2018hmerΤο ποτάμι που οδηγεί στο τοπίο της αλληλεξάρτησης είναι μακρύ και γεμάτο στροφές. Εκεί που το νερό ρέει ατάραχα, ενδέχεται να βρει εμπόδια που δημιουργούν δύνες, και η ροή διαφοροποιείται σε πολλές διαφορετικής υφής ροές - ακόμα κι αντίθετης κατεύθυνσης!

Στα ΔΕΝ - που είναι απ' τη φύση τους εργαστηριακός χώρος - έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια ένα κοινωνικό εργαστήρι όπου νέοι και ενήλικες που επιθυμούν ν' ακολουθήσουν τη ροή ενός τέτοιου ποταμού, ανακαλύπτουν κι εξασκούν - ως άτομα κι ως μέλη ομάδας - τις απαραίτητες δεξιότητες.

Το φετινό ημερολόγιο των ΔΕΝ (με κλικ στην εικόνα ανοίγει να σας καλωσορίσει στη νέα χρονιά!) είναι αφιερωμένο σε δημιουργικά εκφραστικά έργα που έχουν αποκτήσει ένα συμβολικό χαρακτήρα του φύλακα του εργαστηριακού αυτού χώρου. Έχουν παραχθεί από διαφορετικές ομάδες νέων και εμψυχωτών, σε διαφορετικές εποχές εξέλιξης των ΔΕΝ.

Στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο του ημερολογίου βρήκαν τη θέση τους οι φύλακες της συνεχούς εξέλιξης - απ' τη μία πλευρά το πολύχρωμο ΔΕΝτρο, κι απ' την άλλη η σπείρα που παίρνει χρώμα από το κάθε διαφορετικό κομμάτι που την περιβάλλει, και τα ατομικά γράμματα - το καθένα με το δικό του χαρακτήρα - που συνθέτουν το όνομα του εργαστηρίου.

...στην καρδιά του χειμώνα...

στους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο1-2-3, κατοικούν τρεις ξεχωριστές φιγούρες - η καθεμία σύνθεση υλικών της φύσης του τόπου - φύλακες της ατομικής δυνατότητας του καθενός να συνθέτει την ταυτότητα που εκφράζει τη δική του ανθρώπινη φύση.

...καθώς φτάνει για τα καλά η άνοιξη...

στον Απρίλιο4 κατοικεί ένα ομαδικό χειροποίητο ποταμίσιο παζλ, φύλακας των πολλών διαφορετικών ροών που ενώνονται για να δημιουργήσουν μια κοινή ροή, ενώ στον Μάιο5 κατοικεί μια γιαγιά που γνωρίζει την τέχνη της γεφυροποιίας, φύλακας της δημιουργικής διαπολιτισμικής συνύπαρξης.

...στην καρδιά του καλοκαιριού...

(καθώς σ' αυτήν την εποχή οι μέρες έχουν γυρίσματα - με ξαφνικές και δυνατές μπόρες), στον Ιούνιο6 συγκατοικούν ο δράκος του βουνού κι ο δράκος του νερού, σε αέναη σύγκρουση μεταξύ τους, φύλακες των δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων, ενώ στους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο7-8 κατοικούν τα χειροποίητα κιλίμια, φύλακες της τέχνης της ύφανσης σχέσεων.

...καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο και στην αρχή του χειμώνα...

στους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο9-10-11-12 κατοικούν τέσσερις ξεχωριστές φιγούρες που ζωντάνεψαν ξύλινα κομμάτια ενός παλιού φράχτη - η/ο ΕΚΑ (Είμαι-και-ανάποδα) ο/η ΕΟΦ (Είμαι-όπως-φαίνομαι), η/ο ΕΔΟ (Είμαι-διπλής-όψης), κι ο/η ΕΜΕΟ (Ειμαι-μέλος-ευρύτερης-οικογένειας). Όλες πλευρές των πολλαπλών ταυτοτήτων μας εδώ στα ΔΕΝ, είναι η ομάδα-φύλακας του ανήκειν στην κοινότητα που μας περιβάλλει.


1-2-3 Έλα να φτιάξουμε μαζί τον χώρο μας 2003, ομάδα Εφήβων & νέων ενηλίκων
4 Ακολουθώντας τη Ροή 2003, κατασκήνωση στα Λιβερά (Νέστος)
5 Γέφυρες 2015, ανταλλαγή νέων Σχολής Χιλλ (Αθήνα) -ΔΕΝ (Θράκη)
6 Θερινά ΔΕΝ 2006, ημερήσιες κατασκηνώσεις στο Νέστο
7-8 ΚΙΛΙΜΙ-KİLİM-КИЛИМ 2007, ανταλλαγή εμψυχωτών Βουλγαρία-Ελλάδα-Τουρκία
9-10-11-12 Θερινά ΔΕΝ 2015, κατασκήνωση Αβδήρων