interaction

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

ΣΤΟΥΣ ΔΕΝτόπους

~~~ ΜΑΪΟΣ 2014 ~~~

Ο κάθε ΔΕΝτόπος έχει σχεδιάσει μία ξεχωριστή ανοιξιάτικη δράση με κεντρικό άξονα την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ενός διαδραστικού εργαστηριακού χώρου - “Δ.Ε.Ν. χτίζουμε κοινότητα, αλληλεπιδρώντας μεταξύ μας”.

Με την ανοιξιάτικη δράση των ΔΕΝ σκοπός είναι να εξερευνήσουμε σε περισσότερο βάθος τη δυνατότητα του “τρίτου δέλτα” του ΔΕΝ (δημιουργικό, διαπολιτισμικό, διαδραστικό, διαφοροποιημένο εργαστήρι νέων).

Η ανοιξιάτικη δράση των ΔΕΝτόπων διαφοροποιείται ως εξής:

Στον ΔΕΝτόπο της Κομοτηνής – θα διαμορφωθούν ομάδες γονέων-παιδιών που θα συμμετέχουν σ' ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήρι εμψύχωσης. “Η ιστορία του εγώ και του εσύ που ήθελαν να φτιάξουν το εμείς” είναι ο τίτλος του ανοιξιάτικου ταξιδιού που θα κάνουν γονείς με παιδιά των ομάδων. Η ιστορία θα έχει το δικό της ξεδίπλωμα, ενώ κάθε βδομάδα μία κεντρική έννοια θα δομεί τη συνάντηση (γνωριζόμαστε; όρια / ενεργητική ακρόαση, αυτοεκτίμηση/εμπιστοσύνη) με στόχο να βιώσουν γονείς και παιδιά τη σημασία του κοινού ποιοτικού χρόνου.

Στον ΔΕΝτόπο της Ξάνθης - οι ομάδες παιδιών και προεφήβων θα καλέσουν τους γονείς τους για κοινή δράση στα πλαίσια των ΔΕΝ. Επίσης, μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι εμψύχωσης ειδικά σχεδιασμένο για ενήλικες, οι γονείς των νέων θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να εμβαθύνουν γύρω από τη μεθοδολογία εμψύχωσης που αξιοποιείται στα ΔΕΝ. Η ομάδα εφήβων θα σχεδιάσει και θα προετοιμάσει τη δική της ξεχωριστή θερινή δράση (τριήμερη κατασκήνωση).

Η ανοιξιάτικη δράση του βαν των ΔΕΝ ταξιδεύει σε διαφορετικές κοινότητες των Ν. Ξάνθης και Ροδόπης που γνωρίζουν τη δράση του βαν των ΔΕΝ από πέρσι (ανοιξιάτικη και θερινή δράση 2013). Η κεντρική ιδέα της ανοιξιάτικης δράσης χτίζει πάνω στο θέμα “Η ΔΕΝίτσα και οι φίλοι της”. Η ΔΕΝίτσα -η οποία πέρσι τριγύρισε αναζητώντας τις ιστορίες του κάθε τόπου- φέτος, αναζητά παρέα. Έτσι, οι νέοι κάθε τόπου θα κατασκευάσουν μια κούκλα φίλη/φίλο της ΔΕΝίτσας. Καθώς εξελίσσεται η δράση θα γίνεται ταυτόχρονα και έρευνα πεδίου για τη φιλοξενία της δράσης.

Η ομάδα νέων ΔΕΝηλίκων (φοιτητές) θα συνεχίσει τον κύκλο συναντήσεων της στη Θεσσαλονίκη. Θα ολοκληρώσει την ταινία μικρού μήκους με θέμα τη μετάβαση από την εφηβική στην φοιτητική φάση ζωής) με στόχο να αξιοποιηθεί ως ερέθισμα για δράση με εφήβους στα ΔΕΝ/ΚΕΣΠΕΜ των Ν. Ξάνθης & Ροδόπης που γεφυρώνει δύο ξεχωριστές φάσεις της ζωής ενός νέου – τη μαθητική και την φοιτητική.

Στην από κοινού δράση ΔΕΝ - Σχολής Χιλλ προβλέπεται η συνέχιση της φάσης προετοιμασίας. Ακολουθώντας το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η διευρυμένη ομάδα συνεργατών ΔΕΝ - Σχολής Χιλλ, οι δύο ομάδες εμψυχωτών / νέων / γονέων που αποτελούν τα δύο μέρη του προγράμματος ανταλλαγής θα υλοποιήσουν μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων συναντήσεων προετοιμασίας για τη θερινή δράση. Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα η διευρυμένη ομάδα συνεργατών ΔΕΝ - Σχολής Χιλλ θα εξειδικεύσει και θα σχεδιάσει επιμέρους δραστηριότητες για τη θερινή δράση.