Τον Ιανουάριο του 2015, μια αναδρομή στα πρότζεκτ που έχουμε δουλέψει φέτος στάθηκε αφορμή για να δούμε σαν ομάδα τι βιώσαμε και τι μάθαμε γύρω απ' το θέμα της "διαφορετικότητας". Διατυπώσαμε τις σκέψεις μας με πλούτο χρωμάτων και λέξεων και δώσαμε έναν τίτλο: "Η γη που βλέπουν οι εξωγήινοι”... ή αλλιώς, πώς μπορούμε να δούμε την ομάδα μας από μια διαφορετική σκοπιά. Αν η ομαδική ζωγραφιά είχε μια ιστορία να αφηγηθεί, ποια θα ήταν άραγε;

Προτείναμε στο κάθε παιδί να φανταστεί τον εαυτό του ως έναν ήρωα με μια αποστολή και να γράψει μια μικρή ιστορία. Μέσα στον Φεβρουάριο -στην καρδιά του χειμώνα- γεννήθηκε ένα παραμύθι με πολλές διαφορετικές ιστορίες. Όλες μαζί βρήκαν τη θέση τους σε ένα αυτοσχέδιο βιβλίο με τρισδιάστατη εικονογράφηση των ηρώων του παραμυθιού και χειροποίητη βιβλιοδεσία.

Η ομάδα σήμερα είχε την ευκαιρία να δει ολοκληρωμένο το βιβλίο με τις ιστορίες μετά την βιβλιοδεσία που του κάναμε. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και χαρήκαν με το αποτέλεσμα! Αφού ακούσαμε τις ιστορίες του βιβλίου μας, κάναμε μια κουβέντα για το τι διαφορετικό βλέπουν σε αυτό σε σχέση με άλλα βιβλία. Όπως εύστοχα παρατήρησαν “έχει διαφορετικές ιστορίες”, “δεν είναι με πριγκίπισσες και αυτοκίνητα μόνο, που έχουμε βαρεθεί”, “είναι γραμμένες σε δύο γλώσσες”, “οι ιστορίες μεταξύ τους διαφέρουν”. Βγάλαμε όλοι μια φωτογραφία για να την βάλουμε στο βιβλίο μας. Στο τέλος καταλήξαμε στο πόσο ωραία είναι που είμαστε διαφορετικοί και έτσι το ένα συμπληρώνει το άλλο. Επίσης διαλέξαμε και κάποιες ιστορίες που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, όπως αυτή του “τροχονόμου” και του “τάκα - τούκα και τούκου.”

Ένα βιβλίο που δένει διαφορετικές ιστορίες σε ένα παραμύθι...κι εμάς μεταξύ μας!

- απ' τα παιδιά της “Ομάδας Φιλίας” του ΔΕΝτόπου στα Φίλα