συνεργάτες ΔΕΝ

avMagisaΟ τρόπος που περιγράφω ποια είμαι συνδέεται - κάθε φορά - με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι το κομμάτι του ποταμού που ταξιδεύω, το κομμάτι που αφήνω πίσω μου, αλλά κι αυτό που προσδοκώ ότι υπάρχει μπροστά μου. Όμως - αληθινό ως προς τη φύση του - το ποτάμι ποτέ δεν σταματά να με εκπλήσσει, διαψεύδοντας τις προσδοκίες μου και προκαλώντας με. Απ' τη σημερινή μου προοπτική - διασχίζοντας την πέμπτη δεκαετία του μονοπατιού της ζωής μου - μπορώ να κοιτάξω πίσω σε πολλές μεταβάσεις: από μία τυπική εκπαίδευση σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη προσωπική σύνθεση μιας αέναης διεργασίας μάθησης που αντλεί από πολλαπλές πηγές, από μια ζωή βασισμένη στην πόλη σε μια ζωή βιοκαλλιέργειας στην ύπαιθρο, από σόλο πτήση σε χορό συντροφικότητας και συν-δημιουργίας. Σε όλο αυτό το διάστημα έχω παραμείνει εμψυχώτρια. Έχω βιώσει, έχω διδάξει κι έχω διδαχτεί από την εμψύχωση σε πολλά διαφορετικά πλαίσια. Σήμερα - στα πλαίσια της κοινωνικό-πολιτισμικής εμψύχωσης - αυτό που κινητοποιεί κι ενεργοποιεί την εξερεύνησή μου είναι το σταυροδρόμι μεταξύ της πολιτισμικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, των καινοτόμων τεχνολογιών και της εκπαίδευσης με την ευρύτερη της έννοια.

- Άννη Βασιλείου, Κονωνική Ψυχολόγος-Εμψυχώτρια

Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΕΝ

soDocΓεννήθηκα μια ανοιξιάτικη μέρα, Τρίτη για την ακρίβεια. Μεγάλωσα σε μια ήρεμη και γραφική γειτονιά της Ξάνθης. Ήταν μια από της δημοφιλέστερες γειτονίες της πόλης. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, οι επισκέπτες με τις φωτογραφικές τους μηχανές ήταν σε συνεχής παρέλαση. Όσον αφορά τα εφηβικά μου χρόνια και συνάμα την επίδοση μου στο σχολείο ήμουν ένα κοινωνικότατο παιδί που του άρεσε να συνεισφέρει και να βοηθάει όσο μπορεί αυτούς που βρίσκονται στο περίγυρο του, όμως μέτριας επίδοσης. Είχα δυνατότητες αλλά δεν προσπαθούσα αρκετά. Έτσι έλεγαν οι καθηγητές μου. Με το πέρασμα του χρόνου κατέληξα να αξιοποιήσω ένα από τα δυνατά μου σημεία. Έτσι επέλεξα να σπουδάσω και να μάθω τρόπους που θα με οδηγούσαν σε αυτό που μου άρεσε να κάνω από μικρή. Να βοηθάω αυτούς που έχουν ανάγκη και δεν έχουν κάποιον να κρατηθούν στη ζωή γερά και δυνατά. Αυτό συνεχίζω να κάνω γιατί μου αρέσει τρελά.

- Σεβάλ Οσμάν Ογλού, Ψυχολόγος

xtAmazonΟ τόπος στον οποίο γεννήθηκα είναι γνωστός ως η πόλη με τα "χίλια χρώματα". Αν και έχω αλλάξει κατά καιρούς τόπους διαμονής επέστρεψα μόνιμα στην πολύχρωμη από πολλές απόψεις Ξάνθη. Η επιστήμη της ψυχολογίας ήταν αυτή που με έλκυε από μικρή ηλικία και σε αυτήν στράφηκα ακολουθώντας το ένστικτό μου. Το Δ.Ε.Ν. ήρθε στη ζωή μου όταν βρισκόμουν σε περίοδο αναζήτησης, δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα, τρέφοντας την ανήσυχη πλευρά του εαυτού μου και ψάχνοντας το μονοπάτι το οποίο θα με συναρπάσει. Από το 2006 όπου πρωτοξεκίνησα, πέρασα από πολλά μονοπάτια ομαδικών σχέσεων, ομάδων με νέους, επιμορφώσεων, συντονισμού θερινών δράσεων…έμαθα, έδωσα και πήρα. Σαν γνήσια αμαζόνα ο χρόνος με βρίσκει να περπατώ με συνοδοιπόρους ή και μόνη μου ενίοτε, πολεμώντας πάντα για αυτά που πιστεύω και αγαπώ.

- Χριστίνα Τσιμούδη, Ψυχολόγος

akPsygrdnΈτος: 2006. Πόλη: Θεσσαλονίκη. Το πολύχρωμο τρένο του ΔΕΝ κάνει στάση δίπλα μου, κατεβαίνει μια σπειραλού οδηγός και με προσκαλεί να συμμετέχω στην μαγική του διαδρομή. Χωρίς δεύτερη σκέψη αφήνω την πόλη που ζούσα και ξεκινώ το ταξίδι για την Θράκη για να ανακαλύψω με χαρά ότι οι ατέλειωτες ώρες σε εργαστήρια χοροθεάτρου, κεραμικής, ζωγραφικής, χειροτεχνιών δεν ήταν χάσιμο χρόνου αλλά αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στην εργασία μου. Η εργασία με παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης με άγγιξε συναισθηματικά, η ομαδική /κοινωνική προσέγγιση του εργαστηρίου με ικανοποίησε επιστημονικά και η συνεργασία με απίστευτους ανθρώπους με μεταμόρφωσε ολοκληρωτικά. Έτος: 2012 . Πόλη: Ξάνθη. Το τρένο του ΔΕΝ, γεμάτο από μικρούς και μεγάλους επιβάτες πια, συνεχίζει την πορεία του προς άγνωστους προορισμούς ακολουθώντας σύμπλοκες διαδρομές, προσθέτει σε κάθε του στάση νέα πολύχρωμα βαγόνια και αφήνει σπόρους από τα οράματα του σε κάθε τόπο.

- Αϊσέ Κιρατζή, Ψυχολόγος

msVidraΜια φορά κι έναν καιρό πριν 45 χρόνια στις όχθες του ποταμού Νέστου γεννήθηκε μια αρσενική βίδρα. Από μικρή ρωτούσε πολλά, λάτρευε τα ταξίδια και τη ροκ μουσική. Όταν ενηλικιώθηκε, πήρε το δισάκι του χαιρέτησε φίλους, γονείς και την γιαγιά του κι αποφάσισε να πάει να βρει κι άλλα μεγάλα ποτάμια, σαν κι αυτό που γεννήθηκε. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε, ώσπου μια μέρα, βρέθηκε σ’ ένα ψηλό κάστρο, που στα πόδια του έσμιγαν δυο μεγάλοι ποταμοί. Τον έναν τον έλεγαν Σάββα και τον άλλο Δούναβη. Εκεί έμεινε τρία χρόνια. Έμαθε τη γλώσσα που μιλούσαν οι βίδρες των ποταμών αυτών και αυτές τον έκαναν φίλο και του ‘μαθαν να κάνει θαυμαστά πράγματα, όπως να γλιστράει πάνω σε μια σανίδα στη ροή του ποταμού. Μια νύχτα όμως άκουσε τους λύκους πάνω στα βουνά και μαγεύτηκε από το τραγούδι τους και τόλμησε να πάει μαζί τους. Και αυτοί τον έκαναν δικό τους και τον μύησαν στα μυστικά του να γλιστράς στις χιονισμένες κορυφές και να σκαρφαλώνεις ψηλά για να κάνεις δικά σου τα βουνά. Μια μέρα όμως, οι λύκοι αποφάσισαν να μετακινήσουν τις φωλιές τους και η βιδρα τους ακολούθησε. Έφτασαν στα ψηλά βουνά του Σεράγεβου. Εκεί έμεινε μαζί τους για δυο χρόνια. Έπαιζε στα χιονιά, κολυμπούσε στα ποτάμια και ήταν ξέγνοιαστος και ευτυχισμένος. Ξαφνικά όμως μια μέρα μέσα σε θόρυβο μεγάλο και πολλούς καπνούς άκουσε να λένε ότι κηρύχτηκε πόλεμος. Ήταν η ώρα να γυρίσει στη πατρίδα του. Στο δρόμο για το γυρισμό, τον τράβηξαν τα φώτα μιας μεγάλης πολιτείας. Δεν δίστασε να μπει και να χορέψει στους ρυθμούς της. Του άρεσε εκεί γιατί μπορούσε να μυρίζει καθαρά το ποτάμι του. Εκεί έκανε πολλούς και περίεργους φίλους. Μα ο καλύτερος του έγινε ένας αετός που του φανέρωσε τα μυστικά του αέρα και του έμαθε να πετάξει ψηλά σαν κι αυτόν. Ήταν τόσο ευτυχισμένος που ένα βράδυ ο ουρανός συγκινημένος άνοιξε και αφουγκράστηκε την βαθιά ευχή της βίδρας «να περπατήσει στο βουνό των θεών και να νιώσει την αύρα τους».Την άλλη μέρα φρόντισε να γίνει πραγματικότητα.

Έτσι η βίδρα έχοντας μάθει τόσα θαυμαστά πράγματα από τόσους διαφορετικούς φίλους και δασκάλους έχοντας κολυμπήσει σε μεγάλα ποτάμια πολύ μεγαλύτερα από το δικό του, έχοντας σκαρφαλώσει σε πανύψηλα βουνά και έχοντας γλιστρήσει γελώντας ξέγνοιαστα επάνω στη ράχη τους κι έχοντας πραγματοποιήσει τις πιο βαθιές του επιθυμίες γέμισε τη βαλίτσα του με καινούργια όνειρα και γύρισε στο ποτάμι του. Όταν έφτασε εκεί άνοιξε την βαλίτσα του και πήρε από μέσα μια ασπρόμαυρη μπάλα, τρεις κορυφές βουνών και ένα μεγάλο γαλάζιο ποτάμι και με αυτά έπαιζε κάθε μέρα. Μια μέρα το ίδιο φωτεινή σαν όλες τις άλλες τον πλησίασε εκεί στην όχθη που καθόταν μια γυναίκα που κάπου την είχε ξαναδεί. Του ψιθύρισε στ' αυτί μυστικά:

"Είμαι η Σπειραλού. Ακολούθησε με και θα σου δείξω δρόμους μαγικούς και θα σου μάθω ξόρκια δυνατά για να ανοίγεις τις καρδιές των ανθρώπων."

Χωρίς δεύτερη σκέψη, η βίδρα ακολούθησε την Σπειραλού και την ακολουθάει ακόμα δέκα χρόνια τώρα. Σ’ αυτό το μονοπάτι το μαγικό έκανε συντρόφους πολλά άλλα ζώα και σε μια κόχη του ποταμού του, που την λένε Χρυσούπολη, έκανε τη δική του φωλιά και παλεύει ευτυχισμένος εκεί μέσα με τα βιδράκια του, τις ηλιόλουστες μέρες. Το έμαθε καλά πια, πως το πιο σπουδαίο είναι να χαράζει το δικό του μονοπάτι, να συναντάει συχνά τα μονοπάτια άλλων ζώων, να τα καλημερίζει ανοιχτόκαρδα και πάντα να φρεσκάρει τα όνειρα μέσα στη παλιά του βαλίτσα.

nekTaxidiotisΤο όνομά μου είναι Νιχάτ, γεννήθηκα σ’ ένα καταπράσινο χωριό της ορεινής Ξάνθης κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το όνειρο μου ήταν να ασχοληθώ με κάτι το οποίο θα βοηθούσε τους ανθρώπους και ειδικά τους νέους. Η επιθυμία πραγματοποιήθηκε ξεκινώντας το ταξίδι με πρώτη στάση την πρόληψη κατά της χρήσης εξαρτησιογώνων ουσιών που στόχο είχε τη στήριξη των νέων που βρίσκονται σε φάση αναζήτησης, δοκιμασίας και πειρασμού, με απώτερο σκοπό να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τις βλαπτικές ουσίες. Δεύτερη στάση εξίσου σημαντική, καθώς περνούσαν οι μέρες και οι ώρες, ένα πρωί γύρω στις 11 χτυπάει το τηλέφωνο και μου ανακοινώνουν ότι έχω διοριστεί στο 6/θ Μειονοτικό Σχολείο Γλαυκής – Ξάνθης όπου καλούμαι να αναλάβω υπηρεσία. Απόφαση αρκετή μεγάλη, γιατί καλέστηκα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να συνειδητοποιήσω και να ταχτοποιήσω αυτά που είχαν συμβεί στο μυαλό μου. Η αποχώρησή μου κόστισε, γιατί είχα χτίσει μια σχέση ανθρώπινη σε ένα χώρο που υπήρχε συνεργασία, υποστήριξη, σεβασμός, αγάπη που αυτά σπάνια τα συναντούμε σε χώρο δουλειάς. Επειδή η ευκαιρίες στη ζωή σπάνια παρουσιάζονται, προσπαθώ να τις αξιοποιώ όσο γίνεται καλύτερα. Έτσι, ξεκίνησε η γνωριμία των μικρών παιδιών που διψούν να ακούσουν, να μάθουν το κάθε τι περίεργο που βλέπουν και παρατηρούν γύρω τους. Παράλληλα σαν τρίτη στάση το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων – Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων στη Θράκη ήρθε και πρόσθεσε επιπλέον κομμάτια στο παζλ. Το ταξίδι συνεχίζετε…

- Νιχάτ Εμίν Κεχαγιά, Παιδαγωγός

saRainbowΓεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω σε ένα πανέμορφο χωριό της Ξάνθης που λέγεται Φίλια. Είμαι ένας άνθρωπος με πολλά χρώματα, διάθεση, μεράκι και δημιουργικότητα. Πριν πολλά χρόνια έτυχε να βρεθώ σε μια κατασκήνωση που την είχε διοργανώσει η ομάδα εφήβων του Δ.Ε.Ν. Χάρη στους εμψυχωτές και μια μάγισσα - η λεγόμενη “Σπειραλλού” που ήταν μαζί μας τότε διαπίστωσα πολλές πτυχές του εαυτού μου. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω κάποια πράγματα στον εαυτό μου, όπως η δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα, φιλία, ευελιξία, διάθεση, διαφορετικότητα, πολυπολιτισμικότητα ίσως και πολλά άλλα που δεν τα θυμάμαι. Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ τυχερή που ακόμα είμαι μέλος της οικογένειας του Δ.Ε.Ν. Τώρα πια όμως όχι σαν έφηβος αλλά ως ενήλικας της οικογένειας αυτής προσπαθώ να δώσω σε άλλους εφήβους και παιδιά την ευκαιρία που μου δόθηκε πριν χρόνια…

daLeilanthiΜια ιστορία θα σας πω, που ‘χει και αυτή μια χάρη
Στη Γερμανία γεννήθηκα, στην πόλη, τη Στουτγάρδη.
Με όνομα μητέρα γη και επίθετο αχλάδι
Τα πάντα ήταν φωτεινά και πουθενά σκοτάδι.

Σαν έγινα δέκα ετών ήρθα στην Ελλάδα,
έμαθα γλώσσα και γραφή, τι είναι η λιακάδα!
Τα χρόνια μου τα παιδικά σαν άφησα στην άκρη
Στα ΔΕΝ το πανηγύριζα. Ναι! Ήμουνα ΔΕΝάκι!
Μαζί με άλλους έφηβους θα γράφαμε ιστορία
Τον κόσμο μας στολίσαμε με την δημιουργία
Και αφού γεννήθηκα εκεί, κάπου στη Γερμανία
Το πήρα απόφαση και σπούδασα Γερμανοφιλολογία.

Κοντά στο Νέστο έζησα, σε δέντρα, πουλιά, στη φύση
Εικόνες που μόνο ένα παιδί μπορεί να χρωματίσει.
είχα στις πλάτες μου φτερά, φορούσα και στεφάνια
Στα μονοπάτια έτρεχα και μέσα στα ποτάμια
Κάποια παιδιά με είδανε, με είπαν Λεηλάνθη
Είχα στα πόδια μου νερά και στα μαλλιά μου άνθη.

Με όνομα μητέρα γη και επίθετο αχλάδι
Πιστεύω πως ο άνθρωπος πρέπει να καταλάβει
Πως όπως η φύση η σοφή, σύνορα δεν γνωρίζει
Έτσι κ η καρδιά τον άνθρωπο δεν πρέπει να ξεχωρίζει.

- Δήμητρα Αρμούτογλου, Φιλόλογος

bsButterflyΓεννήθηκα στην γραφική πόλη «Ξάνθη», αν με ρωτήσετε που μεγάλωσα τότε δύο τόποι είναι στην καρδιά μου. Τα Φιλιά Ξάνθης- το χωριό μου και η Αθήνα. Μια ντουζίνα χρόνια στην μια και μια στην άλλη πόλη. Τα ερεθίσματα άπειρα όταν αλλάζει κανείς περιβάλλον, έτσι και εγώ από πολύ μικρή έμαθα να αμφισβητώ τα δεδομένα και να αναζητώ  απαντήσεις για πολλά «ανεξήγητα». Ως παιδί ζητούσα άμεση αλληλογραφία από τον θεό, καθώς ήθελα να πεισθώ. Δεν θα μπορούσε αυτή η περιέργεια να μείνει έτσι. Την έκανα επάγγελμα! Ως έφηβη υπήρξα μέλος ομάδας στα Δ.Ε.Ν εκεί βρήκα και άλλους που έπασχαν από την ίδια «ασθένεια», όμως δεν είχαν την ίδια μοίρα με την γάτα. Έτσι είπα, γιατί όχι, και σπούδασα Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Αθήνα. Τα βήματα μου όμως γρήγορα με φέρανε πίσω στην Ξάνθη. Τώρα πλέον μέσα από τον ρόλο του εμψυχωτή, αξιοποιώ τις γνώσεις μου, είτε είναι θεωρητικές είτε βιωματικές, αντλώντας παράλληλα γνώση μέσα από την πράξη. Η Ζώη μας είναι ένα ατελείωτο ταξίδι στο οποίο πάντα κατί έχεις να δώσεις και κάτι έχεις να πάρεις πίσω!

- Μπετούλ Σιράκ, Κοινωνική Ανθωπολόγος

eaArtistΓεννημένη και μεγαλωμένη σε μια όμορφη μικρή, παραποτάμια πόλη, την Χρυσούπολή, δίπλα στην φύση και τις όχθες του ποταμού Νέστου. Από μικρή περνούσα ατελείωτες ώρες δίπλα του, ακούγοντας το κελάρυσμα του να ηχεί σαν μελωδία που με ταξίδευε σε άλλους τόπους, παρασύροντας με στο μεγάλο διαπολιτισμικό του ταξίδι. Τα χρώματα και τα αρώματα του δάσους ξυπνούσαν την φαντασία μου. Έτσι από πολύ μικρή άρχισα να αποτυπώνω τα χρώματα αυτά στο χαρτί για να τα δείξω και σε άλλους που ήταν μακρυά. Με το πέρασμα του χρόνου η μαγεία των χρωμάτων μετατράπηκε σε ανάγκη να βάζω χρώματα παντού, δίνοντας μια άλλη πιο χαρούμενη όψη στα πράγματα. Αρχικά σε τοίχους και μουσαμάδες και αργότερα στις ζωές των άλλων ανθρώπων. Η επιστήμη της κοινωνικής εργασίας ήταν αυτή που με βοήθησε να καλλιεργήσω αυτή μου την δεξιότητα. Η εμψύχωση γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών είχε να με διδάξει πως οι διαφορετικές αποχρώσεις της ζωής μπορούν να να δημιουργήσουν αριστουργήματα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής μου ζω και εργάζομαι που αλλού; σε μια πολύχρωμη πόλη, την Ξάνθη, ανάμεσα σε παιδιά διαφόρων ηλικιών, από βρέφη έως νέους ενήλικες και γονείς. Και αυτό που έχω μάθει τώρα πια στην ζωή μου και το λέω με σιγουριά είναι πως η ζωή έχει πολλές υπέροχες αποχρώσεις αρκεί μόνο να διαλέξουμε αυτές που μας εκφράζουν και να στολίσουμε την καθημερινότητα μας.

- Ελένη Αγγελίδου, Κοινωνική Λειτουργός

fiPrincessΗ δική μου ιστορία αρχίζει με την γέννηση μου σε μια όμορφη και μαγευτική πόλη, την Ξάνθη. Μεγάλωσα σε μια τετραμελή, ζεστή και δεμένη οικογένεια που ήμουν και η πριγκίπισσα της οικογενείας. Με υποστήριζαν πάντα στις δύσκολες μου στιγμές και με έμαθαν με τον ίδιο τρόπο να βοηθάω και να δείχνω σεβασμό στους συνανθρώπους μου, και για αυτό το λόγο αποφάσισα να ασχοληθώ με την επιστήμη της ψυχολογίας έτσι ώστε να είμαι ωφέλιμη στην κοινωνία. Την ίδια ζεστασιά και αρμονία την ξαναβρήκα και στην οικογένεια του Δ.Ε.Ν. Η συνεργασία και η φιλία με τους συναδέλφους, η επαφή με τη φύση και με τα ζώα, η γειτνίαση με τα παιδιά μου έδωσαν και μου δίνουν την δύναμη να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα κάθε μέρα.

- Φατμά Ιμπραήμκο, Ψυχολόγος

apTravelerTο ταξίδι της ζωής μου ξεκινάει με μία βαλίτσα στο χέρι. Έτυχε να γεννηθώ στην Δράμα από γονείς Καβαλιώτες. Τα πρώτα μου παιδικά χρόνια τα πέρασα στην Καβάλα αλλά στη συνέχεια ο δρόμος μας έβγαλε στην Ξάνθη! Αυτή η πόλη με αγκάλιασε πολύ γρήγορα δίνοντας μου την ευκαιρία να αναπτύξω πτυχές του εαυτού μου όπως η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία. Με αυτά τα εφόδια βρέθηκα στην Μυτιλήνη όπου σπούδασα Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία. Έννοιες όπως διαφορετικότητα και πολυπολιτισμικότητα μπήκαν στο λεξιλόγιό μου και με ώθησαν να ασχοληθώ περεταίρω με την κοινωνική κατασκευή των διακρίσεων. Συνέχισα λοιπόν τις σπουδές μου με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μεταξύ δύο πρωτευουσών, της Αθήνας και του Λονδίνου. Μετά από όλη αυτή την περιπλάνηση, η βαλίτσα μου  αναζητούσε να επιστρέψει στα “πάτρια” εδάφη και κατέληξε στον διάδρομο παραλαβής αποσκευών των Δ.Ε.Ν. Εκείνη ακριβώς την στιγμή ένιωσα ότι κάτι με έσπρωχνε να μπω σε αυτόν τον χορό των Δημιουργικών Εργαστηρίων. Και αυτό γιατί Δ.Ε.Ν. έχει συγκεκριμένη χορογραφία. Δημιουργικότητα δεν είναι μόνο τα υλικά έργα. Δημιουργικότητα είναι και το να δημιουργείς μια φιλία, είναι να έχεις το θάρρος να πάρεις το λόγο και να εκφράσεις ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα. Αυτό δεν έχει υλική μορφή, είναι άυλο όμως χαράζεται στην μνήμη των άλλων και στον εαυτό σου. Και αποτελεί πρόκληση να συμμετέχεις σ’ ένα χορευτικό ταξίδι όπου μέσα από την συνεχή συνδιαλλαγή του «εαυτού» με τους «άλλους» ανακαλύπτεις νέους δρόμους συνύπαρξης και συν-δημιουργίας.

- Αλεξία Πασαδάκη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος

sekTaxidiaΜεγαλωμένη στη κορυφή ενός βουνού, ονόματι Πάχνη, όπου έζησα και συνεχίζω να ζω…Τα παιδικά μου χρόνια ανέμελα και ξένοιαστα, περιτριγυρισμένα από πράσινο, καθαρό αέρα και ανθρώπους που ήξεραν να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Καθώς περνούσαν τα χρόνια συνειδητοποίησα πως το να βοηθάω τους άλλους και να κάνω έργα από το να μιλάω, με χαροποιούσε ιδιαίτερα. Έτσι πήρα την απόφαση να σπουδάσω κοινωνική εργασία για να μπορώ να βοηθάω τους συνανθρώπους μου όπως και με όποια μέσα μπορώ… Μια μέρα όμως, καθώς έκανα το συνηθισμένο μου «ταξίδι» (με το μυαλό),ξάφνου βρέθηκε μπροστά μου το τρένο του Δ.Ε.Ν., χωρίς δεύτερη σκέψη ανέβηκα πάνω… και εδώ και ένα χρόνο έχω κάνει τα καλύτερα «ταξίδια» με τους Δ.Ε.Ν.οσυνταξιδιώτες μου.

- Σεϊλέν Εμίν Κεχαγιά, Κοινωνική Λειτουργός

tpFysiΗ φύση και η πολυπολιτισμικότητα ήταν από τα πρώτα πράγματα που γνώρισα στη ζωή μου μιας και προέρχομαι από το ποιο ακριτικό χωριό της Ελλάδος στη περιοχή του Τριεθνές το Ορμένιο ή όπως λένε μερικοί "από την πινέζα που στηρίζει τον χάρτη της Ελλάδος". Μεγάλωσα στα σύνορα μαθαίνοντας από πολύ μικρή ηλικία ότι δεν υπάρχουν όρια για τους λαούς και τους πολιτισμούς, γι αυτό το λόγο ο δρόμος μου με έφερε στην Κομοτηνή όπου και σπούδασα στη σχολή Παρευξεινίων με ειδικότητα την τούρκική γλώσσα, γνωρίζοντας και ανακαλύπτονταν διαφορετικές κουλτούρες μέσα από τα βιβλία αυτή τη φορά. Η περιέργεια μου όμως και η δημιουργικότητα μου έψαχναν έναν τρόπο για να εκφραστούν και να βγουν από μέσα μου, για αυτό αφοσιώθηκα στην μεγάλη αγάπη της ζωής μου τη φωτογραφία… Τα χρώματα, οι εικόνες και τα συναισθήματα που βίωνα τώρα πλέον αποτυπώνονται σε ένα κομμάτι χαρτί, στην φωτογραφία μου. Και πάλι όμως κάτι έλειπε, κάτι επιπλέον χρειαζόμουν. Χρειαζόμουν στη ζωή μου και άλλους ανθρώπους σαν και εμένα που να μπορούν να εκφράζονται, να ανακαλύπτουν και να δημιουργούν μέσα στο μικρόκοσμο μας. Έτσι μπήκε στη ζωή μου το Δ.Ε.Ν ξεκινώντας την ποιο όμορφη και δημιουργική μου περιπέτεια με πολλούς συνταξιδιώτες – ακροβάτες αυτή τη φορά. Μπορεί να είναι λίγος ο καιρός που βρίσκομαι σε αυτό τον φανταστικό κόσμο άλλα μπορώ να πω με σιγουριά ότι ανήκω εδώ.

- Τάνια Πούλκου, Φιλόλογος

faFrogΠριν αρκετά χρόνια σε μια μικρή πόλη της επαρχίας την Κομοτηνή γεννήθηκα εγώ το όνομα είναι Φατός. Αμέσως μετά την γέννηση μου πέρασα τα πρώτα μου παιδικά χρόνια σε ένα όμορφο μικρό χωριό έξω από την Κομοτηνή. Η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο, καθώς και τα ερεθίσματα που έλαβα ήταν τα πιο ευχάριστα. Η μικρή κοινωνία του χωρίου, οι ζεστοί άνθρωποι, η επαφή με την φύση και τα ζώα με έκαναν να αποκτήσω μια ηρεμία στην διάρκεια των χρόνων μου, και μια αγάπη για τον συνάνθρωπο μου. Αυτός είναι ο λόγος όπου με οδήγησε να ασχοληθώ με την μικρή κοινωνία των παιδιών. Το τελείωμα των παιδικών μου χρονών με βρήκε ξανά στην Κομοτηνή όπου συνέχισα την εκπαίδευση μου και το δρόμο προς την επιθυμία μου να ασχοληθώ με τον μικρό κόσμο, αυτό τον παιδιών.

- Φατός Αχμέτ, Βρεφονηπιοκόμος

Τα ΔΕΝ οφείλουν την ανάπτυξή τους στη συμβολή πολλών ανθρώπων. Η διαμόρφωση της ομάδας εμψυχωτών, καθώς και η στήριξη του έργου της σε κάθε φάση της δράσης, ήταν αποτέλεσμα μιας πλούσιας διεργασίας διαπολιτισμικού διαλόγου. Καθένας και καθεμιά που συμμετείχε σ' αυτήν τη διεργασία - για οποιοδήποτε διάστημα - αποτελεί πολύτιμο μέλος του ευρύτερου Δικτύου Συνεργατών των ΔΕΝ.

Σε διάφορα σημεία των ΔΕΝτόπων, υπάρχει υλικό που αναδεικνύει την ιδιαίτερη συμβολή όσων συμμετείχαν σε παλιότερες φάσεις των ΔΕΝ (2002-2005, 2006-2008) ως μέλη του ΔΕΝ+ (όπως σήμερα ονομάζεται αυτό δίκτυο ανθρώπινου δυναμικού που δεν διαχρίζει πια τους νομούς όπου δραστηριοποιείται).

 

ΔΕΝ+ > ΔΕΝ συν(εργάτες)

Σερρά Αχμέτ Ογλού, Λογίστρια (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2006-2008) *
Σετσίλ Aχμέτ Oγλού, Kοινωνική Λειτουργός (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2002-2008)
Γιώτα Zαφειριάδου, Kεραμίστρια (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2006-2008)
Σεβήμ Iμπράμ, Kοινωνική Σχεδιάστρια (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2002-2007)
Ραμπάν Ιμπράμ Ογλού, φοιτήτρια ΕΚΠΑ (Θερινά ΔΕΝ 2013)
Mάγδα Kατσικίδου, Iατρός (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2006-2008) *
Nιχάτ Eμίν Kεχαγιά, Eκπαιδευτικός (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2006-2008) *
Aϊσέ Kιρατζή, Ψυχολόγος (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2006-2007) *
Mπάμπης Kουγιουρούκης, Kοινωνικός Λειτουργός (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2002-2008, ΔΕΝ Μαϊ-Σεπ 2011) *
Μίνα Μαχαιροπούλου, Κοινωνιολόγος (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2002-2005)
Eμινέ Mουσταφά, Ψυχολόγος (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2006-2007)
Oρχάν Mπόζ, Kοινωνικός Λειτουργός (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2002-2008, ΔΕΝ Μαϊ-Αυγ 2011) *
Λοϊζος Νικολάου, Κοινωνικός Λειτουργός-Εμψυχωτής (Μαϊ-Αυγ 2011)
Σεβάλ Oσμάν Oγλού, Ψυχολόγος (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2006-2008) *
Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Eμψυχωτής (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2002-2008)
Μαρία Πάνου, Κοινωνική Λειτουργός (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2007-2008) *
Δημήτρης Πολυχρόνης, Φοιτητής (Θερινά ΔΕΝ 2012)
Φεϊμέ Ραϊφ, Εκπαιδευτικός (Θερινά ΔΕΝ 2013)
Σεριφέ Σιράκ, Φοιτήτρια (Θερινά ΔΕΝ 2012, Θερινά ΔΕΝ 2013)
Mάκης Σπυριδόπουλος, Γυμναστής-Eμψυχωτής (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2002-2008) *
Βασίλης Τηλιακός, Κοινωνικός Λειτουργός, Εμψυχωτής (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2007-2008) *
Δώρα Τσιακίρη, Βρεφονηπιοκόμος-Εμψυχώτρια (ΔΕΝ 2011-2012)
Xριστίνα Tσιμούδη, Ψυχολόγος (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2006-2008) *
Μαρία Φαζού, Εμψυχώτρια (εθελοντική συμμετοχή, Θερινά ΔΕΝ 2012, Θερινά ΔΕΝ 2013)
Iντζή Xακκή, Ψυχολόγος (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2006-2008)
Nτιλέκ Xαμπίπ, Kοινωνιολόγος (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2002-2008, εθελοντική στήριξη Θερινά ΔΕΝ 2012)
Ομούρ Χασάν, Κοινωνική Σχεδιάστρια (ΔΕΝ Ν. Ροδόπης, 2002-2004)
Eμέλ Xατζησερήφ, Ψυχολόγος (ΔΕΝ Ν. Ξάνθης, 2006-2008)
 
* εθελοντική συμμετοχή στο σχεδιασμό της νέας φάσης των ΔΕΝ, Σεπ 2010 - Απρ 2011)
 
Λένα Aσλανίδου, Kοινωνική Λειτουργός (συνεργάτης ΔΕΝ, 2003-2008)
Aλεξάνδρα Bασιλείου, Kοινωνική Ψυχολόγος (συνεργάτης ΔΕΝ, 2003-2008)
Λίλη Bασιλείου, Kοινωνική Λειτουργός (συνεργάτης ΔΕΝ, 2006-2008)
Τίνα Λυγδοπούλου, Kοινωνική Eπιστήμων-Eμψυχώτρια (συνεργάτης ΔΕΝ, 2003-2008, Θερινά ΔΕΝ 2013)
Αφροδίτη Μπάκα, Κοινωνική Ψυχολόγος (συνεργάτης εσωτερικής αξιολόγησης ΔΕΝ, 2010-2013)
Ευαγγελία Φίγγου, Κοινωνική Ψυχολόγος (συνεργάτης εσωτερικής αξιολόγησης ΔΕΝ, 2010-2013)