kalliergwΈνα κύριο χαρακτηριστικό των ΔΕΝ -από την γέννησή τους το 2002- είναι ότι έχουν υπάρξει εργαστήρια μάθησης για τους εμψυχωτές που εμψυχώνουν τη δράση. Ο ρόλος που περιγράφεται ως “επιστημονική ευθύνη” της δράσης έχει πρωτίστως υπάρξει ένας ρόλος εμψύχωσης μιας διεργασίας ομάδας που ενθαρρύνει την απόκτηση δεξιοτήτων συνέργειας και διαπολιτισμικής συνύπαρξης, στο συγκεκριμένο διαπολιτισμικό  κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο της Θράκης.

Αρχικά, οι απαιτητικοί και πολύπλοκοι ρόλοι “εποπτείας και συντονισμού” της δράσης ήταν συνυφασμένοι με τον ρόλο της “επιστημονικής ευθύνης”. Ειδικά κατά την νέα αδιάκοπη φάση του ΠΕΜ από το 2010 έως το 2014 -όπου η συμμετοχή των μελών της ομάδας εμψυχωτών ήταν σταθερή μέσα στο χρόνο αλλά και ο χρόνος επαρκής- η ίδια η διεργασία ομάδας του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ ανέδειξε χρήσιμες διαφοροποιήσεις μεταξύ της εποπτείας, του συντονισμού και της εμψύχωσης της δράσης.

Η πολύχρονη εκπαίδευση και εμπειρία των μελών του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ- καθώς και η απόκτηση σημαντικών δεξιοτήτων- επέτρεψε την σταδιακή εκπλήρωση του ρόλου του συντονισμού από την ίδια τη διεργασία ομάδας. Μέσα απ' τον κύκλο συναντήσεων της ολομέλειας της ομάδας εμψυχωτών, τα μέλη της έμαθαν να αξιοποιούν την εποπτική ματιά του ρόλου της “επιστημονικής ευθύνης”. Ως μέλη επιμέρους “ομάδων συντονισμού” κατά την περίοδο 2013-2014, οι εμψυχωτές δημιούργησαν έναν δικό τους χώρο εκπαίδευσης και εξέλιξης δεξιοτήτων – έναν χώρο που αξιοποιούσε κάθε ευκαιρία αναστοχασμού, ανατροφοδότησης και εποπτείας.

Κατ αυτόν τον τρόπο, η εξέλιξη του δικτύου συνεργατών των ΔΕΝ ενθάρρυνε τη διαμόρφωση ξεχωριστών “κυττάρων εμψύχωσης” της δράσης, βάση των οποίων θα εμψυχωθεί η δράση κατά τον κύκλο 2014-2015:

 

κύτταρο συντονισμού της δράσης των ΔΕΝ

Το “κύτταρο συντονισμού της δράσης των ΔΕΝ” αποτελείται από τρία μέλη με πολύχρονη συμμετοχή στο δίκτυο συνεργατών των ΔΕΝ: τον Μάκης Σπυριδόπουλος (2002-2014), τη Σεβάλ Οσμάν Ογλού (2006-2014), και τη Χριστίνα Τσιμούδη (2006-2014).  Η σταθερή συμμετοχή -ως μέλη ενός δικτύου συνεργατών που άλλαζε σύνθεση καθώς αποχαιρετούσε και καλωσόριζε μέλη μέσα στο χρόνο- επέτρεψε την αξιοποίηση τόσο μιας βαθιάς εκπαίδευσης στην μεθοδολογία της κοινωνικο-πολιτισμικής εμψύχωσης νέων, όσο και στον συντονισμό διαφορετικών μορφών δράσεων των ΔΕΝ. Έχοντας αποδείξει πολλαπλώς την ικανότητα τους να αναζητούν και να αξιοποιούν  την εποπτική ματιά του ρόλου “επιστημονικής ευθύνης”, και να  διαχειρίζονται τόσο θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης επιμέρους δράσεων όσο και θέματα που άπτονται της διεργασίας ομάδας μεταξύ μελών του δικτύου συνεργατών, ανήκουν οργανικά στο κύτταρο συντονισμού της δράσης.

κύτταρα εμψύχωσης της δράσης των ΔΕΝ

Τα “κύτταρα εμψύχωσης της δράσης των ΔΕΝ” είναι πολλαπλά και αποτελούνται από μέλη του δικτύου συνεργατών σε διαφορετικές συνθέσεις συνεργασίας για τις ανάγκες των επιμέρους δράσεων που θα αναπτυχθούν κατά τον νέο κύκλο 2014-2015. Για κάθε ομάδα (ΔΕΝτοπίο) σε έναν ΔΕΝτόπο ή για κάθε επιμέρους δράση, το δίκτυο συνεργατών των ΔΕΝ θα συνδιαμορφώνει το κατάλληλο “κύτταρο εμψύχωσης”. Έτσι, τα μέλη του δικτύου συνεργατών θα ανήκουν σε πολλαπλά “κύτταρα εμψύχωσης”, αναπτύσσοντας συνεργασία καθώς σχεδιάζουν, υλοποιούν και αποτιμούν την κάθε δράση - ενθαρρύνοντας τη μέγιστη δυνατή δικτύωση και διαφοροποιημένη συνέργεια μεταξύ συνεργατών. Μέλη των κυττάρων εμψύχωσης της δράσης των ΔΕΝ 2014-2015: Ελένη Αγγελίδου, Δήμητρα Αρμούτογλου, Φατός Αχμέτ, Σερρά Αχμέτ Ογλού, Φατμά Ιμπραήμκο, Νιχάτ Εμίν Κεχαγιά, Σεϊλέν Εμίν Κεχαγιά, Αϊσέ Κιρατζή, Σεβάλ Οσμάν Ογλού, Αλεξία Πασαδάκη, Μπετούλ Σιράκ, Μάκης Σπυριδόπουλος,  και Χριστίνα Τσιμούδη.

Γεννιέται λοιπόν σ' αυτή τη στιγμή της πορείας της δράσης των ΔΕΝ ένα ενδιαφέρον ερώτημα, το οποίο μένει να απαντηθεί μέσα απ' την φετινή πορεία της δράσης: Πώς χρειάζεται να μετασχηματιστεί ο ρόλος “επιστημονικής ευθύνης” ώστε να χρησιμεύει τόσο στα επιμέρους “κύτταρα” όσο και στο σύνολο του “οργανισμού” των ΔΕΝ καθώς θα εξελίσσει και θα διευρύνει τη δράση στο ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο;