Εμψυχωτές, παιδιά & γονείς - όλοι μαζί - προετοιμάζουμε το ταξίδι της ομάδας των ΔΕΝ από τη Θράκη στην Αθήνα.

Από την αρχή της 1ης μας συνάντησης στην καρδιά του χειμώνα, ακόμα και πριν κάνουμε δραστηριότητες γνωριμίας τα παιδιά χτίσανε την μεταξύ τους επικοινωνία με έναν δικό τους τρόπο, παίζοντας κρεμάλα με λέξεις από διαφορετικές γλώσσες. Αφού πρώτα παίξαμε με τα ονόματά μας, χωριστήκαμε σε ζευγάρια που θα μείνουν σταθερά στο ταξίδι μας στην Αθήνα. Οι δυάδες, αφού ανακάλυψαν τις μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές παρουσίασαν τον εαυτό τους. Αυτή η δραστηριότητα ήταν συγχρόνως και μια προετοιμασία για την Αθήνα, ενθάρρυνε τα παιδιά να νιώσουν σιγουριά και εμπιστοσύνη τη στιγμή που θα παρουσιάσουν τον εαυτό τους στους καινούργιους φίλους. mantepsePoiosΩς εμψυχωτές και εμείς με τη σειρά μας, παρουσιάσαμε τον εαυτό μας. Με τα παιδιά, επίσης συζητήσαμε για την ιστορία της Σχολής Χιλλ, είδαμε φωτογραφίες από την σχολή και από το πανδοχείο, το όποιο θα μας φιλοξενήσει. Ταυτόχρονα μιλήσαμε για τα αγαπημένα μας φαγητά, τι μας αρέσει να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, με τους φίλους μας αλλά και μόνοι μας. Από την πρώτη αυτή συνάντηση προέκυψε και η 1η “αποστολή υλικού” των νέων ΔΕΝ προς τους νέους ΧΙΛΛ: Μάντεψε ποιος!

Τη 2η συνάντησή μας την αφιερώσαμε στο γεφύρωμα μεταξύ μας και ύστερα με την Αθήνα.  Όταν μαζεύτηκε όλη η παρέα αφήσαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι (την κρεμάλα που μας χαλαρώνει και μας φέρνει πιο κοντά σαν ομάδα). Οι δυάδες συζήτησαν και αντάλλαξαν πληροφορίες για τους τόπους τους, ανακαλύπτοντας όμοια και διαφορετικά στοιχεία. Άρεσε στα παιδιά πολύ, μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης αντάλλασσαν απόψεις και με τις άλλες δυάδες που υπήρχαν στο χώρο. Το κάθε ζευγάρι μετέφερε σε χαρτί τα ευρήματά του, δίνοντας ένα όνομα στο γεφύρωμα του. Προχωρήσαμε στον χάρτη- παζλ στον οποίο υπάρχουν αναφορές από κάθε τόπο και η γέφυρα που θα ένωνε τη Θράκη με την Αθήνα. Ήρθε η στιγμή να ανοίξουμε  το ‘’δώρο’’ που μας είχε στείλει η Αθήνα. Μάντεψε ποιος: φωτογραφίες, σκίτσα και ονόματα της ομάδας Χιλλ, ποιος άραγε να είναι ποιος! Οι νέοι ξετρελάθηκαν με το παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαμε κι εμείς με μεγάλη απόλαυση! Στο τέλος της συνάντησης και για να χαλαρώσουμε λίγο παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού για να μάθουμε τελικά ποία δυάδα έχει ποίον εμψυχωτή. Έτοιμη η ομάδα εμψυχωτών-παιδιών!

Η 3η συνάντηση έφερε ανατροπές και μάθαμε να αναδιοργανώνουμε το πρόγραμμά μας ομαδικά! Με τον χειμώνα δάσκαλο, τα χιόνια και η κακοκαιρία δεν επέτρεψαν σε πολλά μέλη να ταξιδέψουν για να έρθουν στη συνάντηση. Έφτασε η ώρα για συνεντεύξεις! Καταγράψαμε τις επιθυμίες για την σχολική μέρα του ταξιδιού μας. Στα παιδιά άρεσε πολύ η δραστηριότητα αυτή,  φάνηκε πως περίμεναν παρά πολύ αυτήν την στιγμή έτσι ώστε να μας πουν πως θέλουν να περάσουν τον χρόνο τους με τα παιδιά της Αθηνάς κάνοντας διάφορες δραστηριότητες. Έχουμε ταξιδέψει ξανά με αεροπλάνο; Δύο παιδιά μας είπαν τις εντυπώσεις τους. Συζητήσαμε για το πώς θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στο ταξίδι μας. Τι να βάλουμε στις βαλίτσες μας; Τα παιδιά στόλισαν μια χάρτινη βαλίτσα με ό, τι ήθελαν περισσότερο να έχουν μαζί τους και συζητήσαμε για την ανάγκη να πάρουμε μόνο τα απαραίτητα πράγματα έτσι ώστε να μην κουβαλάμε περιττό βάρος. Όσο ζωγράφιζαν ταυτόχρονα συζητήσαμε, για το τι  θα μπορούσαμε να πάμε ως μικρό δώρο στο ταίρι μας στη Αθήνα. Αυτή η ιδέα άρεσε πολύ στα παιδιά – είχαν πολλές ιδέες για χειροποίητα δώρα. Η συνάντηση μας τέλειωσε με... τι άλλο (;!) το αγαπημένο παιχνίδι της ομάδας – την κρεμάλα!

Στην τελευταία συναντηση του κύκλου τραβήξαμε φωτογραφίες πορτραίτα για να στείλουμε στην Αθήνα, και ολοκληρώσουμε το Γεφύρωμα πάνω σε μεγάλο χαρτόνι όπου τα παιδιά ένωσαν τα διαφορετικά τοπία με κλώστη, και χρησιμοποίησαν διαφορετικά χρώματα για κάθε τοπίο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μεταξύ τους ένιωσαν το γεφύρωμα και την φιλική σχέση που υπάρχει ανάμεσα τους.  Κοντά σε κάθε τοπίο ο καθένα νέος έγραφε το όνομα του και μια πρόταση που εκπροσωπούσε τον τόπο. Αφού ολοκληρώσαμε το Γεφύρωμα μας στην Θράκη ονειρευτήκαμε πως πετάξαμε στην Αθήνα, έτσι λοιπόν ενώσαμε όλες τις κλωστές με την Αθήνα. Ήμασταν πια έτοιμη να συναντήσουμε τους γονείς, να φτιάξουμε τη δική μας φρουτοσαλάτα! Γονείς – παιδιά – εμψυχωτές σε μικρές συνθέσεις, με τη δικιά της γεύση η καθεμιά παρακολουθήσαμε μαζί το βίντεο που μας έστειλαν από την Αθήνα. Μας περιμένουν! Τι χαρά! Αφήσαμε τους γονείς να συνεχίσουν τη δική τους συνάντηση και καλέσαμε τα παιδιά να φανταστούν πώς θα είναι το ξενοδοχείο, η Ακρόπολη και οι δράσεις στην Αθήνα. Τα παιδιά αποτύπωσαν τις σκέψεις τους και τις κολλήσαμε στον πανό με τον χάρτη που δημιουργήσαμε και τις φωτογραφίες-πορτραίτα μας. Μ' αυτά και με κείνα... έχουν έρθει αρκετά κοντά τα παιδιά μεταξύ τους, έχουν αρχίσει να κάνουν μικρά πηγαδάκια,  νέοι που δεν γνωρίζονταν η δεν έκανα παρέα από παλιά τους βλέπεις τώρα να παίζουν μαζί, να φτιάχνουν καραβάκια ή Μάρτη και να τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Τα παιδιά χωρίστηκαν μόνα τους σε δύο μικρές υποομάδες, στις οποίες μοιράστηκαν τις αγωνίες τους, τον ενθουσιασμό τους και τις προσδοκίες και τα όνειρα που έχουν γι αυτή την ανταλλαγή.

playVideo

Δείτε το βίντεο που έστειλε η ομάδα νέων της Σχολής Χιλλ...

... στην ομάδα νέων των ΔΕΝ: "Γέφυρες στην εκπαίδευση"

2015-02-21_denhill_01
2015-02-21_denhill_02
2015-02-21_denhill_03
2015-02-21_denhill_04
2015-02-21_denhill_05
2015-02-21_denhill_06
2015-02-28_denhill_07
2015-02-28_denhill_08
2015-02-28_denhill_09
2015-03-07_denhill_10
2015-03-07_denhill_11
2015-03-07_denhill_12
01/12 
start stop bwd fwd

οι νέοι της ομάδας ΔΕΝΧΙΛΛ προετοιμάζουν το ταξίδι τους

Όνειρα κάναμε πολλά
Τα θέλω μας διαφορετικά.
Μαντεψιές ξεκινήσαμε να κάνουμε κατά τύχη
Μα δεν ξέρουμε αν τους έχουμε πετύχει.
Τις βαλίτσες μας προετοιμάσαμε εμείς
Με λίστες δοσμένες από τους γονείς.
Προετοιμασία φοβερή με φροντίδα και στοργή
Φύγαμε για Αθήνα - πανέτοιμοι - όλοι μαζί!

GEFYRESdenGEFYREShill

... οι δύο πλευρές της Γέρφυρας, η μία στη Θράκη στα ΔΕΝ και η άλλη στην Αθήνα στη σχολή Χιλλ ...


OMgonTreno

 

Οι γονείς των νέων βίωσαν τη δική τους ξεχωριστή δράση προετοιμασίας.

Δείτε και διαβάστε την περιγραφή του ξεχωριστού αυτού μέρος της δράσης εδώ.