Σε αυτή τη νέα φάση του ΠΕΜ, τα ΔΕΝ σκοπεύουν να παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη στους νέους, στις οικογένειες και τις κοινότητες τους - με απώτερο σκοπό να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στις υπόλοιπες δράσεις των ΚΕΣΠΕΜ. Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν έχουν στόχο τη διεύρυνση της διαπολιτισμικότητας των ΔΕΝ, καθώς και την ανάδειξη της δύναμης της δημιουργικής συνύπαρξης.

th11 DENatomomixani

Οι συνεργάτες των ΔΕΝ αφηγούνται το σχεδιασμό του φετινού κύκλου δράσης των ΔΕΝ

Απογειωνόμαστε...και το ταξίδι ξεκινά

Σημαντικό ρόλο σ' αυτή τη φάση θα αναλάβουν νέοι που έχουν μέσα στα χρόνια δημιουργήσει μια ομάδα “μαγιά-πυρήνα” των ΔΕΝ, οι οποίοι όπου θα αναλάβουν πρωτοβουλίες και θα βοηθήσουν ενεργά στην ένταξη της πλειονότητας. Η μειονότητα εντάσσει την πλειονότητα σε αυτή τη φάση. Σε όλο αυτό θέλουμε να εμπλέξουμε και νέους φοιτητές οι οποίοι θα λειτουργούν άλλοτε σαν γέφυρα και άλλοτε σαν μέντορες στους νέους. Εντάσσοντας τις οικογένειες των νέων στις δράσεις, θα ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη ενός ενεργού ρόλου των γονιών στη στήριξη των παιδιών τους, καθώς και μιας ανταλλαγής εμπειριών μέσα από αυτό που θα βιώνουν από την εμπειρία των παιδιών τους.

2017 02 DENapogeionomasteΣτη χειμερινή-ανοιξιάτικη δράση των ΔΕΝ θα δημιουργηθούν διαπολιτισμικές ομάδες μαθητών Λυκείου από διαφορετικές περιοχές του νομού Ροδόπης και Ξάνθης. Οι ομάδες αυτές θα εμψυχωθούν με βιωματικό τρόπο και κλείνοντας τον κύκλο τους θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Με τη δράση αυτή δίνουμε ευκαιρία διαπολιτισμικής συνύπαρξης, καθώς και την ευκαιρία νέοι που μεγάλωσαν μέσα στα ΔΕΝ να εντάξουν οι ίδιοι την πλειονότητα. Για πρώτη φορά θα αντιστρέψουμε τους ρόλους. Επιλέξαμε αυτή την ηλικιακή ομάδα γιατί είναι πιο ικανή και εξυπηρετεί τους πολλαπλασιαστικούς στόχους μας σε αυτή τη φάση. Οι νέοι αυτής της ηλικίας κινούνται σε διαφορετικά περιβάλλοντα και έρχονται σε επαφή με πολλούς νέους. Αυτή την επαφή θέλουμε να την μεταφέρουμε μέσα στα ΔΕΝ αξιοποιώντας και πατώντας πάνω στην ήδη υπάρχουσα εμπειρία και επιτυχία στη συγκεκριμένη δράση.

Η πόρτα άνοιξε ξανά, μεταφερθήκαμε μπροστά, τα εργαλεία πιάσαμε σφιχτά
για να σπείρουμε καρπούς, μαθητικούς-φοιτητικούς, ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς!

 2017 02 DENporevomasteΗ θερινή δράση μας -ημερήσιες κατασκηνώσεις στο Νέστο- θα εμπλέκει μαθητές δημοτικού από τα ΚΕΣΠΕΜ δίνοντας τους μια γεύση των ΔΕΝ. Η κατασκήνωση των Αβδήρων θα εμπλέξει νέους από τη δράση Λυκείου, δίνοντας έτσι μια συνέχεια στη χειμερινή-ανοιξιάτικη δράση, και φοιτητές εθελοντές. Στόχος μας είναι οι μαθητές να βρουν χώρο να μοιραστούν ανησυχίες και εμπειρίες και οι φοιτητές που θα έχουν πάρει την κατάλληλη εκπαίδευση από τους εμψυχωτές να λειτουργήσουν ως μέντορες στους νεότερους. Θα υπάρξει μια ποικιλία ηλικιών όπου η γεύση, η εμπειρία, η εμψύχωση θα λειτουργήσει κλιμακωτά. Οι μεγαλύτεροι θα δίνουν και θα παίρνουν από τους μικρότερους, σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε συμμετοχή νέων με διαφορετικές ταυτότητες από διαφορετικές περιοχές και ηλικίες σε μια από κοινού δράση.

 

laptopCartoon...για να παρακολουθήσετε τις περιπέτειες των νέων και των οικογενειών τους, καθώς θα περνάνε το κατώφλι της πόρτας των  ΔΕΝ, επισκεφτείτε το δίκτυο νέων ΔΕΝ για την χειμερινή-ανοιξιάτικη δράση και ακολουθήστε τη ροή των θερινών ΔΕΝ!

 

Δίκτυο συνεργατών ΔΕΝ 2016-2017

Σεβάλ Οσμάν Ογλού, Μάκης Σπυριδόπουλος, Χριστίνα Τσιμούδη (κύτταρο συντονισμού των ΔΕΝ) - Νιχάτ Εμίν Κεχαγιά, Αλεξία Πασαδάκη, Εμέλ Χατζησερήφ, Ελένη Αγγελίδου, Δήμητρα Αρμούτογλου, Φατός Αχμέτ, Σεϊλέν Εμίν Κεχαγιά (κύτταρο εμψύχωσης της δράσης των ΔΕΝ)