Ακολουθώντας τη ροή: Θερινά ΔΕΝ

Ακολουθώντας τη ροή: Κατασκην(εν)ώνουμε, το "μαζί" μας μεγαλώνουμε

Στόχος της καλοκαιρινής δράσης ήταν οι μαθητές, μαζί με την ομάδα φοιτητών, να ανακαλύψουν τη συμβίωση μέσα από την οποία η ανάληψη ρόλων και η αλληλεπίδραση όλων αυτών των νέων σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο από θετικά πρότυπα και προκλήσεις να τους δινόταν η ευκαιρία να ενισχύσουν την φιλία, την κοινωνικότητα και την συνεργασία.

Με καθοδηγητές τους φοιτητές, η οργανωμένη καθημερινότητα μιας κατασκηνωτικής εμπειρίας είναι το ιδανικό μέρος, πέρα από τα όρια του σπιτιού καθώς και της οικογένειας, να τροφοδοτήσει τους νέους με όσα εφόδια χρειάζονται, να αποκτήσουν γνώσεις και νέες δυνατότητες. Να τους απαλλάξει από φόβους, απορίες, ανησυχίες σχετικά με το μέλλον τους. Να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να έρθουν πιο κοντά στον εαυτό τους και να καταφέρουν να «εκπέμψουν» προς τα έξω, να ακουστεί η φωνή τους, τα προβλήματα που τους απασχολούν σε μεγαλύτερη εμβέλεια. Η κατασκηνωτική εμπειρία αυτή να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους και κατ επέκταση βελτίωσης της κοινωνίας μας και της υγιούς διαπολιτισμικής συνύπαρξης.

th18 diagram1th18 diagram2

 

th18 maroniaNews

Θερινά ΔΕΝ 2018 – μια σύνθεση σκηνών και συνεντεύξεων από όλες τις γωνιές δημιουργικών δραστηριοτήτων της φετινής θερινής δράσης των ΔΕΝ στη Μαρώνεια. Μετά το τέλος της κατασκήνωσης, οι νέοι της ομάδας δημοσιογραφίας δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους, η οποία παρουσιάζεται σε 7 μέρη:

Θερινά ΔΕΝ 2018 - Maronia News (1) Ομάδα Δημοσιογραφίας 1
Θερινά ΔΕΝ 2018 - Maronia News (2) Ομάδα Δημοσιογραφίας 2
Θερινά ΔΕΝ 2018 - Maronia News (3) Ομάδα Χορού
Θερινά ΔΕΝ 2018 - Maronia News (4) Ομάδα Καλλιτεχνίας
Θερινά ΔΕΝ 2018 - Maronia News (5) Ομάδα Παιχνιδιών Survivor
Θερινά ΔΕΝ 2018 - Maronia News (6) Ομάδα Φωτογραφίας
Θερινά ΔΕΝ 2018 - Maronia News (7) Παρουσίαση στους Καλεσμένους

th18 dimkat OMemps

...ποιο μέλος της ομάδας συνεργατών των ΔΕΝ εξέφρασε το κάθε συναίσθημα; Την απάντηση θ' ανακαλύψεις περνώντας πάνω απ' την κάθε λέξη στις παραάτω εικόνες!

01 perifania02 pathos03 evgnomosyni

04 enthousiasmos05 triferotita06 euforia

07 siginisi08 agaliasi09 desimo

Ομάδα συνεργατών της θερινής δράσης των ΔΕΝ: Νιχάτ Εμίν Κεχαγιά - Μάκης Σπυριδόπουλος - Δήμητρα Αρμούτογλου - Σεϊλέν Εμίν Κεχαγιά - Σεβάλ Οσμάν Ογλού - Αλεξία Πασαδάκη - Εμέλ Χατζησερήφ - Χριστίνα Τσιμούδη - Ελένη Αγγελίδου

th18 DENsyn


> o φετινός κύκλος δράσης των ΔΕΝ στα ΜΜΕ:

«Εξερευνώντας» τον χώρο του πανεπιστημίου, σε μια διαφορετική επίσκεψη και  Παιδιά από τη Θράκη “εξερευνούν” το ΑΠΘ (συνοδευτικό βίντεο) της Σ. Παπαδοπούλου (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1/7 2018)

Εκπαίδευση μικρών μουσουλμάνων στις κατασκηνώσεις της Μαρώνειας (video), της Μαρίας Νικολάου (ΕΡΤ, 7/8 2018)

Κομοτηνή: Μαθητές των Δημιουργικών Εργαστηρίων χτίζουν γέφυρες, της Μαρίας Νικολάου (ΕΡΤ, 9/8 2018)

Ανοίγοντας διαπολιτισμικά παράθυρα στις Πέτρινες Κατασκηνώσεις της Μαρώνειας, της Νατάσσας Βαδειάφου (Παρατηρητής της Θράκης, 21/8 2018)

Ακολουθώντας τη ροή: από το εγώ στο εμείς...κι από κει σ' ένα ευρύτερο εμείς!

Καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε σ’ αυτήν την καινούργια φάση του ΠΕΜ, η δράση προετοιμασίας και σχεδιασμού του νέου κύκλου της δράσης των ΔΕΝ είχε στόχο την δημιουργία μια πρότασης-διαλόγου μεταξύ του κυττάρου συντονισμού της δράσης ΔΕΝ και των υπευθύνων του ΠΕΜ ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο της πολύχρονης εμπειρίας στοχεύοντας παράλληλα στην ωρίμανση των σχέσεων και στο σχεδιασμό του νέου κύκλου δράσης με νέα  δεδομένα χωρίς την ύπαρξη ενός υπευθύνου δράσης. Σκοπός ήταν να χτίζουμε πάνω σε όλους τους προηγούμενους κύκλους και συγχρόνως να προχωράμε σε νέα ανοίγματα και σε νέους τρόπους συνεργασιών ασχέτως των δυσκολιών και των ανατροπών που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε.

Η περίοδος Ιούνιος-Ιούλιος 2017 περιελάμβανε την συνέχεια της προετοιμασίας, την οργάνωση και την υλοποίηση της θερινής μας δράσης. Ο Ιούνιος ήταν ο σημαντικότερος μήνας της δράσης μας, όσον αφορά τον πλούτο που εμπεριείχε, ανοίγοντας στο πεδίο. Στο αρχικό κάλεσμα των εμψυχωτών προς τον πυρήνα των νέων που συμμετείχαν στη χειμερινή δράση, οι εμψυχωτές καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν μια νέα ανατροπή που κατέληξε σε μια νέα αναδιοργάνωση. Μεγάλο μέρος των νέων μας λόγο πολλαπλών και διαφορετικών υποχρεώσεων δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην θερινή κατασκηνωτική μας δράση. Στον αρχικό μας στόχο υπήρχε η συμμετοχή αρκετών φοιτητών, που πέρυσι τελείωναν το λύκειο και τώρα είναι πλέον σπουδαστές σε διαφορετικές περιοχές. Ήταν δύσκολο λοιπόν καθώς κάποιοι είναι και εργαζόμενοι πλέον, ενώ άλλοι είναι σε πανεπιστήμια εξωτερικού, να μπορέσουν να είναι δίπλα μας αυτό το καλοκαίρι. Συναισθηματικά, αυτό αρχικά είχε μεγάλο κόστος, αλλά μετέπειτα και μετά από αρκετές συζητήσεις μεταξύ εμψυχωτών και κυττάρου συντονισμού, καταλήξαμε πως μπήκαμε πιο βαθιά στο στόχο μας από κάθε άλλη χρονιά.

Πρωταρχικός στόχος των ΔΕΝ είναι να εμπνέουμε τα παιδιά, να τους δίνουμε κίνητρα και να τους προετοιμάζουμε  να ανοίξουν τα φτερά τους για  να πετάξουν. Αυτή η φουρνιά νέων απογειώθηκε και πέταξε. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να προκαλεί θλίψη, αλλά περηφάνια. Αυτό που έχουμε μάθει ως ΔΕΝ, από την υπεύθυνη μας τόσα χρόνια είναι να λειτουργούμε πάντα προς όφελος των νέων και όχι εγωιστικά. Η ουσία κρύβεται στο  να δίνουμε εργαλεία στους νέους που να είναι αξιοποιήσιμα και χωρίς την δική μας παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Έχοντας βιώσει αρκετές αναδιοργανώσεις σε αυτή τη καινούρια φάση του ΠΕΜ, μάθαμε πως πίσω από κάθε αναδιοργάνωση κρύβετε και μια νέα ευκαιρία δημιουργικότητας. Για το λόγο αυτό, εμψυχωτές και κύτταρο συντονισμού καλέστηκαν να βρουν άμεση λύση που θα λειτουργούσε προς όφελος της δράσης. Η κοινή απόφαση που πάρθηκε ήταν να στραφούμε σε νέους μικρότερης ηλικίας με αρκετό παρελθόν στα ΔΕΝ. Αυτό έγινε για δυο λόγους - επειδή στα ΔΕΝ έχουμε μάθει πως όσο πρόωρη είναι η παρέμβαση τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα της, και επειδή οι μαθητές Λυκείου βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Θέλοντας να προφυλάξουμε την δράση μας από μια νέα ανατροπή καταλήξαμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα με νέους Γυμνασίου. Ξεπερνώντας και φροντίζοντας βασικές αναδιοργανώσεις αυτό το μήνα το κύτταρο συντονισμού, ανέλαβε να φροντίσει τις λεπτομέρειες της δράσης, συνεννόηση με υπευθύνους της κατασκήνωσης, χωρισμός σε κοιτώνες, καθημερινή διατροφή και οτιδήποτε τεχνικό και γραφειοκρατικό χρειαζόταν. Οι εμψυχωτές ανέλαβαν τη δημιουργία ημερήσιου προγράμματος και  προετοιμασίας των νέων.  Χρειάστηκε να γίνει χωρισμός των νέων έτσι ώστε να μείνουμε στον αρχικό στόχο.

DENtherina17_01
DENtherina17_02
DENtherina17_03
DENtherina17_04
DENtherina17_05
DENtherina17_06
DENtherina17_07
DENtherina17_08
DENtherina17_09
DENtherina17_10
DENtherina17_11
DENtherina17_12
DENtherina17_13
DENtherina17_14
DENtherina17_15
DENtherina17_16
DENtherina17_17
DENtherina17_18
DENtherina17_19
DENtherina17_20
DENtherina17_21
DENtherina17_22
DENtherina17_23
DENtherina17_24
DENtherina17_25
DENtherina17_26
DENtherina17_27
DENtherina17_28
DENtherina17_29
DENtherina17_30
DENtherina17_31
DENtherina17_32
DENtherina17_33
DENtherina17_34
DENtherina17_35
DENtherina17_36
DENtherina17_37
DENtherina17_38
DENtherina17_39
DENtherina17_40
DENtherina17_41
DENtherina17_42
DENtherina17_43
DENtherina17_44
DENtherina17_45
DENtherina17_46
DENtherina17_47
DENtherina17_48
DENtherina17_49
DENtherina17_50
DENtherina17_51
01/51 
start stop bwd fwd

Η υλοποίηση της κατασκήνωσης—η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 30 Ιουλίου 2017—ξεκίνησε  με τις καλύτερες προϋποθέσεις από την πλευρά των νέων. Ένα σημαντικό θέμα που είχαμε να διαχειριστούμε φέτος, ήταν η συνύπαρξη μας με άλλους νέους, συντονιστές, ομαδάρχες και υπευθύνους της κατασκήνωσης. Βρήκαμε μια κατασκήνωση έτοιμη και ένα πρόγραμμα στην καθημερινή ρουτίνα του. Επειδή θα λειτουργούσαμε παράλληλα μεν, αλλά με διαφορετικό πρόγραμμα, υπήρχαν αρκετές λεπτομέρειες που έπρεπε να φροντιστούν έτσι ώστε να μην διαταραχτεί το δικό τους πρόγραμμα, καθώς και το δικό μας αλλά ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε και την όποια συναναστροφή.

Η θέληση των υπευθύνων για μια άψογη συνεργασία, μας έκανε να νιώσουμε ασφάλεια και κομμάτι της ίδιας της κατασκήνωσης. Επίσης η ύπαρξη ιατρού, νοσηλεύτριας, φαρμακευτικού υλικού, ναυαγοσώστη, η παροχή μετακίνησης ήταν καταλυτικής σημασίας. Συγκρίνοντας με προηγούμενες κατασκηνωτικές  μας δράσεις,  αντιληφθήκαμε το μέγεθος της δυσκολίας που είχαμε χωρίς αυτές τις παροχές, καθώς και το μέγεθος της ευθύνης που περνάμε ατομικά ο καθένας μας. Ο στόχος της κατασκήνωσης ήταν να μεγαλώσουν και να απλωθούν οι γέφυρες που χτίστηκαν το χειμώνα. Ο στόχος αυτός πέτυχε από πολλές πλευρές.

Το σημαντικότερο που πετύχαμε στην δράση μας ήταν να ανοίξουμε νέους δρόμους, να ενθαρρύνουμε τόσο τους νέους όσο και τις οικογένειες τους, να είναι ανοιχτοί και δεκτικοί σε ξένες εμπειρίες, όπως αυτή μιας κατασκήνωσης. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που κάποιοι γονείς μοιράστηκαν: «Το πρωτοτολμήσαμε με τα ΔΕΝ, επειδή σας εμπιστευόμαστε».

> Διαβάστε (κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα) τη δημιουργική καταγραφή της φετινής θερινής δράσης των ΔΕΝ, όπως την αφηγείται η ομάδα συνεργάτων των ΔΕΝ που την οργάνωσε και εμψύχωσε:

therinaDEN2017 pollaplesAfigiseisTH

Θερινά ΔΕΝ 2015

~~~ 30 Ιουλίου - 22 Αυγούστου ~~~

therina15fyl

Δείτε το φυλλάδιο της δράσης!

... τα Θερινά ΔΕΝ 2015 με μια ματιά

Στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας "Εκπαίδευση για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη”, τα "Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων"  - που λειτουργούν ως δράση των KEΣΠEM στους Ν. Ξάνθης και Ν. Ροδόπης -   υλοποιούν τη δράση: "Θερινά ΔΕΝ”. Στη νέα φάση του προγράμματος 2010-2015 ένας απ' τους σκοπούς της δράσης των ΔΕΝ είναι να προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να βρεθούν πιο κοντά στην φύση, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο το καλοκαίρι.

Οι ημερήσιες κατασκηνώσεις διοργανώνονται στη Γαλάνη, (Δ. Τοπείρου) δίπλα στο Νέστο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλάνης. Προσφέρουν έναν χώρο γνωριμίας και ανάπτυξης από κοινού δραστηριότητας στη φύση - σε νέους όλων των ηλικιών, κι απ' όλο το κοινωνικό πεδίο που πλαισιώνει τη δράση των ΔΕΝ.

Οι δραστηριότητες που αναπτύσσουμε με τις ομάδες νέων οργανώνονται σε εργαστήρια, γύρω από τη γνωριμία με μία σειρά εκφραστικών μέσων: βίντεο, φωτογραφία,  ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, μουσική με αυτοσχέδια όργανα, αφήγηση παραμυθιού. Ενθαρρύνουν την εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος δίπλα στο ποτάμι. Οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες ατομικής δημιουργικής έκφρασης, συνεργασίας και διαπολιτισμικής συνύπαρξης.

Τα εργαστήρια λειτουργούν καθημερινά - από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.  Οι νέοι μετακινούνται με λεωφορείο από τον τόπο κατοικίας τους προς και από το χώρο της δράσης στη Γαλάνη - με τη συνοδεία εμψυχωτών.

Α Περίοδος: Πέμπτη 30 Ιουλίου - Σάββατο 1 Αυγούστου
Β Περίοδος: Δευτέρα 3 - Τετάρτη 5 Αυγούστου
Γ Περίοδος: Δευτέρα 17 - Τετάρτη 19 Αυγούστου
Δ Περίοδος: Πέμπτη 20 - Σάββατο 22 Αυγούστου

Φέτος για δεύτερη φορά, μέρος της θερινής δράσης των ΔΕΝ φιλοξενείται στη μαθητική κατασκήνωση “Τα Αρχαία Άβδηρα”. Παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή κοινότητα, να συνδιαμορφώσουν δραστηριότητες και εργαστήρια εμψύχωσης συνοδευόμενοι από εμψυχωτές, και να καλλιεργήσουν τη μεταξύ τους φιλία. Στο κλείσιμο της δράσης, καλούμε τους γονείς σε μια ημέρα γιορτής όπου οι νέοι θα παρουσιάσουν τα δημιουργικά έργα τους.

Σάββατο 8 - Πέμπτη 13 Αυγούστου: Κατασκήνωση παιδιών & εφήβων
Παρασκευή 14 Αυγούστου: Η ΔΕΝκοινότητα γιορτάζει! Μαζί με τους νέους της κατασκήνωσης, οι εμψυχωτές των θερινών ΔΕΝ 2015 διοργανώνουν μια γιορτή για νέους και γονείς.

Δίκτυο συνεργατών των Θερινών ΔΕΝ

Άννη Βασιλείου, Κοινωνική Ψυχολόγος, Εμψυχώτρια (Επιστημονική Υπεύθυνη Δράσης ΔΕΝ) - Σεβάλ Οσμάν Ογλού, Ψυχολόγος - Μάκης Σπυριδόπουλος, Γυμναστής - Χριστίνα Τσιμούδη, Ψυχολόγος (μέλη του κυττάρου συντονισμού των δράσεων των ΔΕΝ), Δήμητρα Αρμούτογλου, Φιλόλογος- Φατός Αχμέτ, Εμψυχώτρια - Σερρά Αχμέτ Ογλού, Εμψυχώτρια - Φατμά Ιμπραήμκο, Ψυχολόγος - Νιχάτ Εμίν Κεχαγιά, Εκπαιδευτικός - Αϊσέ Κιρατζή, Ψυχολόγος - Σεϊλέν Εμίν Κεχαγιά, Εμψυχώτρια - Μπετούλ Σιράκ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος (μέλη του κυττάρου εμψύχωσης της θερινής δράσης των ΔΕΝ)

More Articles ...