afigiseisBKΈνα ταξίδι στην καταγραφή μιας δράσης φέρνει το δώρο της αφομοίωσης βιωμάτων. Προσφέρει το χώρο μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να δει ξεχωριστά βιώματα και στιγμές σε ροή, ως μέρος του συνόλου μίας δράσης. Μοιάζει με ένα ταξίδι "προς τα μέσα". Όταν η ματιά αποκτήσει φωνή, μοιάζει με ένα ταξίδι "προς τα έξω".

Για τα μέλη του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ που συντόνισαν και εμψύχωσαν τη δράση, οι ξεχωριστές ματιές φτιάχνουν μια πλούσια σύνθεση και αποτελούν μέρος μιας πολύπλευρης αποτίμησης της δράσης. Αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη που δεν βίωσαν από κοντά, αλλά από μία σχετική απόσταση τις Γέφυρες, η δυνατότητα να σχηματίσουν και να εκφράσουν τη ματιά τους γίνεται πηγή ανατροφοδότησης για τη συνολική δράση των ΔΕΝ.

denhillBK

 

 

 

 

"Αφηγήσεις εμψυχωτών"

"Γέφυρες ΔΕΝΧΙΛΛ: Δύο ταξίδια, μία γέφυρα!"

Κάνοντας μια ανασκόπηση σε όλο το υλικό (ΔΕΝ ΧΙΛΛ) διαπίστωσα ένα πράγμα, τελικά να γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν οι μπάρες του παρελθόντος. Πόσο όμορφα είναι να βλέπει κανείς ανθρώπους με τεράστιες αποστάσεις γεωγραφικά να τις κάνουν παιχνίδι δίνοντας νόημα στη ζωή γνωρίζοντας διαφορετικές κουλτούρες, ήθη, έθιμα, παραδόσεις συνδιοργανώνοντας από κοινού διάφορες δραστηριότητες που βοηθούν στο να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και τον άλλον μέσα σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Για κάποιον που γνωρίζει και είναι ευαισθητοποιημένος, βλέποντας και διαβάζοντας το υλικό εμμέσως καταλαβαίνει τη ζωντάνια του γεφυρώματος με φυσικό τρόπο με τις αφηγήσεις ανακαλύπτοντας κοινά και διαφορετικά βιώματα όπως περιγράφει ο αφηγητής από το ημερολόγιό του (δημιουργήθηκε μια ζωντανή βιβλιοθήκη).

Αν με ρωτούσε κανείς σήμερα τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κρατήσει τα ΔΕΝ ΖΩΝΤΑΝΑ να αναπνέουν;

«Είναι το δώρο που προσφέρει στο καθέναν να ανακαλύψει την διαπολιτισμική ταυτότητα και η καλλιέργεια περιβάλλοντος που ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους διαιρεί.»

- Νιχάτ Εμίν Κεχαγιά

Διάλεξα να ξεναγηθώ από την αρχή ως το τέλος, δηλαδή έπιασα αντίστροφα της δημοσίευσης για να μπορέσω να φανταστώ την ροή. Αυτό που μου έμεινε σαν αίσθηση είναι η φροντίδα και ο κόπος που έχει καταβληθεί, από την προετοιμασία να πάμε Αθήνα μέχρι του να είμαστε οικοδεσπότες Το σύντομο διάστημα της ανταλλαγής κράτησε τις σχέσεις ζέστες και πιστεύω ότι πέτυχε τον στόχο του. Θέλω να πω ένα μπράβο στους εμψυχωτές που κόπιασα γιαυτό. Ήταν ίσως μια περίοδος που είχαμε μαζεμένα όλα όσα χρόνια το ΔΕΝ ονειρευόταν.

- Μπετούλ Σιράκ

Όσο ξαναδιαβάζω και βλέπω τα video παρατηρώ πως κάθε φορά και κάτι νέο ανακαλύπτω, κάτι μου έχει ξεφύγει από την προηγούμενη ανάγνωση και η ίδια σκέψη έρχεται και πάλι στο μυαλό μου "αυτή η δράση είναι πηγή έμπνευσης για όλους". Τόσα πολλά και ουσιαστικά πράγματα, τόσο ισχυροί δεσμοί σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, τόση απλόχερη αγάπη, τόσο μεγάλες εμπειρίες, τόσα πολλά διδάγματα, μαθήματα ζωής, τόσες διαφορές και τόσες ομοιότητες, τόσος κόπος και τόση ανταμοιβή. Πόσο σημαντικό θα ήταν να μπορούσαν περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία να έχουν παρόμοιες εμπειρίες και πόσα ερεθίσματα μπορούν να πάρουν και να τα αξιοποιήσουν ποικιλόμορφα στην καθημερινότητα τους βελτιώνοντας την.

- Ελένη Αγγελίδου

Μια δράση πλούσια από βιώματα, εμπειρίες, συναισθήματα, αναμνήσεις, γνώσεις, ερεθίσματα και παιχνίδια, που έχει δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους σε μικρή ηλικία και να επισκέπτονται διαφορετικά μέρη από το τόπο τους. Επίσης έχει δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά όπου κατάφεραν να συνεργάζονται με αυτά, να μοιράζονται ιδέες, πάθη και εμπειρίες, να εκφράζουν απόψεις και το σημαντικότερο να χτίζουν σχέσεις. Σχέσεις που ίσως να κρατήσουν για πάντα.

- Φατμά Ιμπραήμκο

ΜΙΚΡΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ… ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Όποιος διαβάζει το νόημα ετούτων των γραμμάτων
Έχει την αίσθηση πως βρίσκεται (σαν την Αλίκη) στη χώρα των θαυμάτων,
Που πέφτοντας στην κουνελότρυπα από την απορία
Ανακάλυψε έναν κόσμο, ποιος ξέρει; Αλήθεια ή φαντασία.

Από πού, λοιπόν να ξεκινήσω και τι μπορώ να πω
Γι αυτό το ταξίδι σε ένα παραμύθι μαγικό.
Από όπου κι αν πιάσω να δω ή να διαβάσω
Αντιλαμβάνομαι πως πάντα κάποιος κρύβει στο καπέλο του έναν άσσο.

Ταξίδι στο συναίσθημα, στην αγκαλιά και στη ζωή
Που δεν μπορεί μα τα χιλιόμετρα να μετρηθεί
Η εμπειρία, η γνώση, η ανακάλυψη που στήνουνε γιορτή
Κάτω από την γνωστή ομπρέλα τη χαμογελαστή και διαπολιτισμική
Η οποία μας δείχνει δρόμους για να βρούμε το μαζί.

Τραπουλόχαρτα σε χρώμα και σχέδια διαφορετικά
Μα η τράπουλα δεν συμπληρώνεται αν λείπει έστω και ένα απ όλα αυτά.
Άνθρωποι απλοί, λιτοί, συνηθισμένοι
Που χτίζουν γέφυρες με μια ψυχή αναμμένη.

Μια φλόγα που τους καίει τα σωθικά
Και τους ωθεί να σηκωθούν και να σταθούν μπροστά
Κάθε φορά που μια βασίλισσα λέει φωναχτά
«πάρτε του το κεφάλι» μα αν και φαίνεται η καρδιά,
δεν υπάρχει πουθενά.

Και κλείνοντας ένα θα πω κλεμμένο από αλλού
Κάποια λόγια σοφά που ξεστόμισε κάποια αλεπού
Γι αυτούς που ΜΟΝΟ στα λογικά τους στέκουν
«με την καρδιά μπορείς μονάχα να δεις καλά,
την ουσία τα μάτια δεν την βλέπουν»

- Δήμητρα Αρμούτογλου

Ήταν όντως μια μεγάλη και σημαντική δράση για όλους μας. Παρόλο που βίωσα μόνο την πρώτη φάση της δράσης, ήταν αρκετά τα σημεία που ένιωσα ότι ήμουν σημαντικό κομμάτι αυτής. Φαίνεται και το αποτέλεσμα μας δείχνει ξεκάθαρα τον κόπο, τη δύναμη και τον χρόνο που έχει αφιερώσει ο κάθε συνεργάτης ξεχωριστά μπράβο τους.
Νιώθω «περήφανη» για αυτό που έχουμε προσφέρει σαν ΔΕΝ, ειδικά όταν ακούω να συζητιέται έξω από άλλους.

- Σερρά Αχμέτ Ογλού