Συνεργαστήκαμε για το σχεδιασμό της  σειράς συναντήσεων της ομάδας γονέων της δράσης ΔΕΝΧΙΛΛ που ονομάσαμε Γέφυρες.
Δημιουργήσαμε ένα “τρένο με βαγόνια” όπου η κάθε συνάντηση διαμορφώθηκε γύρω από σημαντικούς για την προετοιμασία της δράσης ανταλλαγής νέων άξονες:

2015 03 denhill OMgonTreno

(α) πώς χτίζουμε ασφάλεια γύρω απ' τη δράση ώστε να την εμπνεύσουν οι γονείς στα παιδιά τους - με σκοπό να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με ολόκληρο το σύστημα της οικογένειας, καθώς και να ενθαρρύνουμε τη γνωριμία μεταξύ των μελών της ομάδας.
… αν ήταν γέφυρα αυτός ο άξονας, θα την περιγράφαμε ως εξής: από το "πώς να νιώσω ασφάλεια με κάτι που είναι παντελώς άγνωστο για μένα" στο "πώς να γνωρίσω/συνδιαμορφώσω/συναινέσω στις επιμέρους παραμέτρους της δράσης" ...

(β) πώς χτίζουμε ουσιαστική κατανόηση γύρω από τους σκοπούς της δράσης ανταλλαγής νέων με σκοπό να αναζητήσουμε μαζί το κέρδος της δράσης για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, καθώς και να ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή μεταξύ των μελών της ομάδας και να συνδιαμορφώνουμε το μεταξύ μας συμβόλαιο.
… αν ήταν γέφυρα αυτός ο άξονας, θα την περιγράφαμε ως εξής: από το "ζηλεύω τις ευκαιρίες που ίσως ποτέ δεν μου δόθηκαν" στο"χαίρομαι που συμμετέχω ενεργά στη δημιουργία ευκαιριών για τα παιδιά μας" ...

(γ) πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για μια δράση ταξιδιού-ανταλλαγής νέων, με σκοπό να ενθαρρύνουμε στον κάθε γονέα την ανάπτυξη ενός ρόλου γονιού-εμψυχωτή
… αν ήταν γέφυρα αυτός ο άξονας, θα την περιγράφαμε ως εξής: από το "τα κάνω όλα εγώ" στο "η προετοιμασία γίνεται παιχνίδι για τη σχέση μας" ...

(δ) πώς εμπλέκουμε ενεργά τους γονείς ως συνεργάτες της δράσης μας στην φάση προετοιμασίας, κατά τη διάρκεια του πενθήμερου ταξιδιού, με σκοπό να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη μιας δικιάς τους ματιάς γύρω από τη δράση – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωσής της.
… αν ήταν γέφυρα αυτός ο άξονας, θα την περιγράφαμε ως εξής: από το "δίνω την άδειά μου / επιτρέπω" στο "δίνω την ευχή μου / στηρίζω" ...

- Άννη Βασιλείου, υπεύθυνη της δράσης των ΔΕΝ, Σεβάλ Οσμάν Ογλού, Αλεξία Πασαδάκη (μέλη του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ)

 


 

1ο βαγόνι - “Απ' το εγώ γινόμαστε εμείς”

2015 03 denhill v1egoEmeisEfxes2015 03 denhill v0egoEmeisKerdos

Δημιουργούμε ευχές - ειδικά διαμορφωμένες για το κάθε παιδί - με τις οποίες θα συνοδεύσουμε τα παιδιά μας στο ταξίδι τους. Αναλογιζόμαστε και εκφράζουμε το κέρδος που προσδοκούμε απ' τη δράση ανταλλαγής νέων ΔΕΝΧΙΛΛ- όχι μόνο των παιδιών μας, αλλά ολόκληρης της οικογένειας και της κοινωνίας μας.

2ο βαγόνι: “Με τον γονέα-βοηθό”

2015 03 denhill v2gonVoithos

Φτιάχνοντας την βαλίτσα παρέα με τα παιδιά μας, την γεμίζουμε με τα εφόδια δύναμης που θα τους χρησιμεύσουν.

3ο βαγόνι: “Επιβιβαστείτε και φύγαμε!”

2015 03 denhill v3fygmaeMaties

Η υπεύθυνη της δράσης και οι εμψυχώτριες των συναντήσεων γονέων μας ξεναγούν στο πρόγραμμα της ανταλλαγής νέων και στο ταξίδι απ' την Θράκη στην Αθήνα. Βήμα-βήμα, και με κάθε λεπτομέρεια, μαθαίνουμε για τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι συνεργάτες ΔΕΝΧΙΛΛ για να χτίσουν τη γέφυρα που θα περπατήσουν οι νέοι. Ημέρα-ημέρα κατανοούμε τις επιμέρους δράσεις του πενθήμερου προγράμματος. Αναρωτιόμαστε παρέα όχι μόνο το "τι; που; ποιος; και πότε;" αλλά και το "πώς και γιατί;" της δράσης. Ολοκληρώνουμε τις συναντήσεις προετοιμασίας με μια αποτίμηση καθώς κουβεντιάζουμε μεταξύ μας τις διαφορετικές μας ματιές.
Χωριζόμαστε σε δύο μικρότερες ομάδες, και μαζί με τις εμψυχώτριες των συναντήσεων συζητήσαμε, ανταλλάσσουμε απόψεις και καταλήγουμε σε δύο μικρά κείμενα.

Η οργάνωση είναι πολύ καλή!
Ήταν πολύ ωραίο που γνωρίστηκαν οι γονείς.
Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή!
Οι εμψυχωτές είναι πολύ επεξηγηματικοί στο τι θα γίνει.
Η ανταλλαγή απόψεων με τους γονείς βοήθησε στις σχέσεις μας με τα παιδιά.
Δημιουργήθηκε η αίσθηση της ασφάλειας και εμπιστοσύνης μέσα απ' τις συναντήσεις.

Ήταν σημαντικές όλες αυτές οι συναντήσεις γιατί...
... μας προετοίμασαν ψυχολογικά για αυτό το μεγάλο ταξίδι.
... μας καθησύχαζαν για το ταξίδι και για τα άτομα που θα συνοδέψουν τα παιδιά μας.
... γνωριστήκαμε εμείς οι γονείς μεταξύ μας και δεθήκαμε, κάναμε νέες γνωριμίες, ξεφύγαμε από την καθημερινότητά μας και νιώθαμε οι γονείς ότι ταξιδέψαμε και εμείς μαζί με τα παιδιά μας.
... το περιβάλλον ήταν πολύ φιλικό, σαν το σπίτι μας.

Ευχόμαστε την επόμενη φορά να συνοδεύσουμε και εμείς οι γονείς την αποστολή για να ζήσουμε και εμείς αυτό που θα ζήσουν τα παιδιά μας.

- Οι γονείς των νέων της ομάδας ΔΕΝ-ΧΙΛΛ