Αυλαία

2014-02-28 KOMpartyΜε στόχο την ενθάρρυνση της αίσθησης μιας “κοινότητας ΚΕΣΠΕΜ” - και σε τακτά χρονικά διαστήματα (Δεκέμβριος 2013, Φεβρουάριος 2014) - μέλη των ομάδων νέων που δραστηριοποιούνται στο ΚΕΣΠΕΜ της Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο χώρο της “Αυλαίας” του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής για όλους τους μαθητές του.

Αυτού του τύπου εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία σε νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς κι εμψυχωτές να χαρούν και να γιορτάσουν κοινό έργο, δένουν τις επιμέρους δράσεις του ΚΕΣΠΕΜ μεταξύ τους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη συνεργασία και συνύπαρξη στην πράξη. Οι εμψυχωτές των ομάδων νέων συνεργάστηκαν για το σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση της εκδήλωσης με τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη της ομάδας διοικητικής στήριξης του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής.

Για την εκδήλωση του Φεβρουαρίου - "Ένα πάρτυ για σένα κι εμένα!" - ομάδα παιδιών δημιούργησε την πρόσκληση που μοιράστηκε στις υπόλοιπες ομάδες νέων, καθώς και στους γονείς και μαθητές του ΚΕΣΠΕΜ.

2014-02-28 KOMparty2

 

 

 

Την φίλη μου κρατώ

Ετοιμάζομαι για χορό

 

Σε ξέφρενο ρυθμό

Την ομάδα παρακινώ!

 

Φίλοι μου μη χάσετε

Το πάρτυ στις 28

 

Θα ναι γεμάτο

Γλέντι και χορό!

A-vlaiaΑπό τον Φεβρουάριο 2014 αναπτύσσεται μια ξεχωριστή δράση που απευθύνεται σε εφήβους Λυκείου και νέους ενήλικες στον χώρο της Αυλαίας του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής.

Στόχος της δράσης αυτής είναι να εξελίσσει και να χτίζει πάνω σε δράσεις των ΔΕΝ που έχουν αναπτυχθεί τις προηγούμενες χρονιές (2010-2013) στις δύο ηλικιακές ομάδες, προσφέροντας έναν χώρο που εμψυχώνει τη διαπολιτισμική συνύπαρξη.

Ο Διαπολιτισμικός Πολυχώρος Έκφρασης Αυλαία θα υποδέχεται κάθε Σάββατο απόγευμα νέους και νέες από την Κομοτηνή προσφέροντας τους έναν πολυχώρο για έκφραση, δημιουργία, προβληματισμό, παιχνίδι, χαλάρωση, προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, επαφή με άλλους/ες νέους/ες της πόλης μέσα σε ένα πλαίσιο που προωθεί την συνύπαρξη, την συνεργασία, το μοίρασμα εμπειριών και θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο, αληθινό και χαρούμενο.

 

 

...το "Α" της Αυλαίας αποκτά νέο περιεχόμενο! Έλα να το συνδιαμορφώσουμε μαζί!

 

2014-02-01 avlaiaNewn1
2014-02-01 avlaiaNewn2
2014-02-01 avlaiaNewn4
avlaiaNewn
1/4 
start stop bwd fwd

Σε μια ξεχωριστή συνάντηση, μέλη των ομάδων νέων που δραστηριοποιούνται στο ΚΕΣΠΕΜ της Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδήλωση/δράση που οργανώθηκε στο χώρο της “Αυλαίας” του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής. Οι εμψυχωτές των ΔΕΝ συνεργάστηκαν για το σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση της εκδήλωσης με τα μέλη της ομάδας διοικητικής στήριξης των ΚΕΣΠΕΜ Ν. Ροδόπης.

2013 12 20 avlaia1

2013 12 20 avlaia2

Από το ημερολόγιο των εμψυχωτών
... Με χορό αποχαιρετούμε το 2013 και καλωσορίζουμε το 2014. Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως μόλις ξεκίνησαν τον χορό τα παιδιά των ομάδων μας, ακολούθησαν και τα υπόλοιπα για μια ομαδική χορογραφία. Τα παιδιά χάρηκαν πολύ και ζητούσαν τραγούδια που ακούμε και χορεύουμε στις ομάδες. Εκείνο το βράδυ καταλάβαμε για ακόμα μια φορά τις σχέσεις που χτίζουμε με τα παιδιά και το κλίμα που καλλιεργούμε στις ομάδες μας. Η γιορτή μας έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τους γονείς και να έρθουμε πιο κοντά τους.

...η παρέα σε εικόνες...
2012_11_18_avlaia0
2012_11_18_avlaia1
2012_11_18_avlaia2
2012_11_18_avlaia3
1/4 
start stop bwd fwd

Δ.Ε.Ν. διασκεδάζουμε μαζί!

Ακούσατε, ακούσατε; Ένα μικρό γλεντάκι στήθηκε την Κυριακή 18/11 στον χώρο της “Αυλαίας” του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής.

Οι γνωστοί celebrity: Ο Νιχάτ “Ο Μεγαλοπρεπής”, η Χριστίνα “Η Τα Κάνω Όλα”, η Σειλέν “Η Θεατροπαιχνιδου”, η Σερρά “Η Μασκαρού”, η Φατμά “Η Φωτοσυνθετούλα”, η Μπετούλ “Η Γοργοπόδαρη”, η Δήμητρα “Η Χαρτορίχτρα”, η Τάνια “Η Κεφαλομπαλονού”, κι η Φατός “Η Μεταλοφωνού”, υποδέχτηκαν μικρούς και μεγάλους, σε γωνιές διαφορετικές που βγήκαν από παραμύθι. Φήμες λεν ότι η μέρα τους κάθε άλλο παρά εύκολα ξεκίνησε. Αφού δεν είχαν ρεύμα και τραπέζια και έπρεπε να κάνουν πολλές ευχές, προσευχές και αναδιοργανώσεις. Ακόμη ψάχνουν ποιος τους έκανε σαμποτάζ!

Η κρύα αρχικά αίθουσα ζεστάθηκε με φωνούλες και γέλια - μέχρι που οι γωνιές ζωντάνεψαν! Σε αυτό δεν έμειναν ανεπηρέαστοι οι γονείς που ξεχύθηκαν και αυτοί στις γωνιές μαζί με τα παιδιά τους, συμμετέχοντας όλη την ώρα στις γωνιές δημιουργικής έκφρασης - πότε διακριτικά και πότε πιο ενεργά.

Όλοι μαζί – 12 γονείς και 10 παιδιά - έγιναν μια μικρή καλή παρέα. Διασκέδασαν και η ώρα κύλισε γρήγορα και όμορφα. Το ίδιο ένιωσαν και οι εμψυχωτές - κι όταν περνάει καλά ένας εμψυχωτής σημαίνει ότι έδωσε και πήρε πολλά!

avlaiaDENc

Μικροί και μεγάλοι, γονείς και παιδιά - όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα 3ωρο διαπολιτισμικό εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στον χώρο της Αυλαίας στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής.

Οι εμψυχωτές των ΔΕΝ θα είναι εκεί να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια ξεχωριστά, που όλα οδηγούν στη δημιουργική συνύπαρξη.

Ελάτε να διασκεδάσουμε μαζί με θεατρικά παιχνίδια, μπόλικα παραμύθια και φωτο-συνθέσεις! Σας περιμένουμε με τις οικογένειες και τους φίλους σας!

 

DENgraffiti

Το graffiti αυτό ήταν μια ομαδική δημιουργική καταγραφή των στόχων των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων. Τα εργαστήρια ως τόπος και ως τρόπος συνύπαρξης «ανοίγουν» κανάλια επικοινωνίας μέσω της τέχνης με νέους και νέες ενήλικες σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

> δες το βίντεο δημιούργημα της ομάδας που αφηγείται με εικόνα & μουσική την πορεία δημιουργίας του έργου

 

Δ.Ε.Ν. Τ(Ρ)ΟΠΟΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ

ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΕΣΠΕΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στις 25 Μάιου 2012, τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων, μια υπο-δράση του Π.Ε.Μ. με υπεύθυνη την Άννη Βασιλείου, διοργάνωσαμε και πραγματοποίησαμε μια εκδήλωση στα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Κομοτηνής. Η εκδήλωση δεν απευθυνόταν σε παιδιά και εφήβους, όπως σας έχουν συνηθίσει τα Δ.Ε.Ν., αλλά στο πιο δυναμικό κομμάτι της πόλης: τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Έχοντας έρθει σε επαφή με φοιτητικές συλλογικότητες, τα ενήλικα μέλη του Δ.Ε.Ν., οι λεγόμενοι  ΔΕΝήλικες, θέσαμε τις βάσεις μιας συνεργασίας η οποία ευελπιστούμε ότι θα οργανώσει αντίστοιχες εκδηλώσεις και στο μέλλον.

Ο Ιορδάνης Ν. από Τρίκαλα φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ. υποστηρίζει μια συνεργασία του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. με το πανεπιστήμιο και προτείνει: «Το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. να ανοίξει την αγκαλιά του στην κοινωνία της Κομοτηνής και να προωθήσει αυτήν την ιδέα για να δείξει την δράση του». 

Η εκδήλωση οργανώθηκε γύρω από μια συλλογική δραστηριότητα όπου οι καλεσμένοι/ες φοιτητές/τριες συμμετείχαν με μέλη των Δ.Ε.Ν. σε ένα δημιουργικό project χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης την τέχνη του graffiti. Κατασκευάσαμε stencils, επιλέξαμε τα μηνύματα – στόχους του Δ.Ε.Ν. και τα αποτυπώσαμε στο τοίχο του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Κομοτηνής.

«Θα ήθελα να ξανακάνουμε κάτι παρόμοιο, διαδραστικό με περισσότερη συμμετοχή ανθρώπων…» και «να δείξουμε πώς το graffiti μπορεί να συνδυαστεί με τέτοιες δράσεις δίνοντας μηνύματα με μία καλλιτεχνική νότα» σχολίασαν οι δύο καλλιτέχνες graffiti της ομάδας J&B από την Ξάνθη χωρίς την βοήθεια των οποίων το graffiti δεν θα είχε αυτό το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η ολοκλήρωση του ομαδικού graffiti γιορτάστηκε στο χώρο της Αυλαίας όπου περίπου 40 νέοι/ες από την πλειονότητα και την μειονότητα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα την διαπολιτισμικότητα αλλά και να ακούσουμε ζωντανή μουσική από μέλη της Πολιτιστικής Κοινότητας Νέων της Κομοτηνής. Η συναυλία αυτή αποτέλεσε την έκπληξη της βραδιάς και βοήθησε στο να έρθουμε όλοι/ες πιο κοντά.

Η ‘Όλγα Κ. επίσης μέλος της Π.Κ.Ν αλλά και φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. αναφέρει ότι ο ρόλος των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ στην κοινωνία είναι να μετατρέπει  «το άγνωστο σε οικείο». Και αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να πετύχουμε με την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τραγουδήσαμε, χορέψαμε και εγκαινιάσαμε όλοι/ες μαζί έναν νέο τόπο αλλά και τρόπο συνύπαρξης «έτσι ώστε να ζούμε σε ένα κόσμο όπου όχι απλά να ανεχόμαστε τους άλλους αλλά να τους αγαπάμε» σύμφωνα με τον Δομίνικο Χ. από Έδεσσα φοιτητή του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ. το μήνυμα του οποίου αποτελεί κοινό μας στόχο για το μέλλον.

~~~ "Little Dream" (Μικρό Όνειρο) ~~~

μία ψηφιακή έκθεση φωτογραφιών της Τάνιας Πούλκου (μέλος της ομάδας εμψυχωτών των ΔΕΝ)

LittleDream01
LittleDream02
LittleDream03
LittleDream04
LittleDream05
LittleDream06
LittleDream07
LittleDream08
LittleDream09
LittleDream10
LittleDream11
LittleDream12
LittleDream13
LittleDream14
LittleDream15
LittleDream16
LittleDream17
LittleDream18
LittleDream19
LittleDream20
LittleDream21
LittleDream22
01/22 
start stop bwd fwd

...ή, όπως λέει κι ο Μικρός Πρίγκιπας του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ:

"Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια."

Για τη δημιουργική έκφραση, κάθε τλέος και μια αρχή! Μετά την εκδήλωση "Αυλαία στο Όνειρο" στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής, η Τάνια - παρέα με τον Μικρό Πρίγκιπα της Αυλαίας - επέλεξε κι επεξεργάστηκε φωτογραφίες που τράβηξε η ίδια, προσθέτοντας τη δική της εικαστική ματιά. Το αποτέλεσμα είναι η μικρή έκθεση που ονόμασε "Little Dream" (Μικρό Όνειρο). Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία, η τέχνη μετατρέπεται σε εργαλείο εμψύχωσης.

avlaiaPoster

> ΔΕΙΤΕ την αφίσα & το πρόγραμμα του διημέρου σε μεγαλύτερη ανάλυση

> ΑΚΟΥΣΤΕ το σποτάκι που δημιουργήθηκε από τους συνεργάτες του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής για την εκδήλωση

 

> ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση

avlaia

“ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ”: ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΣΠΕΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

21-22 Ιανουαρίου 2012

...ατομικές ματιές μελών του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ...

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανατροφοδότηση που δίνουμε ο ένας στον άλλον ως συνεργάτες των ΔΕΝ για κάθε project που ολοκληρώνουμε – ως μέρος της φάσης αποτίμησης της πορείας τις δράσης μας. Έχουμε αναπτύξει ένα εργαλείο που ενθαρρύνει τον καθένα μας να αποτυπώσει “τη ματιά του” – όπως την ονομάζουμε, με ανοιχτές φράσεις που συμπληρώνουμε. Η κουβέντα που ακολουθεί βασίζεται πάνω στις ατομικές ματιές και χτίζει πολλαπλές αφηγήσεις, συνθέτοντας την οπτική όλων.

ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ:

  • Το project ως γεφύρωμα (καλοκαίρι/χειμένωας) ήταν καλό για...
  • Ένιωσα...όταν...
  • Αυτό που αντιλήφθηκα ήταν...
  • Αυτό που μου άρεσε στη μεταξύ μας σχέση ήταν ότι...
  • Δυσκολεύτηκα να...
  • Μας έκανε καλό στο...
  • Καταφέραμε να...
  • Είδαμε ότι...
  • Μου έκανε εντύπωση...
  • Για τη φάση που ανοίγουμε στα ΔΕΝ τώρα, μας ενθάρρυνε να...