ΔΕΝ 2006-2008

 «ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Δ.Ε.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ.
ΑΝΟΙΞΗ 2006

1 GEFSI

> δείτε το βίντεο-παραμύθι καταγραφής της δράσης!

Η πριγκίπισσα Μπαχάρ κοιμόταν του καλού καιρού πάνω στο μιντεράκι της. Μέσα στο ζεστό σοκολατί της πάπλωμα ροχάλιζε λιγουλάκι κι έβλεπε όνειρα. Πως περπατούσε τάχατες και η πατημασιά της γινόταν άλλοτε παπαρουνοπατημασιά κι άλλοτε μενεξοδοπατημασιά. Και μετά πως ήταν πουλί χρωματιστό κι όπως πετούσε πάνω απ΄ τα λιβάδια και τα ξέφωτα, απ΄ τους ντερέδες και τα ορμάνια, τα ποτάμια και τους ντελή- χείμαρρους, τις λίμνες και τα τσαϊρια έκανε μια εεέτσι κι έσπερνε με τα μεγάλα, τα πολύ μεγάλα φτερά του, χρώματα και δροσιά, φύλλα, λουλούδια και ότι βάνει και δε βάνει ο νους του ανθρώπου σε ομορφιά και μπερεκέτι. Κουκουλώθηκε ακόμη παραπάνω και θα ραχάτευε κει μέσα στα ζεστά όνειρά της πολύ καιρό ακόμα, αν κάτι δεν της γαργαλούσε την μύτη! Κάνει μια και φτερνίζεται τόσο μα τόσο δυνατά, που μ΄ αυτό θα μπορούσαν να γυρίσουν δέκα ανεμόμυλοι και να φουσκώσουν τα πανιά τους είκοσι καΐκια! Βγάζει το κεφάλι της απ΄ τα σκεπάσματα και τι να δει! Το πάπλωμα της είχε γεμίσει λουλούδια! Ένα μπαχτσεδάκι και κει πάνω έτρεχαν και γελούσαν παιδιά, κρατώντας μολυβάκια και τεφτέρια, πινέλα και ξυλομπογιές, παραμύθια και βιβλία!

«ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΚΟΛΛΑΖ»
Δ.Ε.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ
ΑΝΟΙΞΗ 2006

2 COLLAGE

Έχοντας διανύσει πολλά δημιουργικά μονοπάτια στο Δ.Ε.Ν. από το 2003, ομάδα εφήβων επέλεξε να εξερευνήσει τον ίδιο της τον εαυτό ως ομάδα. Ποιοι είμαστε σήμερα; Πώς μπορούμε να «παίξουμε μπάλα» με το ίδιο μας το πάθος για το ποδόσφαιρο. Αν δημιουργούσαμε μία ιστορία, σ’ ένα δικό μας «γήπεδο», με τους εαυτούς μας ως «παίκτες», πώς θα έμοιαζε;

Η ομάδα φαντάστηκε ένα φυσικό χώρο – το δάσος – κι εκεί, ο καθένας μεταμόρφωσε τον εαυτό του σε ένα ζωντανό πλάσμα. Δεν άργησε να στηθεί «παιχνίδι» μεταξύ των παικτών – τον «τρυφερό, αγαπητό σκύλο», τη «χαριτωμένη αγελάδα», τη «ναζιάρα & ζημιάρα γάτα», το «ήρεμο λιοντάρι», το «πονηρό φίδι» και μια «ήσυχη χελώνα». Στόχος τους έγινε να ελευθερώσουν την εμψυχώτριά τους – «το φυλακισμένο διαιτητή» - από ένα κλουβί μέσα στο δάσος…

Η συνέχεια αυτού του «ανοιξιάτικου κολλάζ» παίχτηκε σε πραγματικό χρόνο, σε πραγματικό γήπεδο, με πραγματικό προπονητή το καλοκαίρι του 2006.

«ΕΛΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»
ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. & Δ.Ε.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2006

3 MYTH

Ήρθε το τέλος της ανοιξιάτικης περιόδου των μαθημάτων στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. και ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο να γιορτάσουμε το γεγονός όλοι μαζί. Τι καλύτερο από το να μπούμε μέσα στα αγαπημένα βιβλία που είχαμε γνωρίσει, να ζωντανέψουμε τους χαρακτήρες τους, να παίξουμε και να ταξιδέψουμε μαζί τους; Έτσι γεννήθηκαν τα εργαστήρια «αναγνωστικών εμψυχώσεων» που οργάνωσε ομάδα φοιτητριών της παιδαγωγικής του Δ.Π.Θ. μαζί με την ομάδα εμψυχωτών του Δ.Ε.Ν. Το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. γέμισε με πολύχρωμους δεινόσαυρους, τον Πήτερ Παν και την παρέα του, κόμικς και ιστορίες που δημιούργησαν τα παιδιά – αλλά κυρίως με παιδικές φωνές που χαιρόντουσαν την έκφραση της δικής τους πολύμορφης δημιουργικότητας.

Εκείνες τις μέρες του Ιουνίου, κάτω απ’ το δέντρο του Δ.Ε.Ν. καθόταν η Παραμυθού. Αν την πλησίαζες ψιθυρίζοντας μια λέξη – όποια λέξη ήθελες – στ’ αυτί της, εκείνη αμέσως έγνεφε στον παραμυθο-αργαλειό της μια μικρή ιστορία, μόνο για σένα. Έτσι ακριβώς συνέβη και με μια μικρή μας φίλη. Πήγε και ψιθύρισε: «αγάπη…» Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη…και να’ το παραμύθι!

Κάποτε ένας άνθρωπος ήθελε να βρει ένα κουτάκι, να βάζει μέσα την αγάπη, να νιώθει φροντισμένος κάθε φορά που ταξίδευε. Βρήκε ένα τόσο δα κουτάκι και σκέφτηκε «εδώ θα χωράει η αγάπη, ένα τόσο δα κουτάκι να το βάζω στην τσέπη μου, κάθε που χρειάζομαι λίγη αγάπη», όμως όσο κι αν προσπάθησε η αγάπη ήταν πάντα περισσότερη και δεν χώραγε. Βρήκε μεγαλύτερο κουτί, τίποτα – και πιο μεγάλο, πάλι τίποτα – και ένα όλο και μεγαλύτερο και μεγαλύτερο και μεγαλύτερο και τίποτα, τίποτα, ξανά τίποτα. Απελπισμένος, γύρισε στον τόπο του και έφυγε έπειτα μακριά, πολύ μακριά και ταξίδευε συνέχεια. Λίγο-λίγο ξεχάστηκε, ξέχασε το όνειρό του και άρχισε να παρατηρεί περισσότερο όλα όσα υπήρχαν γύρω του και τ’ αγάπησε γι’ αυτό που ήταν: δέντρα και ποτάμια, ουρανός και σύννεφα, γη και καρποί. Έξαφνα κατάλαβε, ότι δεν χρειαζόταν πια κουτιά και κουτάκια, η αγάπη υπήρχε γύρω του και μέσα της αυτός…

«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΕΦΙ»
Δ.Ε.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ
ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

4 SUMMERfun

Εφτά κορίτσια – να ένας κεφάτος «μαγικός» αριθμός! Το Δ.Ε.Ν. γέμισε με νέες φιγούρες «χαρακτήρων» που γεννήθηκαν, «κουτιά συναισθημάτων» που κατασκευάστηκαν για να χωρέσουν τα πιο κρυφά μυστικά των φιλενάδων, κι ένα πολύτιμο χειροποίητο στεφάνι που χώρεσε όλες τις διαφορετικές παλάμες των χεριών των κοριτσιών. Δώρισαν «το στεφάνι των χεριών της ομάδας» στο Δ.Ε.Ν., αφήνοντας το δικό τους πολύχρωμο στίγμα στο χώρο.

Όταν το παρέλαβα στις 30 Αυγούστου, ως αντιπρόσωπος της δράσης του Δ.Ε.Ν., τα κορίτσια μου είπαν: «…σας δίνουμε αυτό το δώρο – δίνουμε τα χέρια μας - κι ευχαριστούμε γι αυτό το δωμάτιο αγάπης & φιλίας που γνωριστήκαμε.» (από τις σημειώσεις της Άννης Βασιλείου)

«ΑΝΤΙΟ ΠΛΗΞΗ, ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ»
Δ.Ε.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ
ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

5 ADIOplixi

«…κι αν το όνειρό μας είναι η απόδραση από την ανία και τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας;»

Ομάδα αγοριών και κοριτσιών είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το μονοπάτι που οδηγεί από «τη χώρα της πλήξης» προς τη «χώρα της διασκέδασης». Πυξίδα γι αυτό το ταξίδι ήταν η ενέργεια και η ζωντάνια των νέων σε συνδυασμό με την όρεξη και το μεράκι των εμψυχωτών. Τα βήματά που ακολούθησαν – όμοια με βήματα στην καυτή άμμο μιας παραλίας – πέρασαν μέσα από διάφορα «τοπία»: παιχνίδια γνωριμίας, «παράθυρα» σε καλοκαιρινές ζωγραφιές που προσφέρουν «θέα» της προσωπικής σημασίας αυτής της εποχής του χρόνου, την επίσκεψη από «πέτρες της παραλίας» που απέκτησαν τη δική τους ιστορία και το δικό τους τόπο κατοικίας, και κατασκευές όπως πολύχρωμα χάρτινα κουτιά, κάρτες των διαφορετικών «εικόνων εαυτού» των μελών της ομάδας, και «πήλινα ενθύμια» της διαδρομής που χάραξαν.

Οι νέοι κατέγραφαν την πορεία της δράσης - δημιουργώντας ένα ημερολόγιο καθώς προχωρούσαν οι συναντήσεις - με εντυπώσεις και προσδοκίες. Μεταξύ τους, άνοιξαν δρόμους συνεργασίας, ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας και αλληλοκατανόησης. Λέγοντας ένα γενναίο «αντίο στην πλήξη» οι νέοι έμαθαν να συνυπάρχουν και να συμβιώνουν μέσα από τις εντάσεις και συγκρούσεις που εμφανίστηκαν, αποκομίζοντας πολύτιμα εφόδια και καλωσορίζοντας τη διασκέδαση στην καθημερινότητά τους.

«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ»
Δ.Ε.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ
ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

6 SUMMERsun

«…τι προσδοκούμε άραγε από τις καλοκαιρινές μας συναντήσεις; Ας γνωριστούμε!»

Η παλάμη του χεριού – Αφρικάνικο σύμβολο καλής τύχης – γίνεται αφορμή να ξεκινήσει το ταξίδι της ομάδας. Περνώντας από διαφορετικά τοπία του κόσμου, ο καθένας ανακαλύπτει «το αγαπημένο μου μέρος». Παίζοντας το παιχνίδι του «Κινέζικου πορτραίτου», ο καθένας δανείζεται χαρακτήρες από τον κόσμο των φυτών, των ζώων, τον φρούτων για να συνθέσει έναν χαρακτήρα για τον εαυτό του. Με ερέθισμα από τον πολιτισμό των Ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής, δίνει μορφή στα όνειρά του κατασκευάζοντας μια πολύχρωμη ονειροπαγίδα. Πλέκει με νήμα τον ιστό, τοποθετώντας πάνω του σύμβολα που θα ενθαρρύνουν τα όνειρά του να γίνουν πραγματικότητα – έναν ήλιο, μια καρδιά, νότες μουσικής. Συναισθήματα και σκέψεις εκφράζονται καθώς η ομάδα κατασκευάζει ένα «στεφάνι από χέρια» στο τέλος του ταξιδιού.

«…ήταν πολύ ωραία!»
«…κάναμε διαφορετικά σχέδια,»
«…μάθαμε πολλά πράγματα!»
«…παίξαμε.»
«…γελάσαμε!»

…τι άλλο να προσδοκά ένας καλοκαιρινός ήλιος παρά να φωτίσει και να ζεστάνει το μεγάλωμα των νέων;

«ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
Δ.Ε.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ
ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

7 SOCCER

«Επιτέλους! Το όνειρό μας πραγματικότητα!»

Η ομάδα εφήβων είχε δουλέψει σκληρά για να κερδίσει «την είσοδό της στο γήπεδο». Δώρο του προπονητή τους και μέλους της ομάδας εμψυχωτών του Δ.Ε.Ν. Ξάνθης – μαζί με τις μπάλες και πολύτιμες γνώσεις-εργαλεία που έφερε στη δράση – ήταν ομάδα εφήβων από το Δ.Ε.Ν. Ξάνθης που ήταν ταυτόχρονα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ε.Π. Ευμοίρου.

Την τριάδα εμψυχωτών στο γήπεδο συμπλήρωσαν η μόνιμη εμψυχώτρια της ομάδας εφήβων στον ρόλο του «απελευθερωμένου διαιτητή» (βλέπε δράση άνοιξης 2006 «Ανοιξιάτικο Κολλάζ») και φιλοξενούμενη εμψυχώτρια του Δ.Ε.Ν. Ξάνθης στο ρόλο του «βοηθού προπονητή».

Μέσα από τις συναντήσεις-προπονήσεις της δράσης, η διαπολιτισμική αυτή ομάδα εφήβων εξάσκησε πολύτιμες δεξιότητες.

Μερικές απ’ αυτές στόχευαν άμεσα στην ανάπτυξη ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων: σωματική φυσική κατάσταση, ατομική τεχνική & τακτική ομάδας.

Πολλές όμως στόχευαν στην ανάπτυξη ψυχο-κοινωνικών δεξιοτήτων:

  • Πώς μεταδίδω τη γνώση που έχω κερδίσει ως «έμπειρος ποδοσφαιριστής», αφήνοντας χώρο στον άλλον να αυτενεργήσει για να την κερδίσει;
  • Πώς αναπτύσσουμε μη-λεκτική επικοινωνία «δίνοντας πάσες», και πώς αυτό χτίζει έναν πολύτιμο ιστό των σχέσεων της ομάδας;
  • Πώς αντιμετωπίζω τον άλλον ως «παίκτη» χωρίς κριτική ματιά που τον μειώνει
  • Πώς ενθαρρύνω το συμπαίκτη μου ν’ αναπτύξει όλες του τις δυνατότητες;
  • Πώς συναγωνίζομαι κα κυρίως πώς διαχειρίζομαι όλα τα δύσκολα συναισθήματα που εμπλέκονται όταν «κάνουμε παιχνίδι»;
  • Πώς συνυπάρχουμε στο γήπεδο ως «παίκτες»;

Πολύχρωμα αυτοσχέδια «μπουκαλάκια νερού» & «μπλουζάκια της ομάδας» συμπλήρωσαν την εικόνα της δράσης. Ολοκληρώνοντας την πολύχρονη πορεία της στο Δ.Ε.Ν. (2003-2006), η ομάδα εφήβων πέτυχε ένα σημαντικό στόχο: να ανοίξει προς τα έξω, να φέρει την πλούσια εμπειρία της στο Δ.Ε.Ν. στο πραγματικό κοινωνικό γήπεδο της ζωής.

Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΗ
ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ - ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006

8 MESI

Δ.Ε.Ν. πάμε παραλία;!

Τι καλή ιδέα! Να μετακομίσουμε τη δράση του εργαστηρίου εκεί που κατοικούν οι νέοι το καλοκαίρι – στην παραλία της Μέσης. Μια κοινωνία ολόκληρη, οικογένειες, φίλοι, επισκέπτες από κοντά και μακριά, και νέοι όλων των ηλικιών. Κολύμπι, ψάρεμα, ποδήλατα, μουσικές, παιχνιδιάρικες φωνές, βραδινές φωτιές και μες τη μέση η πρόσκληση του Δ.Ε.Ν. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, οι νέοι ανταποκρίθηκαν.

> δείτε δύο βινετο-καταγραφές της δράσης "Η δική μας Μέση"!

Συλλογή ποιημάτων-περιγραφή της δράσης: Ντιλέκ Χαμπίπ & Ιντζή Χακκή

  • Δίπλα στα κύματα
  • Το νήμα της Αριάδνης
  • Ευχές στην άμμο
  • Το φεγγαρόλουστο χωριό
  • Νύμφες και κυνηγοί
  • Τα κουπιά του Ποσειδώνα

 

«ΝΕΣΤΟΣ – ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΡΟΗ»
ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ - ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006

9 NESTOS

Από τις 5 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκαν δραστηριότητες εμψύχωσης, πλαισιωμένες από τους εμψυχωτές και τις εμψυχώτριες του ΔΕΝ Ξάνθης. Τόπος φιλοξενίας ήταν το χωριό Γαλάνη στις όχθες του ποταμού Νέστου. Στις δραστηριότητες συμμετείχαν παιδιά, προέφηβοι και έφηβοι από τα Φίλια, την Πάχνη, το Άκαρπο, τον Κένταυρο, τη Χρύσα, το Εύμοιρο, την Ξάνθη, τη Γαλάνη, τους Τοξότες, την Κομοτηνή και το Μεταξουργείο Αθήνας. Ως επισκέπτες-εμψυχωτές συμμετείχαν οι Anne Lefin (κοινωνιολόγος και βιολίστρια), Νίκος Μυλωνάς (ειδικευμένος σε θέματα κινηματογράφου) και Λευτέρης Κισκιρέας (ζογκλέρ και κάμεραμαν).

Η έννοια της ροής μας συνόδευσε από την αρχή μέχρι το τέλος. Όχι μόνο ως τίτλος της δράσης, αλλά και ως διεργασία, η οποία ξεδιπλωνόταν αδιάκοπα τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο Αύγουστος είχε εξαρχής χωριστεί σε τέσσερις θεματικές εβδομάδες κι έτσι κάθε δράση εμψύχωσης ‘στηνόταν’ πάντοτε με επίκεντρο την ανάλογη θεματική εβδομάδα. Μερικά από τα θέματα που μας ενδιέφεραν ήταν η βαθύτερη επαφή με το φυσικό περιβάλλον του τόπου που μας φιλοξένησε, η δημιουργικότητα και η τέχνη στην υπηρεσία του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος (και άρα και των εαυτών μας εντός), η ίδια η εμψύχωση ως αφετηρία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η γνωριμία με τον εαυτό και το χτίσιμο ενός συλλογικού ‘μαζί’ διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων.

1η βδομάδα – «Πολλές σταγόνες κάνουν ένα ποτάμι. Πολλοί κόκκοι άμμου μια αμμουδιά. Πολλά 'εγώ' ένα 'εμείς'...»

2η βδομάδα – «Τα ήσυχα ποτάμια κυλούν βαθιά. Παρατηρώντας την επιφανειακή ταχύτητα του νερού, ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά τη δύναμη του ρεύματος.»

3η βδομάδα – «Περάσματα πουλιών και ζώων, περάσματα πλασμάτων. Το ποτάμι ενώνει το βουνό με την πεδιάδα, περνά από διαφορετικά τοπία και τόπου, γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, το πραγματικό με το φανταστικό.»

4η βδομάδα – «Το ποτάμι συναντά τη θάλασσα. Δυσκολεύεσαι να διακρίνεις το τέλος από την αρχή, το γλυκό απ’ το αλμυρό. Έτσι γεννιέται η ζωή.»

DENestos06pdf

 

> διαβάστε περισσότερα για τη δράση όπως την κατέγραψε η ομάδα εμψυχωτών και οι υπεύθυνες της δράσης: "Νέστος 2006: Ακολουθώντας τη Ροή - η εικόνα και ροή της θερινής δράσης των ΔΕΝ στο Νέστο"  (κλικ πάνω στην εικόνα του αρχείου για να ανοίξει)

«ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ»
ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ.
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2006

10 gnorimia

Να μια παράξενη μαθηματική πράξη: 3 συναντήσεις επί 3 ώρες επί 45 παιδιά τι μας κάνει;

Αν κι ακόμα ψάχνουν οι επιστήμονες την τελική απάντηση αυτής της ‘πράξης’ - σε κάθε περίπτωση - την πόρτα του Δ.Ε.Ν. την έκανε ευτυχισμένη! Άνοιξε για να υποδεχτεί νέους φίλους, να δείξει το δρόμο για δημιουργικά μονοπάτια εξερεύνησης, συνεργασίας και συνύπαρξης.

Ρωτήσαμε το δωμάτιο του Δ.Ε.Ν. ποιες ήταν οι δικές του εντυπώσεις και μας απάντησε:

«Μεταμορφώθηκα! Το τι γαργάλημα έχω υποστεί δε λέγεται! Η κεφαλή μου (ένας ιστός από σπάγκο) απέκτησε μαλλιά (πολύχρωμες κατασκευές), και το σώμα μου (οι 4 τοίχοι) ντύθηκε με τα πιο εντυπωσιακά υφάσματα (ζωγραφιές, κολλάζ, αυτοσχέδια γραμματοκιβώτια, λέξεις και εικόνες). Πάντως ένα έχω να πω: το στομάχι μου (το τραπέζι, οι καρέκλες, το χαλί και τα μαξιλάρια) είναι πάντα γεμάτο (γέλια, κλάματα, διαφωνίες, διάλογοι, σιωπή, μουσική) κι αυτό με ευχαριστεί!»

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ Δ.Ε.Ν.»
ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ-ΞΑΝΘΗΣ-ΣΑΠΩΝ-ΙΑΣΜΟΥ-ΣΜΙΝΘΗΣ-ΓΛΑΥΚΗΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007-ΙΟΥΝΙΟΣ 2008

11 diktyoden

Με την επαναλειτουργία του KE.Σ.Π.E.M. Ξάνθης και το άνοιγμα νέων περιφερειακών KE.Σ.Π.E.M. στους νομούς Ξάνθης και Pοδόπης, η δράση συγκέντρωσε την ενέργειά της στη δημιουργία ενός πλέγματος κατά τόπων Δ.E.N. Ξεκινώντας με έρευνα πεδίου και διερευνητικές επαφές με νέους, προχωρήσαμε στη διαμόρφωση ομάδων νέων και τη δραστηριοποίησή τους σε επιμέρους δράσεις. Οι δράσεις αυτές διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με τις επιτόπου ανάγκες των νέων και τις δυνατότητες συνέργειας της δράσης με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο πλέγμα κατά τόπων Δ.Ε.Ν. συμμετείχαν νέοι από διάφορες περιοχές:

  • ΔΕΝ Ξάνθης: Άκαρπο-Βελοχώρι-Ξάνθη-Χρύσα-Σήμαντρο-Τοξότες-Φίλια
  • ΔΕΝ Γλαύκης: Γλαύκη-Πάχνη-Κένταυρο
  • ΔΕΝ Σμίνθης: Αιώρα-Άλμα-Ζουμπούλι-Κίρρα-Κότινο-Κούλα-Κύκνος-Μύκη-Προσήλιο-Σμίνθη-Σούλα-Χρυσό-Ωραίο
  • ΔΕΝ Εχίνου: Εχίνος-Σάτρες
  • ΔΕΝ Κομοτηνής: Αλάνκουγιού-Ήφαιστο-Κομοτηνή-Νέυρα-Μελέτη
  • ΔΕΝ Σαπών: Σάπες-Έβρενο-Μ.Έβρενο
  • ΔΕΝ Ιάσμου: Ίασμο-Σώστη
  • ΔΕΝ Οργάνης: Οργάνη

DENinvit

 

 

 

 

Κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξης της δράσης των ΔΕΝ (2006-2008) συμμετείχαν συνολικά 847 παιδιά, προέφηβοι, έφηβοι και νέοι ενήλικες στις επιμέρους δράσεις και στις ομάδες νέων που λειτούργησαν στα κεντρικά και περιφερειακά KE.Σ.Π.E.M. στους νομούς Ξάνθης & Ροδόπης.

«ΠΟΛΥΦΩΝΙΕΣ» - μία προσπάθεια του «Δημιουργικού Εργαστηρίου Νέων» (Δ.Ε.Ν.)

... να εκφράσει τον εαυτό του δημιουργικά, μέσω των φωνών των εμψυχωτών & των νέων του...
... να ανακαλύψει συνοχή μέσα σε πολύτιμη πολυμορφία...
... να ανοίξει προς τον κοινωνικό χώρο...

Το αυτοσχέδιο αυτό περιοδικό είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό έργο Κοινωνικό-πολιτισμικής Εμψύχωσης. Το κάθε τεύχος χτίζεται πάνω σε μία κεντρική ιδέα που εμπνέει τα κείμενα και τις εικόνες που το συνθέτουν. Ευχή μας είναι τα κείμενα και οι εικόνες να γίνουν όχημα που θα ταξιδέψουν τον καθένα μας στο χώρο του Δ.Ε.Ν. αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό-πολιτισμικό χώρο μέσα στον οποίο το Δ.Ε.Ν. υπάρχει και αναπνέει.


 > διαβάστε τις Πολυφωνίες κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα του κάθε τεύχους για να ανοίξει το σχετικό αρχείο

 

polyT01th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 1 (ΙΑΝ 07) «ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ»

Ταξιδέψτε μαζί με την Ομάδα Εμψυχωτών του Δ.Ε.Ν. στον κόσμο του εργαστηρίου. Μια εσωτερική ματιά στο έργο που γεννιέται καθώς «ακροβατούμε στα όνειρά μας».

 

polyT02th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 2 (ΦΕΒ 07) «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Ταξιδέψτε σε τοπία βιωμάτων των νέων που έχουν κάνει μεγάλης διάρκειας διαδρομή ως μέλη ομάδων νέων του Δ.Ε.Ν. Δέστε τα μονοπάτια που περπάτησαν μέσα από τα δικά τους μάτια.

 

polyT03th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 3 (ΜΑΡ 07) «ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ»

Ταξιδέψτε ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές «εικόνες εαυτού» που ανακαλύπτουν και εκφράζουν οι διακόσοι και κάτι νέοι που «κατοικούν» τον ανθρώπινο και φυσικό χώρο του Δ.Ε.Ν. σήμερα.

 

polyT04 05th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 4 & 5 (ΑΠΡ & ΜΑΗ 07) «Ο ΜΠΑΧΤΣΕΣ ΤΟΥ Δ.Ε.Ν.»

Ταξιδέψτε στα μονοπάτια ενός κήπου όπου οι νέοι φυτεύουν σπόρος διαφόρων ειδών. Στον πολύχρωμο ανοιξιάτικο μπαχτσέ του Δ.Ε.Ν. ανακαλύψτε ευχές του καθενός για τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγαλώνει.

 

polyT06th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 6 (ΙΟΥΝ 07) «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ»

Ταξιδέψτε ανάμεσα σε κείμενα & εικόνες των ομάδων νέων του Δ.Ε.Ν. και ανακαλύψτε τη γεύση των τεσσάρων εποχών - «χειμώνας» (υφαίνουμε παραμύθια), «άνοιξη» (δοκιμάζουμε το κουκλοθέατρο ως μέσο έκφρασης), «καλοκαίρι» (οργανώνουμε γιορτές νέων) & «φθινόπωρο» (κλείνουμε κύκλους δράσης).

 

 

polyT07th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 7 (ΙΟΥΛ 07) «ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ»

Ταξιδέψτε μαζί με τους νέους του Δ.Ε.Ν. σε καλοκαιρινά μονοπάτια. Ακολουθώντας τη ροή κοντά στο Νέστο και στη Μέση, οι προέφηβοι ανοίγουν νέα αναζήτηση γύρω από θέματα φύλου, παιδιά και προέφηβοι ανακαλύπτουν ότι το καλοκαίρι σημαίνει δράση και μεγάλωμα καθώς εξασκούνται σε δεξιότητες δημιουργικής έκφρασης και γνωριμίας με άλλες ομάδες νέων των Δ.Ε.Ν.

 

 polyT08th

ΤΕΥΧΟΣ 8 (ΑΥΓ 07) «ΚΙΛΙΜΙ-KİLİM-КИЛИМ»

Το Δ.Ε.Ν. απευθύνει πρόσκληση σε διάλογο γύρω από θέματα διαπολιτισμικής εμψύχωσης νέων. Ταξιδέψτε μαζί με τους εμψυχωτές του Δ.Ε.Ν. σε μία καλοκαιρινή ανταλλαγή με συνεργάτες από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Καθώς ταξιδεύουμε ανάμεσα στο γεωγραφικό δίκτυο των Δ.Ε.Ν., χτίζουμε ένα δίκτυο σχέσεων που ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ μας. Το τεύχος αυτό είναι η δράση αξιολόγησής μας – μία σύνθεση από κείμενα και εικόνες των 31 ανθρώπων που συμμετείχαν στη δημιουργία του πολύχρωμου αυτού «κιλιμιού».

> BG - КИЛИМ

> TR - KİLİM

 

polyT09 10th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 9 & 10 (ΣΕΠ & ΟΚΤ 07) «ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ & ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ»

Μπόλικες ιδέες, σχέδια & όνειρα για καινούριες εξερευνήσεις αποτελούν τα περιεχόμενα του τεύχους. Αυτή τη φορά αναρωτηθήκαμε: τι θέλουμε να κάνουμε; τι μας αρέσει; Ακολουθήσαμε την σπείρα προς τα μέσα και σκεφτήκαμε τον εαυτό μας, αργότερα σκεφτήκαμε τον εαυτό μας μέσα στην ομάδα. Έτσι αποφασίσαμε όλοι μαζί την πορεία μας. Ταξιδέψτε μαζί μας καθώς η κάθε ομάδα νέων μας παρουσιάζει τη δράση που έχει οργανώσει για τον νέο κύκλο ζωής της.

 

polyT11th

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 11 (ΝΟΕ 07) «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ»

 «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα γέρικο δέντρο…» Έτσι ξεκινάνε οι ιστορίες μας στο τεύχος αυτό, και γεμάτες φαντασία μας οδηγούν σε μέρη μαγικά. Διαφορετικοί χαρακτήρες αναδύονται και ζωντανεύουν τις ιστορίες αυτές, προσκαλώντας μας να επισκεφτούμε κι εμείς μέρη ονειρικά, βγάζοντας ο καθένας μας το δικό του μήνυμα ανθρωπιάς. Ελάτε μαζί μας να διαβάσουμε πολλές και διαφορετικές ιστορίες - ίσως και κάποιες αληθινές - ενός γέρικου δέντρου. Οι παραμυθάδες μας αναλαμβάνουν δράση!!!

 

polyT12th

 

ΤΕΥΧΟΣ 12 (ΔΕΚ 07) «ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ»

Ταξιδέψτε με 24 εφήβους μιας τάξης του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Σαπών καθώς καταστρώνουν σχέδια για μια διαφορετική κατάληψη. Τι συμβαίνει όταν μικρά πράσινα πλασματάκια με μεγάλα μυτερά αυτιά - πειραχτήρια με κάθε σημασία της λέξης - αποφασίζουν να επισκεφτούν το σχολείο, φέρνοντας τα πάνω κάτω; Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο σε συνεργιστική δράση του Δ.Ε.Ν. με τη σχολική κοινότητα, και τη θεατρική παράσταση που γεννήθηκε καθώς δώσαμε χώρο να επεξεργαστούμε έννοιες του μαθήματος της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής, μελετώντας στην πράξη, μεταξύ μας, τα καθημερινά μας βιώματα ως μέλη μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

 

polyT13th

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 13 (ΙΑΝ 08) «ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ»

Τι νέα λοιπόν; Που βρισκόμαστε; Τι έχουμε στα σκαριά; Τι μαγειρεύεται στα διάφορα Δ.ΕΝ.; Η κάθε ομάδα νέων, με τη μύτη χωμένη στα δικά της, κρατά στα χέρια της ένα κομμάτι του ολοκληρωμένου παζλ. Οι διαφορετικές μας φωνές συνθέτουν μια εικόνα που παρουσιάζεται σ’ αυτό το τεύχος, καθώς οι ΠΟΛΥΦΩΝΙΕΣ κλείνουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους κι ανοίγουν νέο κύκλο έκφρασης.

 

polyT14th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 14 (ΦΕΒ 08) «Δ.Ε.Ν. ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ»

Αν δεν ήμουνα εγώ, ποια θα μπορούσα να είμαι;! Σ’ αυτό το τεύχος δύσκολα θα μας αναγνωρίσετε μιας και βάλαμε τα δυνατά μας να αλλάξουμε μορφή! Παίξαμε, κατασκευάζοντας μάσκες, φτιάξαμε δικά μας ρούχα, δημιουργήσαμε κούκλες και τους δώσαμε χαρακτήρα. Με λίγα λόγια - μιας κι εμείς είμαστε οι δημιουργοί - είμαστε και ΔΕΝ είμαστε εμείς στα 1000 πρόσωπα & 1000 χρώματα που θα βρείτε σ’ αυτό το τεύχος!

 

polyT15th

 

ΤΕΥΧΟΣ 15 (ΜΑΡ 08) «ΕΧΩ, ΕΧΕΙΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.;!»

Υπάρχει χώρος για μένα; Υπάρχει χώρος για σένα; Υπάρχει χώρος για εμάς; Ερωτήματα κεντρικά για την κοινωνικό-πολιτισμική εμψύχωση νέων. Το Δ.E.N. έχει υπάρξει κυρίως μία επίπονη και υπομονετική προσπάθεια μιας διαπολιτισμικής κοινότητας ενηλίκων να δημιουργεί τις συνθήκες γι αυτόν τον «χώρο». Αυτό το τεύχος των ΠOΛYΦΩNIΩN είναι γέννημα της σχέσης που χτίστηκε μεταξύ του Δ.Ε.Ν. και του Συνηγόρου του Παιδιού από την άνοιξη του 2007 - μια σύνθεση δημιουργικής έκφρασης πολλών φωνών γύρω από ερωτήματα, προβληματισμούς, ανάγκες και επιθυμίες που μαγειρεύονται εντός της κάθε ομάδας.

 

polyT16th

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 16 (ΑΠΡ 08) «Δ.Ε.Ν. ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Ο νέος κύκλος δράσης μας (2007-2008) είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για την ομάδα εμψυχωτών. Σ’ αυτό το τεύχος παρουσιάζονται δύο δράσεις που στόχο είχαν να διευρύνουν τους ορίζοντες του Δ.Ε.Ν. πέρα από τα καθημερινά μας γνωστά όρια δράσης: τη συνεργασία μας με ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών-εμψύχωτών, και το ταξίδι μας στο Λονδίνο & στον κόσμο του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσω ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου.

 

polyT17th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 17 (ΜΑΙ 08) «ΗΡΘΕ Η ΑΝΟΙΞΗ!»

Ήρθε η άνοιξη! Κι όπως σας έχουμε συνηθίσει… στο τεύχος μας αυτό σας ταξιδεύουμε σε ένα «ανοιξιάτικο τοπίο», όπως το έχουν ονειρευτεί τα παιδιά, οι προέφηβοι κι οι έφηβοι του Δημιουργικού Εργαστηρίου Νέων. Ελάτε να σας ξεναγήσουμε στον πολύχρωμο μπαχτσέ μας!

 

polyT18th

 

 

 

ΤΕΥΧΟΣ 18 (ΙΟΥΝ 08) «ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ»

Αυτό το τεύχος σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας ιδιαίτερης φάσης του Δ.Ε.Ν. - την ολοκλήρωση ενός εξάχρονου κύκλου δράσης στο πλαίσιο των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Είναι γεμάτο από στιγμές αφομοίωσης των ομάδων νέων. Στιγμές όπου σταθήκαμε και γιορτάσαμε «τι Δ.E.N. είμαστε» και «τι Δ.E.N. κάνουμε»… Σας προσκαλούμε να τις μοιραστείτε τις μαζί μας.

 

 

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ Δ.Ε.Ν. 2006-2008

2008 01 DENpresent

 

 

 

 

 

Παρουσίαση των ΔΕΝ - Ιανουάριος 2008

Ταξιδέψτε στον κόσμο του "Δημιουργικού Eργατηρίου Nέων" μέσα από μία παρουσίαση των στόχων και της μεθοδολογίας που γεννούν τις διαφορετικές μορφές δράσεων κοινωνικοπολιτισμικής εμψύχωσης νέων.


 2008 06 DENkom

 

Η ιστορία του Δ.Ε.Ν. ...όπως την αφηγούνται τα μέλη του

Τα μέλη της ομάδας εμψυχωτών των Δ.Ε.Ν. Ν. Ροδόπης 2006-2008 σας προσκαλούν να αφουγκραστείτε την ιστορία των Δ.Ε.Ν. μέσα απ' τη δική τους ματιά.

 


 2008 06 DENxan

Όταν η δημιουργία και το μεράκι συναντιούνται...γεννιέται το Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων

Τα μέλη της ομάδας εμψυχωτών των Δ.Ε.Ν. Ν. Ξάνθης 2006-2008 σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες από τις διαφορετικές ομάδες νέων που κατοίκησαν τα Δ.Ε.Ν. και δημιούργησαν δικές τους δράσεις