Στα πλαίσια της φετινής χρονιάς το Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων δεν εστιάστηκε μόνο στην εμψύχωση παιδιών και νέων όπου είναι ο κύριος σκοπός του,αλλά  έπειτα από αίτημα των γονέων αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή στην δράση του, «το βιωματικό εργαστήρι γονέα – παιδιού».

Η λαχτάρα των γονέων να γνωρίσουν “τι εστί ΔΕΝ” και να βιώσουν όπως ακριβώς τα παιδιά τους πρωτόγνωρα συναισθήματα, ήταν η κινητήρια δύναμη για όλο αυτό το εγχείρημα. Εκεί λοιπόν στις αρχές του Μάρτη, με μια μικρή ανασφάλεια ξεκίνησε δειλά δειλά η πρώτη πιλοτική συνάντηση, η έκβαση της οποίας μας ενθουσίασε και μας ενθάρρυνε να ξεκινήσουμε δυναμικά προγραμματισμένες συναντήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

omGon1omGon2Με οδηγούς τα παιδιά τους, ο κάθε γονέας που συμμετείχε αφέθηκε στο ταξίδι της δημιουργίας. Τα παιδιά σαν έμπειροι ξεναγοί οδήγησαν τους γονείς τους στα δικά τους μονοπάτια, κάνοντας τους να νιώσουν και πάλι παιδιά και κερδίζοντας χρόνο μαζί τους που τους τον έχει στερήσει η καθημερινότητα. Οι γονείς δημιούργησαν μαζί με τα παιδιά τους, και τα συναισθήματα τρυφερότητας, χαράς και ζεστασιάς που προέκυπταν από την επαφή συγκίνησαν γονείς, παιδιά και εμψυχωτές.

Έτσι τώρα πια οι τοίχοι του ΔΕΝ έχουν αποκτήσει νέα πνοή συναισθημάτων από μια νεοσύστατη οντότητα που έχει βρει πια τον χώρο της στο εργαστήρι. Μπήκαν οι βάσεις για το κτίσιμο νέων σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά αλλά και μεταξύ των γονέων που συμμετείχαν. Η ανταλλαγή εμπειριών και βιωμάτων σε ένα νέο χώρο επαναπροσδιόρισε τον ρόλο του γονέα, δίνοντας του άλλο νόημα.

Ξεκίνησε σαν ρυάκι και τώρα πια είναι χείμαρρος που αναζητά να ξεχυθεί στην θάλασσα θέλοντας πρώτα να κάνει την εμφάνιση του και στον Νέστο - στην καλοκαιρινή κατοικία του ΔΕΝ - για να επεκτείνει τις γνώσεις και τα βιώματα του. Έτσι λοιπόν το εργαστήρι γονέα παιδιού  αυτό το καλοκαίρι θα βρει νέους τόπους προς εξερεύνηση δίπλα στις όχθες του ποταμού. Αφεθείτε στο ταξίδι τους, όπως και ΄μεις, και η μαγεία τους θα σας παρασύρει…

Εις το επανιδείν...

Σερρά Αχμέτ Ογλού - Ελένη Αγγελίδου

μέλη του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ
& της ομάδας συντονισμού της δράσης
"Ανοιχτό Εργαστήρι ΔΕΝ για γονείς-παιδιά"