδιά έκλεισαν δίνοντας ραντεβού για την τελική εκδήλωση του Σαββάτου.

Ολοκληρώνοντας τη δράση - η εκδήλωση με θέμα Συνύπαρξη μας έφερε όλους μαζί στην αυλή του 14ου δημοτικού σχολείου της Ξάνθης. Κύλησε ομαλά, τα παιδιά της ομάδας από νωρίς στις θέσεις τους, έτοιμα και υπεύθυνα να αναλάβουν τους ρόλους τους. Οι γονείς υπερήφανοι, πήραν ενεργό ρόλο από την πρώτη κιόλας ώρα στηρίζοντας την προσπάθεια των παιδιών τους. Ο ήλιος σύμμαχος μας και το ταξίδι συνύπαρξης να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας παίρνοντας  χρώμα, ζωή, φωνή, σάρκα και οστά. Τελικά υπάρχουμε ουσιαστικά και δημιουργικά μόνο όταν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να συνυπάρχουμε με τους άλλους, να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας και να ονειρευόμαστε τον κόσμο.

Συνύπαρξη: μικρές κυρίες & μικροί κύριοι

Πώς φαντάζονται -μέσα από τα βιώματά τους- τα παιδιά του ΔΕΝτόπου στην Ξάνθη τη συνύπαρξη; Μέσα από τη δράση "Ανοίγοντας πόρτες & φτερά στην εκπαιδευτική κοινότητα", τα μέλη της ομάδας παιδιών έγιναν για τους συμμαθητές τους μικρές κυρίες & μικροί κύριοι - ξεναγώντας νέους φίλους σε μονοπάτια δημιουργικής συνύπαρξης μέσα στην άνοιξη. Τα Δ.Ε.Ν. μας δίνουν την ευκαιρία να ανοίξουμε προς τα μέσα. Όταν ανοίγουμε προς τα έξω, αποκτούν μια νέα ταυτότητα - αυτή των Ν.Ε.Δ., δηλαδή "νέοι εν δράσει"!

2016-04-16OMpXANa

2016-04-16OMpXANb

2016-04-16OMpXANc

Γιορτάζοντας τη συνύπαρξη

Ο φετινός κύκλος δράσης των ομάδων παιδιών του ΔΕΝτόπου στην Κομοτηνή ολοκληρώνεται...

2016-04-20omKOMa

2016-04-20omKOMb

Δ.Ε.Ν. σας προσκαλούμε!

...τα παιδιά (μεγάλα & μικρά) του ΔΕΝτόπου στην Κομοτηνή μας προσκαλούν όλους κι όλες για να γιορτάσουμε μαζί τη συνύπαρξη!

2016-04-20 OMnpKOM invit