2015-2016 new horizonΟ Οκτώβριος είναι το πεσμένο φύλλο, αλλά είναι κι ένας πιο ορατός ορίζοντας. Είναι -για άλλη μια φορά- οι μακρινοί λόφοι που γίνονται ξανά ορατοί, και οι διαρκής αστερισμοί από πάνω τους. (Hal Borland, συγγραφέας)

Η φάση «γεφυρώματος» του ΠΕΜ (Νοέμβριος 2015-Απρίλιος 2016) έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθούν περαιτέρω οι διαφορετικοί ρόλοι συντονισμού της δράσης, από μία διεργασία που εποπτεύεται και συντονίζεται από την υπεύθυνη της δράσης- σε μία διεργασία που εμψυχώνεται και καθορίζεται από την ίδια την ομάδα συνεργατών των ΔΕΝ ως αναπόσπαστο κομμάτι της μεθοδολογίας της κοινωνικό-πολιτισμικής εμψύχωσης. Ο ρόλος της επιστημονικής υπεύθυνης της δράσης (Άννη Βασιλείου) παίρνει μια διαφορετική μορφή στήριξης, και δημιουργείται ένα κύτταρο συντονισμού συνεργατών μέσα από την ίδια την ομάδα εμψυχωτών που αναλαμβάνει να πάρει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες αξιοποιώντας την εκπαίδευση που έχει λάβει.

Το κύτταρο συντονισμού της δράσης των ΔΕΝ αποτελείται από τρία μέλη με πολύχρονη συμμετοχή στο δίκτυο συνεργατών των ΔΕΝ: τον Μάκη Σπυριδόπουλο (2002-2015), τη Σεβάλ Οσμάν Ογλού (2006-2015), και τη Χριστίνα Τσιμούδη (2006-2015). Η σταθερή συμμετοχή -ως μέλη ενός δικτύου συνεργατών που άλλαζε σύνθεση καθώς αποχαιρετούσε και καλωσόριζε μέλη μέσα στο χρόνο- επέτρεψε την αξιοποίηση τόσο μιας βαθιάς εκπαίδευσης στην μεθοδολογία της κοινωνικό-πολιτισμικής εμψύχωσης νέων, όσο και στον συντονισμό.

Το κύτταρο εμψύχωσης της δράσης των ΔΕΝ αποτελείται από εννέα μέλη με πολύχρονη συμμετοχή στο δίκτυο συνεργατών των ΔΕΝ: την Σερρά Αχμέτ Ογλού, τον Νιχάτ Εμίν Κεχαγιά (2006-2015), την Ελένη Αγγελίδου, την Δήμητρα Αρμούτογλου, την Φατός Αχμέτ, την Σεϊλέν Εμίν Κεχαγιά, την Φατμά Ιμπραήμκο, την Αλεξία Πασαδάκη, και την Μπετούλ Σιράκ (2010-2015).

Καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε σ’ αυτήν την καινούργια φάση γέφυρας του ΠΕΜ, η δράση προετοιμασίας και σχεδιασμού του νέου κύκλου της δράσης των ΔΕΝ (2015-2016) είχε στόχο να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ του κυττάρου συντονισμού της δράσης ΔΕΝ και των υπευθύνων του ΠΕΜ ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο της πολύχρονης εμπειρίας στοχεύοντας παράλληλα στην ωρίμανση των σχέσεων και στο σχεδιασμό του νέου κύκλου δράσης με νέα  δεδομένα. Σκοπός ήταν να ανακαλύψουμε και να συνδιαμορφώσουμε την εξέλιξη της μορφής της δράσης και της οργάνωσης του δικτύου συνεργατών ώστε να χτίζει πάνω σε όλους τους προηγούμενους κύκλους και συγχρόνως να την προχωράει σε νέα ανοίγματα και σε νέους τρόπους συνεργασιών.

Οι διαφοροποιημένες δράσεις των ΔΕΝ 2015-2016

ΟΜΑΔΕΣ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΕΣΠΕΜ Ν.ΞΑΝΘΗΣ & ΡΟΔΟΠΗΣ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016)

Με σκοπό να αξιοποιηθεί τόσο η εδραιωμένη σχέση των ΔΕΝ με νέους και γονείς όσο και η κερδισμένη εμπειρία των συνεργατών των  ΔΕΝ, δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες νέων στα κεντρικά ΚΕΣΠΕΜ Ν. Ροδόπης και Ξάνθης. Δυο ομάδες στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής και μια ομάδα στον ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης. Οι  συναντήσεις  νέων   ξεκίνησαν  στις  αρχές  Νοεμβρίου. Οι ομάδες απαρτίζονται από παιδιά προσχολικής ηλικίας η μια και οι άλλες δυο από παιδιά πρώτης και δευτέρας δημοτικού. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη μεθοδολογία της κοινωνικό- πολιτισμικής εμψύχωσης σε μικρότερες ηλικίες όπου υπάρχει και μεγαλύτερη ευελιξία δυνατοτήτων για μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Μία απ’ τις σταθερές παρατηρήσεις μας μέσα στα τόσα χρόνια δράσης είναι το γεγονός ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία εμπλοκής του παιδιού σε τέτοιου είδους εξωσχολικές δράσεις τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος που αποκομίζει.

ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΘΡΑΚΗΣ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015)

Σε αυτή τη φάση που συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συνεργαστούν μεταξύ τους για ένα κοινό έργο. Δημιουργώντας σχέσεις αλληλοϋποστήριξης μεταξύ τους, μέσα από κοινά βιώματα, να κατακτήσουν ψυχοκοινωνικές δεξιότητες οι οποίες θα μεταφερθούν και θα αξιοποιηθούν στην καθημερινή ζωή έξω από τα ΔΕΝ –στην γειτονιά, στο σχολείο. Σκοπός της συνεργασίας μας με τα χωριά SOS είναι να γίνουμε μια μεγάλη οικογένεια που θα αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά -όπως πρεσβεύουν και οι ίδιοι- και να μοιραστούμε τη μεθοδολογία δημιουργικής συνύπαρξης έμπρακτα. Πιστεύουμε πως έχουμε  κοινές αξίες, κοινά πιστεύω, όπως είναι να χτίσουμε το αύριο των νέων. Φέρνοντας νέους από διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετικά βιώματα σε ένα κοινό τόπο, θέλουμε να ενθαρρύνουμε την μαγεία της διαφορετικότητας και του να είναι ο καθένας μας διαφορετικός.

"Τα χωριά SOS έστειλαν με μια επιστολή το δικό τους ευχαριστώ στα παιδιά των ΔΕΝ"

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ… ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016)

Η δράση που θέλουμε να υλοποιήσουμε αφορά την βιωματική εμπειρία μιας φοιτητικής ημέρας έτσι ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για μεγαλύτερη προσπάθεια επίτευξης στόχων σε νέους της τρίτης Λυκείου. Παράλληλα πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη δράση θα δώσει πληροφορίες στον κάθε έφηβο-έφηβη για την δομή και τη λειτουργία της κάθε σχολής. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν.

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016)

Στα πλαίσια του γενικότερου ανοίγματος προς την κοινότητα, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους στόχους σε αυτή τη φάση γεφυρώματος,  τα ΔΕΝ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια δράση σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία της Ξάνθης. Σκοπός η γνωστοποίηση της δράσης των ΔΕΝ σε περισσότερους νέους, εκπαιδευτικούς και γονείς της πόλης. Σε αυτό που περισσότερο όμως αποσκοπεί η δράση αυτή είναι ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μελλοντικές συνεργασίες, γεγονός που ταιριάζει με την εξέλιξη των ΔΕΝ τα τελευταία χρόνια. Μια δράση άνοιγμα λοιπόν προς την κοινωνία ευελπιστώντας περισσότερες συνεργασίες, μεγαλύτερη δημοσιότητα και σταθερά ανοίγματα.