Η δράση κάλεσε μια μικτή ομάδα προεφήβων με προηγούμενη εμπειρία σε διαφορετικές δράσεις των ΔΕΝ να συμμετέχει στη νέα αυτή δράση σε όλες της φάσεις της - τόσο στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία της όσο και στην αξιολόγηση της.

OMprSOS1Στη φάση προετοιμασίας της δράσης συνεργασίας με τα Παδιδικά Χωριά SOS Θράκης συμμετείχαν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς τους. Έχοντας ως σκοπό να εντάξουμε τους γονείς στη δράση μας, οργανώσαμε συναντήσεις για να προσφέρουμε μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης στους ίδιους και στα παιδιά τους.

Ένα μεγάλο μέρος των συναντήσεων μας με τους γονείς, αφορούσε την έννοια "στηρίζω" και "συμμετέχω από μακριά". Σε δεύτερη φάση οι γονείς παίρνοντας το ρόλο του βοηθού εμψυχωτή, ανέλαβαν να στηρίξουν την προετοιμασία που είχε ξεκινήσει το κύτταρο εμψύχωσης με τα παιδιά της ομάδας στο σπίτι. Στο κομμάτι αυτό ανήκει και η ιδέα του "σοφρά γεύσεων" που στήθηκε από τους εμψυχωτές στην εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 5/12, αλλά ήταν δημιούργημα των γονιών.

OMprSOS2Όσον αφορά την προετοιμασία των νέων Φροντίσαμε να εμψυχώσουμε τα εξής ερωτήματα:
... Πόσο διαφορετικές είναι οι ανάγκες του καθενός;
... Πως διαμορφώνονται οι ανάγκες και οι αξίες μας;

Αποδομώντας την έννοια "οικογένεια" και μιλώντας για διαφορετικούς τύπους οικογενειών, δημιουργήσαμε χώρο να γίνει κουβέντα για τα δικαιώματα των παιδιών στην ασφάλεια, στην αγάπη και την στην φροντίδα. Αναφερθήκαμε στην ουσία της έννοιας "οικογένεια" και όχι τόσο στην μορφή που έχουμε συνηθίσει (γονέας-παιδί), τονίζοντας ότι η οικογένεια μπορεί να πάρει πολλές μορφές, πέρα από τη βιολογική της μορφή.

OMprSOS3Περιμένω πως και πως…
Πότε θα έρθει ο καιρός
Για να πάω στα χωριά SOS
Να ταξιδέψω ολοταχώς
Φίλους να βρω πολλούς
Σε τόπους διαφορετικούς

Στην φάση αξιολόγησης της δράσης συμπεριλάβαμε όλες τις διαφορετικές ματιές - των παιδιών, των γονέων, των εμψυχωτών και των υπευθύνων στα Χωριά SOS. Αυτό που αποκομίσαμε ήταν πάνω από όλα μια καλή συνεργασία.

Κάνοντας μια αρχή την οποία ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι, για να δείξουμε ότι: Σημαντικά δεν είναι μόνο αυτά που μπορούμε να αγγίξουμε με τα χέρια μας, αλλά αυτά που μπορούμε να αγγίξουμε με την ψυχή μας!

OMprSOS4OMprSOS5