DENprwtovroxia_ph

...όμορφο να έχεις καλά, και κυρίως καινούργια, καλοκαιρινά βιώματα να μοιραστείς με τους γονείς σου, την οικογένειά σου, τους φίλους σου! Ακόμα πιο όμορφο να έχουν ζητήσει οι δικοί σου να πάρουν μια γεύση απ' τις δημιουργίες που γέμισαν τις μέρες σου και σε χαροποίησαν. Το αίτημα των γονιών "να μοιραστούν την ευτυχία των παιδιών τους" είναι ο σπόρος που γέννησε την ιδέα να δημιουργήσουμε - εμψυχωτές & νέοι παρέα - μια έκθεση και μια ξενάγηση στο νέο σπίτι των ΔΕΝ - τα ΚΕΣΠΕΜ!

Μια δράση "γέφυρα" - τι; πώς; γιατί;

Τον Σεπτέμβριο 2011 σχεδιάστηκε δράση με σκοπό να ενθαρρύνει νέους (παιδιά, προέφηβους, έφηβους, νέους ενήλικες) και γονείς να γνωρίσουν τη δράση των ΔΕΝ από κοντά, και να συμβάλλει στη διαμόρφωση των πρώτων ομάδων νέων. Γι αυτό το σκοπό, προγραμματίστηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν συναντήσεις με επιμέρους ομάδες νέων που συμμετείχαν στη θερινή δράση στο Νέστο στον τόπο κατοικίας τους (Πάχνη/Μελίβοια, Ξάνθη, Τοξότες, Φίλια, Άκαρπο, Κομοτηνή) για την προετοιμασία και διευκόλυνση της ενεργής συμμετοχής των νέων στη δράση “Καλωσορίζοντας τα πρωτοβρόχια”. Με στόχο να γεφυρώσουμε τα θερινά ΔΕΝ με τον νέο κύκλο της δράσης κατά τη νέα σχολική χρονιά, υλοποιήσαμε δύο εκδηλώσεις στα ΚΕΣΠΕΜ, προσκαλώντας γονείς, νέους και την ευρύτερη κοινότητα να γνωρίσουν το χώρο των ΚΕΣΠΕΜ και τη δράση των ΔΕΝ. Οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2/10 στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής, και την Παρασκευή- Κυριακή 7-9/10 στο ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης, ακολουθήσαμε την κεντρική ιδέα του "τραίνου των ΔΕΝ" που αναπτύχθηκε στη θερινή δράση - με σταθμάρχες /ξεναγούς τους ίδιους τους νέους, και βαγόνια/σταθμούς τις διάφορες δημιουργίες και το φωτογραφικό υλικό. Οι χώροι των ΚΕΣΕΠΜ λειτούργησαν ως 'εκθεσιακοί χώροι' για το υλικό - το οποίο χωρίστηκε σε ενότητες (παραμύθια, κατασκευές, φωτογραφίες, δραστηριότητες παιχνιδιού γύρω από υλικό) - και χώροι όπου γονείς και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν με την ομάδα εμψυχωτών των ΔΕΝ για να συζητήσουν. Σε κάθε 'εκθεσιακό χώρο' υπήρχαν εμψυχωτές και μέλη των ομάδων νέων οι οποίοι ξενάγησαν γονείς και φίλους, μιλώντας για τα βιώματά τους.

Σημαντικό μέρος της δράσης υπήρξε κι η από κοντά επαφή με τους γονείς των νέων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους σκοπούς της δράσης των ΔΕΝ, και να δηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής των παιδιών τους σε διαπολιτισμικές ομάδες νέων που θα λειτουργήσουν στα ΚΕΣΠΕΜ. Συνολικά στις τέσσερις ημέρες, η δράση αυτή φιλοξένησε 211 επισκέπτες στα ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής και Ξάνθης. Την Δευτέρα 11/10/2011 ολοκληρώσαμε τη δράση γεφυρώματος των Θερινών ΔΕΝ με το νέο κύκλο, με μια αποτίμηση της δράσης “Καλωσορίζοντας τα πρωτοβρόχια” - όπου είχαμε την ευκαιρία να συνθέσουμε τόσο τη ματιά της ομάδας εμψυχωτών
όσο και των γονιών και επισκεπτών μέσα απ' τις εντυπώσεις που μοιράστηκαν μαζί μας και διατύπωσαν στο βιβλίο επισκεπτών.